Fahrudin Radončić

Fahrudin Radončić je bosanskohercegovački poduzetnik, političar i novinar te osnivač Dnevnog Avaza i Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBB). Od 2012. do 2014. godine je bio ministar sigurnosti BiH. 2016. godine je optužen za ometanje rada pravosuđa.

Obrazovanje

Osnovnu školu je završio u Podgorici, srednju u rodnom gradu, a u Nikšiću je završio fakultet za nastavnika likovne umjetnosti.

Privatni život

Rođen je 24.5.1957. godine u Ivangradu (Berane) u Crnoj Gori. Fahrudin se dva puta ženio i razvodio. U prvom braku sa Snježanom Rakonjac je dobio sina Isaka, a s drugom suprugom Azrom je dobio sinove Irhada i Farisa. S Azrom se vjenčao u ratnom Sarajevu 1994. godine, a kasnije su ga njegovi protivnici optuživali da je brak sklopljen nezakonito jer se u to vrijeme još nije bio razveo od prve supruge.

Nakon razvoda od Azre, kao njegova nova odabranica se spominjala Alma Ferović, operna pjevačica i sopranistica koja je bila potpredsjednica SBB-a.

Fahrudinu su nakon razvoda pripale dvije kuće i zemljište u selu Nebočaj kod Sarajeva. 2015. godine je za milijun eura kupio 250.000 dionica crnogorskog telekoma AD Podgorica. U razdoblju od 2014. do kraja 2016. godine je postao vlasnik četiri luksuzna apartmana s garažama u marini Porto Montenegro u Tivtu. Jedan od apartmana je poklonio sinu Irhadu, jedan je prodao, a najveći je zadržao za sebe.

U prosincu 2016. godine je kupio firmu “PM 1.25” koja je odmah postala vlasnik apartmana u izgradnji, opet u marini Porto Montenegro. Danas je vlasnik te firme njegov sin Irhad.

Posao

Fahrudin se novinarstvom počeo baviti 1978. godine. Nakon srednje škole je počeo pisati za “Omladinske novine” Socijalističke republike Crne Gore, a 1980. godine postaje njihov glavni urednik. Novinarstvom se privremeno prestao baviti zbog političkog angažmana u komunističkoj partiji, a 1986. godine je postao Izvršni sekretar Saveza komunista Podgorice.

S ove je funkcije smijenjen 1988. godine, u vrijeme antibirokratske revolucije u bivšoj Jugoslaviji u kojoj na vlast dolazi Slobodan Milošević. U jednom intervjuu je kazao da je smijenjen pod optužbom za uvredu radničke klase, a zbog toga je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od godinu dana. U tom se razdoblju opet počeo baviti novinarstvom, a do 1992. godine je radio za zagrebački tjednik “Danas”.

1991. godine je osnovao firmu Radoncic Public, ali firma zbog rata nikada nije počela raditi. U Radončićevoj službenoj biografiji stoji da se na početku rata pridružio Armiji BiH, gdje je do 1993. godine radio kao šef press službe Vrhovne komande.

Već spomenuta firma Radoncic Public u tom razdoblju postaje izdavačka kuća Avaz, a tijekom rata je izdavala tjedni list “Bošnjački Avaz” koji je izlazio do kraja 1995. godine, nakon čega postaje “Dnevni avaz”. Kasnije je osnovao i firmu Avaz-roto press.

Dok je bio na čelu kompanije Avaz, Radončić je 2000. godine sagradio objekt u kojem se nalazi Hypo banka u Sarajevu, 2004. godine hotel Radon Plaza, a 2008. godine je završio Avaz Twist Tower, zgradu od 40 katova, a 2012. godine je završio izgradnju velikog poslovnog centra u Tuzli.

Sredinom 2012. godine se razvodi od supruge Azre s kojom je u brakorazvodnoj parnici dogovorio podjelu milijunske imovine. Nakon razvoda su firme Avaz i dionice štamparskog poduzeća GIK OKO pripali njegovoj supruzi, a njemu je ostao Avaz-roto press. Radončić iste godine svoju firmu prodaje Avazu za 200 milijuna KM, a do ožujka 2016. godine je na ime prijenosa vlasničkog udjela naplatio nešto više od devet milijuna KM.

Godinama se nagađalo o njegovom povratku u politiku, a to se dogodilo 30.10.2009. godine. Radončić je tada osnovao Savez za bolju budućnost (SBB), a nije mu smetalo što su ga uspoređivali sa Silviom Berlusconijem. Tada je izjavio da je Berlusconi Italiji donio političku stabilnost i da je to za ljude u BiH vrlo poučna priča te da ako može Berlusconi, zašto ne bi mogao i on.

Na službenoj stranici SBB-a stoji da je to narodna stranka političkog centra i da je otvorena za sve građane BiH koji prihvaćaju njezine programske ciljeve. Stranci su se tada priključili poznati političari ali i javne ličnosti poput Adnana Terzića, Fehima Škaljića, Ismete Dervoz, Mirvada Kurića, Bakira Dautbašića, Edite Đapo, Adnana Solakovića i drugih.

Radončić je 2010. godine prvi put sudjelovao na izborima u BiH. Na općim izborima koji su se održavali te godine, on se kandidirao za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. 30,49 posto glasova koje je dobio nije bilo dovoljno da osvoji mandat, a izgubio je od Bakira Izetbegovića. On je zbog poraza na izborima 2010. godine optužio Izetbegovića za krađu glasova.

Radončićeva je stranka nakon tih izbora postala nezaobilazan faktor u parlamentima na svim nivoima. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je 2012. godine zbog sukoba između SDA i SDP-a izglasao smjenu ministara iz SDA, ali ta je odluka blokirana u Domu naroda nakon što se stranka SDA pozvala na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Radončić je upravo tada donio odluku da se razvede od supruge, kako bi izbjegao sukob interesa i mogao biti imenovan ministrom sigurnosti. Nakon što je Ustavni sud odlučio da nije bilo kršenja vitalnog nacionalnog interesa, u listopadu 2012.godine je došlo do smjene ministra obrane, ministra sigurnosti i doministra financija iz SDA.

Radončić u studenom 2012. godine postaje ministar sigurnosti, a na toj funkciji ostaje do 2014. godine. U veljači te godine je na području Federacije BiH došlo do velikih nereda, a on je otvoreno podržao prosvjednike i zatraži od policije da ne koristi prekomjernu silu. Zbog toga su ga neki bošnjački političari optužili da stoji iza prosvjeda, a on je za vandalizam koji su radili prosvjednici optuživao SDA i SDP BiH. Iz te dvije stranke su ga prozivali zbog populizma i ubiranja političkih bodova i zatražili njegovu ostavku.

Zastupnički dom PS BiH je na inicijativu zastupnika SDA 13.3.2014. godine izglasao Radončićevu smjenu, protiv koje su, pored zastupnika SBB-a, bili i zastupnici HDZ-a 1990, HDZ-a BiH i HSP-a BiH. Dom naroda PS BiH je potvrdio njegovu smjenu 29.4.2014. godine.

2016. godine se pojavila informacija o političkom pomirenju Radončića i Izetbegovića, a javna tajna je da je to da inicijator pomirenja bio Dragan Čović koji se tjednima prije tog pomirenja nije suzdržavao od govorenja o potrebi ulaska SBB-a u vlast.

Tim događajem su otvorena vrata za kadrove SBB-a da uđu u različite nivoe vlasti, od kantonalnog do državnog, a iako su i Radončić i Izetbegović formalno objavili pomirenje, spekulira se da do njega istinski nikada nije ni došlo, nego da se radilo o tzv. stranačkom okrupnjavanju fotelja u vlasti. To se kasnije nakon uhićenja Bakira Dautbašića pokazalo točnim kada je Radončić, između ostalog, izjavio da je SBB moćna stranka i da nastavlja svoju koaliciju nezavisno od osobnih odnosa njega i Bakira Izetbegovića.

Radončić je 2016. godine optužen za ometanje rada pravosuđa, udruživanje radi činjenja krivičnih djela i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Sud BiH ga u svibnju 2018. godine prvostupanjskom presudom oslobađa svih optužbi.

Krajem 2019. godine postao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, a 2020. je podnio ostavku na tu funkciju.

Najveća postignuća

Fahrudin Radončić je od novinara omladinskih novina postao vlasnik jednog od najtiražnijih dnevnih novina u BiH. Osim zavidne poduzetničke karijere, napredovao je i u politici.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*