Alen Islamović

Alen Islamović poznati je bosanskohercegovački pjevač. Najviše se pamti po svom doprinosu u diskografijama dvaju kultnih rock glazbenih grupa iz bivše Jugoslavije – Divljih jagoda i Bijelog dugmeta. No, Islamović je ostvario i vrlo plodnu i uspješnu solističku karijeru, a kraće vrijeme djelovao je i u rock grupama 4 asa i Srčani udar.

Obrazovanje

Što se tiče službenog obrazovanja, Alen Islamović je završio srednju tekstilnu školu u Bihaću. Iako sama struka za koju se školovao nije imala neke važnosti za njegov kasniji život rock zvijezde, upravo je u tekstilnoj školi sa svojim vršnjacima počeo svirati u prvim tinejdžerskim sastavima.

Privatni život

Alen Islamović rođen je 17.8.1957. godine u mjestu po imenu Sokolovac, udaljenom par kilometara od Bihaća. U dobi od dvije godine, Alen se s roditeljima te s dva starija brata i sestrom seli u Bihać zbog novog namještenja svoga oca.

Iako se kasnije proslavio kao rock pjevač, Islamović je kao dječak želio biti gitarist. Na njegov interes za glazbu presudno su utjecala njegova starija braća, s čijih je gramofona i ploča mladi Alen slušao tada poznate izvođače.
Alen je prve pokušaje učenja pjesama na gitari ostvario kradući akustičnu gitaru od starijeg brata te poskrivećki samostalno pokušavajući savladati neke osnovne sviračke korake.

Nakon što su njegova „posuđivanja“ gitare bez bratovog znanja otkrivena, on ga je ipak pristao podučiti osnovama gitarističkog umijeća. Od tada pa nadalje, Alen je, malo-pomalo, postao samouki svirač gitare. No, prilikom pridruživanja prvim srednjoškolskim grupama, igra slučaja i odluka većine presudile su da Islamović postane vokal.

Ovaj popularni pjevač se, osim glazbom, bavi i uzgojem lješnjaka, te glasi kao jedan od većih uzgajivača u BiH.

U privatnom životu, Alen Islamović je još od mladih dana bio na glasu kao izrazito „pitomi“ rock pjevač. Više od skandala i razuzdanih provoda zanimali su ga sport i obitelj. Neko je vrijeme igrao nogomet za klub Jedinstvo iz Bihaća, a trenirao je i stolni tenis.

U braku je i sa suprugom Marijanom ima dvije kćeri – Unu i Laru, koje su već odrasle i imaju vlastite obitelji.

Posao

Svladavši kao tinejdžer osnove gitare, Alen Islamović je prvotno svirkom zabavljao vlastite vršnjake i vršnjakinje u školi. No, nedugo zatim, pridružio se prvim rock grupama i počeo ozbiljno uranjati u svijet glazbe.

Prva grupa u kojoj je svirao zvala se BAG. Ostali članovi ove grupe izabrali su, pomalo i protiv njegove volje, Alena kao pjevača u bendu. Kako god bilo, BAG je uskoro počeo privlačiti pozornost vršnjaka iz Bihaća, te je grupa u to vrijeme nastupala na raznim plesnjacima, priredbama i u gradskom omladinskom klubu.

Uskoro se pridružio i grupi TNT u kojoj je zauzeo ulogu vokala i basista. Zatim je zapjevao i u tada najpopularnijem bendu u Bihaću po imenu BIVIS. Već s njima, pjevao je pred publikama u kojima se nalazilo i do tisuću ljudi.

Nakon povratka sa služenja vojnog roka, Islamović je 1980. godine ponovno zapjevao u BAG-u. Ovo je značajno jer je u tom razdoblju BAG nekoliko puta nastupio kao predgrupa rock benda po imenu Divlje jagode. Tako je gitarist Jagoda Sead Lipovača na zajedničkim svirkama imao prilike zapaziti talent mladog Alena Islamovića, kojeg ubrzo poziva da se pridruži njihovom sastavu. Međutim, prilikom ovog značajnog „transfera“ dolazi do otpora Alenovih roditelja kojima nije bilo po volji što im sin želi napustiti radno mjesto i s novim se prijateljima preseliti u Sarajevo.

Ipak, nakon nešto uvjeravanja od strane cijelog benda i starijeg Alenovog brata, on naknadno ipak dobiva dopuštenje od roditelja za pridruživanje Divljim jagodama. Od tog trena nadalje, njegova je karijera balkanske rock zvijezde praktički već bila određena.

Alen se Divljim jagodama prvotno priključio u svojstvu basista, te je svirao bas gitaru na drugom albumu Divljih jagoda po imenu Stakleni hotel. Nakon ovog izdanja, bend mijenja imidž, počevši njegovati zvuk i izgled zapadnjačkih hard rock grupa. Tada Islamović postaje vokal i vođa benda, te nakon ovih promjena grupa snima album Motori koji sadrži neke od najvećih hitova u njihovoj karijeri.

Za vrijeme snimanja iduća tri albuma (Čarobnjaci, Vatra i Wild Strawberries) grupa doživljava vrhunac slave i rasprodaju koncerte po cijeloj bivšoj Jugoslaviji.

No, već za vrijeme turneje povodom izdavanja albuma Čarobnjaci, Alen dobiva tajnu ponudu da se kao pjevač priključi tad već velikoj jugoslavenskoj rock grupi Bijelo dugme. Pa ipak, kako su Divlje jagode u to vrijeme već planirale proboj do publike na Zapadu, Islamoviću se za njegovu karijeru učinilo probitačnije ostati u Jagodama, pa je primamljivu ponudu Dugmeta ipak odbio.

Ali, iako su se Divlje jagode 1985. već preselile u London, potpisale ugovor sa stranom diskografskom kućom i svirale u kultnom rock klubu Marquee, grupa se nije snašla u novoj situaciji i već do iduće godine su se raspali. Alen Islamović se nakon tog neuspjeha 1986. vratio u Bosnu i Hercegovinu i ponovno dobio ponudu za pridruživanje Bijelom dugmetu, jer grupa nije bila zadovoljna vokalom Mladenom Vojičićem Tifom kojeg su bili doveli nakon Islamovićevog prvotnog odbijanja.

Vijest o Islamovićevom prelasku u Bijelo dugme za onodašnje je medije bila prava senzacija, a grupa je s novim pjevačem potukla sve dotadašnje rekorde popularnosti. Po izlasku prvog Islamovićevog albuma s Bijelim dugmetom (Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo), bend je u pola godine održao oko sto pedeset nastupa, a ploča je prodana u rekordnih 800 000 primjeraka.

Islamović je s Bijelim dugmetom snimio još dva uspješna studijska albuma, a nakon što su se 1989. godine razišli, posvetio se solo karijeri. U ovom osamostaljenju značajno mu je pomoglo i pokretanje osobnih biznisa, poput otvaranja vlastitog kafića u Bihaću 1987. godine i otvaranje bihaćke diskoteke Holivud 1990. godine.

Zbog ratne situacije, 1992. godine odlazi iz opkoljenog Sarajeva i pridružuje se dijaspori. Nastavlja putovati po svijetu, nastupati za bosanskohercegovačke iseljenike i snimati nove materijale. U godinama provedenim u inozemstvu obišao je Europu, Ameriku i Australiju. Njegovi ga sunarodnjaci i dalje doživljavaju kao veliku zvijezdu, pa je bio u mogućnosti uspješno nastaviti glazbenu karijeru.

Godine 2003. je, zajedno s drugim poznatim glazbenicima s prostora bivše države, oformio svojevrsnu super-grupu po imenu 4 asa. U bendu su se, uz njega, nalazili i Jurica Pađen, Vlado Kalember i Rajko Dujmović. Grupa Četiri asa obradila je mnoge poznate balkanske rock hitove, a u dvije godine izdali su i dva studijska albuma.

Godine 2005. došlo je do kratkotrajnog ponovnog okupljanja Bijelog dugmeta, za potrebe turneje po zemljama bivše države. Na ovoj su turneji pjevala sva tri vokalista bijelog dugmeta: Željko Bebek, Mladen Vojičić Tifa i Alen Islamović. Turneja je bila silno posjećena, te je u medijima predstavljena poput prave senzacije. No, nakon odrađenih nastupa, članovi Dugmeta ponovno su se razišli svaki na svoju stranu.

Islamović je, osim s do sad nabrojanim grupama, pjevao još i u bendu po imenu Srčani udar s kojim je 2006. izdao album.

Alen Islamović i dalje djeluje kao solo glazbenik, povremeno se priključujući svojim bivšim bendovima za potrebe kakvog nastupa. U svojoj solo karijeri izdao je sedam studijskih albuma.

Islamović je s Divljim jagodama izdao sveukupno pet albuma: Stakleni hotel (1981., na ovom je albumu sudjelovao kao basist), Motori (1982.), Čarobnjaci (1984.), Vatra (1985.) i Wild Strawberries (1987.).

S Bijelim dugmetom izdao je dva studijska i tri live albuma: Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo (1986.), Mramor, kamen i željezo (1987. – live), Ćiribilibela (1988.), Turneja 2005: Sarajevo-Zagreb-Beograd (2006. – live) i 40 Bijelo dugme (2014. – live).

S 4 asa izdao je dva studijska albuma i jedan live album: Ljubavna priča iz Dubrovnika (2003.), 4 asa live – Šalata (2003.) i Nakon svih ovih godina (2004.).

Sa Srčanim udarom snimio je studijski album Mrtvo hladno (2006.).

Kao solo glazbenik, izdao je sedam studijskih albuma: Haj, nek se čuje, haj, nek se zna (1989.), Gdje je moj rođeni brat (1993.), Bauštelac (1994.), Nema meni bez tebe (1995.), Samo nebo zna (1998.), Istok, zapad, sjever, jug (2002.) i Alcatraz (2014.). I kao solist, ima nekoliko live i best-of albuma.

Najveća postignuća

Vrhunac svoje karijere Islamović je vjerojatno doživio postavši vokalom Bijelog dugmeta. Iako je Bijelo dugme bio silno popularan bend i prije njegovog priključivanja u tim, činjenica da je prvi album s Islamovićem (Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo) najprodavaniji studijski album u karijeri Bijelog dugmeta zorno govori o tome kolika je senzacija bio njegov prijelaz iz Divljih jagoda u Bijelo dugme. Taj album bio je prodan u čak 800 000 primjeraka, što je za onodobne prilike iznimno velika brojka.

Uz to, Alen Islamović je još kao Vokal Divljih jagoda sredinom osamdesetih godina bio proglašen najboljim rock vokalistom u Jugoslaviji.

Kao solo glazbenik, ostvario je zapaženu karijeru i odlično posjećene nastupe među jugoslavenskim emigrantima u Europi, Americi i Australiji.

O značaju Bijelog dugmeta kao jedne od najvećih rock grupa s prostora bivše države govori i podatak da je na ponovnom koncertnom okupljanju benda sa sva tri vokala 2005. godine na koncertu u Sarajevu nazočilo 60 000 ljudi, koncertu u Zagrebu 70 000 ljudi, a koncertu u Beogradu čak 250 000 ljudi. Ovaj koncert održao se 16 godina nakon službenog raspada grupe, pa su s time ove brojke još impresivnije.

Autor: B.K.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*