Adnan Ćatić

Adnan Ćatić, u svijetu poznatiji pod svojim boksačkim pseudonimom Felix Sturm, bivši je srednjeteškaški svjetski prvak u boksu, porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Titulu svjetskog prvaka nosio je u prvenstvima organizacija World Boxing Association (WBA), World Boxing Organization (WBO) i International Boxing Federation (IBF).

Privatni život

Adnan Ćatić rođen je 31.1.1979. godine u gradu Leverkusenu na zapadu Njemačke. Njegovi roditelji došli su u Njemačku iz grada Blagaja kod Mostara. Adnanov otac Ćamil došao je u Njemačku na privremeni rad 1969. godine, a 1976. mu se u inozemstvu pridružila i supruga Zahida.

Kao dječak, Adnan je u Njemačkoj igrao nogomet i košarku,a sportom se počeo amaterski baviti 90-ih godina, u dobi od oko 11 godina. Adnan je u svijetu profesionalnog boksa poznat pod svojim pseudonimom Felix Sturm (što znači „Sretna Oluja“), a ime je promijenio 2000. godine, kad je njegova boksačka karijera skrenula u profesionalne vode. Boksački uzor mu je Muhammed Ali.

U boksu se pretežno služi lijevom šakom. Visok je 181 centimetar, a kao profesionalni boksač natjecao se u srednjoj i u super srednjoj boksačkoj kategoriji.

Adnan je u braku s Jasmin, s kojom ima sina Mahira i kćer Nahlu. Ima njemačko i bosanskohercegovačko državljanstvo, a u raznim izjavama za svjetske medije često je isticao kako je porijeklom iz Bosne i Hercegovine.
Poznato je i da se bavio humanitarnim aktivnostima, poput novčanog pomaganja mladih sportaša i rada na integraciji emigranata.

Nakon 2016. godine preselio se s obitelji u Blagaj, iz kojeg mu potječu roditelji. Međutim, 2019. godine je uhićen i zadržan u Njemačkoj zbog optužbi za utaju poreza i dopingiranje.

Posao

Svoju je boksačku karijeru Adnan Ćatić započeo ostvarivši zapažene rezultate u amaterskim boksačkim mečevima od 1997. do 2000. godine.

Prvo je 1997. godine u polusrednjoj kategoriji osvojio drugo mjesto na Državnom prvenstvu Njemačke u boksu. Već naredne 1998. godine osvojio je Državno prvenstvo Njemačke u istoj kategoriji, pobijedivši Jorga Rosomkiewicza.

Godine 1999. nastupio je na Svjetskom prvenstvu u američkom Houstonu, ponovno u polusrednjoj kategoriji. Te je godine ponovno obranio titulu prvaka na Državnom prvenstvu njemačke, i to ponovno protiv Rosomkiewicza.

Godine 2000. osvojio je titulu prvaka na Europskom prvenstvu u finskom Tampereu, u polusrednjoj kategoriji u finalu. Zatim je iste godine nastupio i kao njemački predstavnik na Olimpijskim igrama u australskom Sidneyu, gdje je ostvario dvije pobjede i jedan poraz.

Kao boksač-amater, Adnan Ćatić je sveukupno ostvario 143 pobjede i doživio 10 poraza.
Međutim, nakon 2000. godine Adnan Ćatić se počeo natjecati kao profesionalni boksač, sad već pod svojim poznatim pseudonimom „Felix Sturm“. Prvi profesionalni meč imao je protiv Antonia Riberia 2001. godine.

Godine 2003. osvojio je WBO-ovo tzv. Interkontinentalno prvenstvo u polusrednjoj kategoriji. Do kraja iste godine osvojio je i WBO-ov naslov svjetskog prvaka u polusrednjoj kategoriji, pobijedivši Argentinca Hectora Javiera Velazcoa, te naknadno i obranivši taj naslov protiv Španjolca Rubena Varona Fernandeza. No, titulu je izgubio 2004. godine u borbi protiv Meksikanca Oscara De La Hoye.

Godine 2006. Ćatić je osvojio titulu srednjeteškaša u borbi protiv Samoanca Maselina Masoe, no ovog puta u natjecanju organizacije WBA, no titulu nije uspio zadržati u istogodišnjoj obrani naslova prvaka protiv Španjolca Javiera Castilleja. Uzeo je titulu od Castilleja natrag početkom 2007. godine, čime je već treći put osvojio titulu svjetskog šampiona.

Godine 2008. naslov prvaka obranio je od Amerikanca Randyja Griffina i Nijemca Sebastiana Sylvestera. Godine 2009. učinio je isto protiv Njemačkog i Armenskog boksača Khorena Gevora, te uzeo predah od boksanja u trajanju od jedne godine.

Godine 2010. Adnan Ćatić je uspješno obranio svoju WBA titulu prvaka i protiv Dominikanca Giovannija Lorenza. Zapravo, titulu je izgubio tek 2012. godine u borbi protiv Australca Daniela Gealea, prethodno je obranivši i od Irca Matthewa Macklina i Nijemca Sebastiana Zbika.

Nakon toga, Adnan Ćatić je iz WBA-ovog natjecanja prešao u natjecanje International Boxing Federation-a (IBF), gdje je već 2013. godine po četvrti put postao svjetski prvak porazivši Britanca Darrena Barkera. Pritom je Barker doživio i ozbiljnu povredu kuka zbog koje se mjesec dana nakon ove borbe povukao u boksačku mirovinu. Ćatić je IBF-ovu titulu svjetskog šampiona u poluteškoj kategoriji izgubio 2014. godine u borbi protiv Australca Sama Solimana.

Adnan Ćatić se zatim upustio u osvajanje naslova u za njega novoj super srednjoj težinskoj kategoriji WBA-a. Međutim, godine 2016. njegova se boksačka karijera našla u škripcu zbog optužbi za uzimanje dopinga.
Nakon što je te godine pobijedio boksača Fedora Chudinova te ponovno zadobio titulu svjetskog prvaka WBA-a u super srednjoj kategoriji, u njegovoj su krvi navodno bile nađene nedopuštene supstance. Pa ipak, zbog brojnih nepravilnosti i netipičnosti tijekom provođenja istrage o ovom slučaju, organizacija WBA nije Adnanu oduzela titulu svjetskog prvaka, već ga je tek deportirala u Bosnu i Hercegovinu.

Ćatić je nekoliko mjeseci nakon ovog incidenta na Instagramu prozvao ovu organizaciju za brojne propuste i netransparentno postupanje tijekom provođenja istrage o njegovom navodnom dopingu, pritom, ustvrdivši kako mu WBA nije oduzeo titulu jer su bili svjesni nepropisnosti vlastite istrage.

Adnan Ćatić aka. Felix Sturm tijekom svoje profesionalne boksačke karijere doživio je 40 pobjeda (18 pobjeda nokautom i 22 pobjede odlukom sudaca), 6 poraza (1 poraz nokautom i 5 poraza odlukom sudaca), te 3 izjednačena meča.

Međutim, ovdje nije bio kraj javnim kontroverzama koje su uključivale ovog boksačkog prvaka. Prvo se 2018. godine ponovno našao pod optužbom za ranije incidente navodnog uzimanja dopinga i nanošenja teških tjelesnih ozljeda pod utjecajem dopinga. Zatim je 2019. godine uhićen tijekom gostovanja na fitness-sajmu u njemačkom gradu Kölnu, i to pod optužbom za utaju poreza.

Ćatić je tako navodno još 2010., utajio porez preko svoje firme po nazivu Stur Box Promotion GMBH, preko koje je sklapao ugovore za organizaciju i TV prijenos boksačkih mečeva. Sud je uz ove optužbe također ponovno pokrenuo istragu zbog Ćatićevog navodnog uzimanja dopinga.

Najveća postignuća

Adnan Ćatić, tj. Felix Sturm tijekom svoje profesionalne boksačke karijere pet je puta osvajao titulu svjetskog prvaka u srednjoj kategoriji, i to u natjecanjima WBO-a, WBA-a i IBF-a, a jednom je postao i svjetski prvak u super srednjoj kategoriji u WBA-ovom prvenstvu.

Godine 2001. je kao boksački predstavnik Njemačke nastupio i na Olimpijskim igrama u Sidneyu.

Autor: B.K.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*