Al Dino

Aldin Kurić, poznatiji pod nadimkom Al’ Dino, popularni je bosanskohercegovački pjevač, instrumentalist i kantautor. Proslavio se zahvaljujući svom specifičnom glazbenom opusu te neobičnim vokalnim mogućnostima.

Obrazovanje

Aldin Kurić –  Al’ Dino je osnovnu i srednju školu završio u Jajcu. Pohađao je osnovnu glazbenu školu, gdje se odlučio za harmoniku za koju se prvi put počeo zanimati još kao jako mali dječak jer je taj instrument svirao njegov djed. Al’ Dino je pored toga svirao još gitaru i klavir. Iako se sve do tada bavio glazbom, nakon služenja vojnog roka odlučio je upisati fakultet koji nije imao veze s glazbom. Zbog studija je otišao u glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo, gdje se upisao na Medicinski fakultet.

Al’ Dino studij medicine nije upisao iz ljubavi nego iz želje da udovolji ambicijama svojih roditelja koji su htjeli da završi perspektivan studij. To se ispostavilo pogrešnom odlukom, jer na kraju nije završio taj fakultet. Kasnije je Al’ Dino završio školu jazz-a u Freiburgu u Njemačkoj.

Pored maternjeg bosanskog jezika, pjevač govori još engleski i njemački jezik.

Privatni život

Aldin Kurić Al’ Dino rođen je 21.7.1970. godine u Jajcu, gdje je završio osnovnu i srednju školu te napravio svoje prve glazbene korake. Al’ Dino je još kao dječak pokazivao glazbeni talent, a glazbi se posvetio zahvaljujući svom djedu Zaimu Kuriću, koji je bio harmonikaš i njegovatelj tradicionalne bosanskohercegovačke glazbe.

Kada je riječ o njegovom ljubavnom životu, javnosti je poznat njegov brak s bosanskohercegovačkom novinarkom i TV voditeljicom Arduanom Pribinjom koji je završio razvodom. Al’ Dino i Arduana su u braku dobili sinove Haruna i Ishaka.

Nakon razvoda, pronašao je novu izabranicu, Sarajku Samru Huseinović koju je upoznao dok je radila u radnji svog oca pored koje je pjevač prolazio jednom prilikom. Ponovno su se vidjeli mjesec dana nakon tog prvog susreta i tada su razmijenili kontakte, a uskoro je uslijedila i veza. Par se nije vjenčao, no nakon dvije godine veze dobili su sina Danina.

Posao

Aldin Kurić Al’ Dino se pjevanjem počeo baviti kao srednjoškolac, a svoju je karijeru započeo kao svirač, a ne pjevač. Sa šesnaest godina je zavolio jazz glazbu nakon što je dobio kazetu benda Weather Report. S osamnaest godina napustio je svoj rodni grad zbog služenja vojne obveze, a nakon toga je zbog školovanja otišao živjeti u Sarajevo, gdje je počeo svirati, a potom pjevati.

Zbog ratnih događanja koja su se odvijala na prostoru Bosne i Hercegovine, Al’ Dino je izbjegao u Njemačku i nastanio se u Stuttgartu. U izbjeglištvu je prvenstveno radio u klubovima, restoranima i kafićima gdje se slušala balkanska glazba, no uskoro je shvatio da bi bio mnogo uspješniji kada bi se okrenuo stranom repertoaru. Tako je počeo svirati i pjevati stranu glazbu te nastupati po restoranima. Talijan, vlasnik jednog od restorana ga je zbog lakše komunikacije prozvao Al’ Dino, a on je to prihvatio kao svoje umjetničko ime.

Al’ Dino je u Njemačkoj proveo ukupno sedam godina. Tamo je surađivao s brojnim balkanskim izvođačima i stekao ogromno iskustvo. Po povratku u Bosnu i Hercegovinu nastupao je po klubovima i kafićima širom zemlje, a počeo je i raditi na snimanju pjesama za svoj prvi album “Odlaziš”, koji je objavljen 2000. godine.

Dvije godine nakon objave prvog albuma, Al’ Dino je snimio još jedan album koji je nazvao “Na drugoj adresi”. Njegova prva dva albuma su mu već osigurali popularnost, no narednim albumom “Kopriva” koji je objavljen 2004. godine, definitivno je ostvario najveći uspjeh u karijeri i postao popularan na prostoru Balkana i šire.

Naklonost publike opravdao je i kasnijim albumima “Stariji” iz 2009. godine i “Zavjet ljubavi” iz 2011. godine. Iako je pjevač u početku bio nesiguran kada je u pitanju pisanje pjesama, prijatelji su ga motivirali da objavi svoj rad i to pokazalo vrlo dobrim potezom jer je publika prepoznala njegov talent.

Al’ Dino je sudjelovao na brojnim festivalima i glazbenim događanjima, a nekoliko puta se natjecao na nacionalnom izboru za pjesmu Eurovizije. Surađivao je s brojnim pjevačima i glazbenicima te s produkcijskim kućama “InTakt Records”, “MPBHRT”, “Hayat Production” i “Grand Production”.

Najveća postignuća

Najvećim postignućem Aldina Kurića Al’ Dina svakako se može smatrati album “Kopriva” koji je proglašen albumom godine i za koji je dobio nagradu “Davorin” u Bosni i Hercegovini te nagradu zeničkog radijskog festivala “Gran Prix radijskog festivala Bosne i Hercegovine”. Pored toga, album “Kopriva” je osvojio još i osam bosanskohercegovačkih Oskara, a istoimena pjesma je Al’ Dinu donijela i pobjedu na natjecanju za hit godine 2007. godine u Beogradu.

U Al’ Dinova najveća postignuća mogla bi se ubrojati i pobjeda na Radijskom festivalu Srbije FERAS gdje je njegova duetska pjesma “K'o ljudi”, koju je otpjevao s Gocom Tržan ostavila poseban utisak na publiku. Pored toga, Al’ Dino je kao tekstopisac postigao odlične rezultate s pjesmama “Mojoj majci” koju je otpjevala Hanka Paldum i “Ničija” koju je otpjevala Ana Bekuta.

Autor: D.P.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*