Sebija Izetbegović

Sebija Izetbegović je generalna direktorica Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu i profesorica na Medicinskom fakultetu. Supruga je političara Bakira Izetbegovića. U svibnju 2018. godine se često spominjala kao najizgledniji član stranke SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva FBiH, ali je na kraju za kandidata ipak izabran Šafik Džaferović.

Obrazovanje

U Sarajevu je završila osnovnu školu i III Gimnaziju, a nakon toga Medicinski fakultet u Sarajevu. Za vrijeme rata je pohađala postdiplomski studij u Zagrebu, od 1992. 1993. i u Sarajevu od 1992. do 1994. godine.

Privatni život

Rođena je 6.4.1960. godine u Golubovcima u Crnoj Gori. Sebija je poznata je po svom afinitetu prema luksuzu. U javnosti se pojavljuje samo u markiranoj odjeći, nosi skupocjene cipele i torbe te nakit.

Supruga Bakira je upoznala 1982. godine u Sarajevu. Imaju jedno dijete, kćer Jasminu koja je rođena 1984. godine. Jasmina je završila Likovnu akademiju u Sarajevu, a nakon toga je školovanje nastavila u Nizozemskoj. Vlasnica je i direktorica marketinške agencije FabCat Creative. U Sarajevu se 27.8.2021. godine vjenčala se s Ćamilom Humakčićem, vlasnikom IT firme u Njemačkoj, a svjedok na vjerskom vjenčanju bio im je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Posao

Sebija je od 3.10.1996. godine do 10.10.1998. godine bila asistentica na Medicinskom fakultetu u Sarajevu iako je imala prosjek ocjena 7,38, a prema tada važećem Statutu Medicinskog fakulteta, asistent je mogao biti kandidat koji ima odgovarajuću školsku spremu i prosječnu ocjenu najmanje osam iz cijelog studija.

Od 11.4.2002. do 29.11.2007. godine je radila kao docent na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a 23.1.2012. godine postaje izvanredna profesorica i šefica Katedre za ginekologiju i akušerstvo na istom fakultetu. 2014. godine postaje redovna profesorica u toj obrazovnoj ustanovi.

Što se tiče njezinog radnog iskustva u zdravstvenim ustanovama, Sebija je u razdoblju od 1.6.1988. godine do 1.6.1990. godine radila u Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju Sveučilišno-kliničkog centra u Sarajevu. Kao liječnica opće prakse je od veljače 1996. godine do kolovoza 1994. godine radila u Velefarmaciji Sarajevo. Nakon toga je do 1996. godine radila kao liječnica na specijalizaciji u Kliničkom centru Sveučilišta u Sarajevu.

U istoj je ustanovi od veljače 1996. do rujna 2008. godine bila specijalist ginekologije i akušerstva, a 2009. godine postaje direktorica Discipline za ginekologiju, akušerstvo i pedijatriju na Sveučilišnom kliničkom centru Sarajevo.

Šefica klinike za ginekologiju i akušerstvo postaje 2011. godine, a dvije godine kasnije je novi Upravni odbor Opće bolnice prim. Dr. Abdulah Nakaš u Sarajevu imenuje direktoricom. Na tom mjestu je naslijedila doktora Bakira Nakaša koji je tu funkciju obavljao više od 20. godina.

Njezino imenovanje je izazvalo negodovanje kod dijela građana, a oko 10.000 njih je izašlo na ulice s ciljem da podrže ostanak bivšeg direktora. Smatrali su da je Sebija imenovana na to mjesto političkim putem jer joj je suprug bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA.

U rujnu 2014. godine je s privatnom zdravstvenom ustanovom Moja klinika potpisala ugovor o iznajmljivanju dva potpuno renovirana kata bolnice, što je bio presedan, jer nikada do tada nije dogodilo da jedna javna zdravstvena ustanova izda prostor privatnoj ustanovi koja se bavi istom djelatnošću.

U tom je razdoblju specijalst patologije prešao iz Opće bolnice u spomenutu privatnu kliniku, pa je bolnica ostala bez specijalista iz tog područja, a Moja klinika je nedugo nakon toga preuzela odjel pato-histologije. Rukovodstvo Opće bolnice je tada potpisalo ugovor vrijedan 600.000 KM kako bi moglo koristiti usluge Moje klinike.

Sebija Izetbegović je početkom 2016. godine imenovana generalnom direktoricom Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu. S obzirom na to da je bila jedini kandidat, Upravni odbor je 8.1.2016. godine potvrdio njezino imenovanje. KC je u trenutku njezinog imenovanja imao dug oko 100 milijuna maraka i 3.500 zaposlenika. Ustanovu je zbog raznih financijskih problema posjetila financijska policija, a Sebija je krajem 2016. godine u jednom od intervjua istaknula da je dug smanjen i da je mjerama štednje otplaćeno oko 60 milijuna maraka. U to vrijeme je nekoliko uglednih liječnika napustilo KC, a Sebija je tvrdila da nisu otpušteni nego su sami dali otkaz.

Predlagala je pripajanje Opće bolnice prim. Dr. Abdulah Nakaš Sveučilišno kliničkom centru, ali se to nije dogodilo jer se većina liječnika iz Opće bolnice nije slagala s tim. Kao predstavnica Upravnog odbora Sveučilišta u Sarajevu je imenovana članom Savjeta za znanost i umjetnost tog sveučilišta.

SDP BiH je 14.6.2017. godine na sjednici Federalnog parlamenta zatražio da taj dom naloži Upravnom odboru Kliničkog centra da Sebiju Izetbegović razriješi s pozicije generalne direktorice te zdravstvene ustanove. Predstavnici te stranke su također od Vlade FBiH tražili da smijeni Upravni odbor ako ne provedu njezinu smjenu.

Prijedlog nije dobio dovoljno glasova u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i odbijen je. Protiv njezine smjene su bili poslanici HDZ-a BiH i SDA, a prijedlog su podržale opozicijske stranke  i dio kluba Stranke za bolju budućnost.

U svibnju 2018. godine se sve češće počelo nagađati da će Sebija biti kandidatkinja najveće bošnjačke stranke za člana Predsjedništva BiH na izborima u listopadu iste godine, ali je ona pisanom izjavom, samo dva dana uoči stranačke konvencije na kojoj je trebao biti određen kandidat SDA za bošnjačkog člana državnog vrha, potvrdila da ona neće biti taj kandidat.

U pismu je navela da njezina zadaća u popravljanju zdravstvenog sustava nije gotova i želi i dalje raditi i doprinositi u tom smislu te se zahvalila na ukazanoj časti.

Najveća postignuća

Sebija je uz političku pomoć i jako zaleđe vrlo brzo napredovala i postala generalna ravnateljica Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*