Alma Zadić

Alma Zadić je austrijska političarka i pravnica, a porijeklom je iz Bosne i Hercegovine. Nakon nekoliko godina bavljenja odvjetništvom, odlučila se uključiti u politiku. 2017. je po prvi put ušla u austrijski savezni parlament, a početkom 2020. godine imenovana je ministricom pravosuđa u vladi Austrije.

Obrazovanje

U Beču je završila osnovnu školu Ortnergasse i gimnaziju Ettenreichgasse, a nakon toga se upisala na Pravni fakultet. Magistrirala je 2007. godine na sveučilištu u Piacenzi, a dalje se nastavila obrazovati na Sveučilištu Columbia u New Yorku.

Privatni život

Rođena je 24.5.1984. godine u Tuzli. Kasnije je zbog rata u Bosni i Hercegovini s roditeljima izbjegla u Beč.

Posao

Alma Zadić je tijekom studija preko Međunarodne organizacije za migracije u Beču radila kao praktikantica na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu, a kako bi se mogla baviti odvjetništvom, nakon toga je godinu dana odrađivala sudsku praksu u Austriji. Po povratku iz Sjedinjenih Država, od 2011. godine, radila je kao suradnica, a zatim od 2015. godine kao viša suradnica u međunarodnoj tvrtki za poslovno pravo Freshfields Bruckhaus Deringer. Ovaj posao napušta nakon što se aktivno uključila u politiku.

Jednom prilikom je izjavila da se politikom počela baviti jer smatra kako ima dovoljno iskustva da doprinose radu parlamenta te da donese promjene u Austriji. U austrijski savezni parlament po prvi je put ušla 2017. godine. Svoj ulazak u parlament smatrala je važnim ne samo za nju, nego i za sve ljude koji nisu rođeni u Austriji već su se tu doselili.

Alma Zadić se zbog svog porijekla često znala naći na meti verbalnih napada. 2018. godine je tijekom njene diskusije o zaštiti dužnosnika obavještajne službe zastupnik Narodne stranke Johann Raedler dobacio kako “nije u Bosni i da ne treba to miješati”.

Bečki sud je u 11. mjesecu 2019. godine protiv Alme Zadić donio prvostupanjsku presudu kojom je osuđena za klevetu jer je na Twitteru podijelila fotografiju mladića koji je sudionicima jednog prosvjeda navodno pokazivao Hitlerov pozdrav i u opis dodala komentar “Nema tolerancije prema neonacistima, fašistima i rasistima”.

Početkom 2020. godine je na prijedlog stranke Zeleni, koja je potpisala koalicijski sporazum s Narodnom strankom Sebastiana Kurza, imenovana ministricom pravosuđa u novoj vladi Austrije. Austrijski mediji su nakon imenovanja pisali kako Almu čeka izuzetno težak posao, budući da je tom resoru neće dočekati s oduševljenjem, jer je ranije bila iznimno kritična prema tužiteljstvu – osobito prema sektoru za korupciju i privremeni kriminal.

Zanimljivo je istaknuti i to da je Alma Zadić prva ministrica s imigrantskom pozadinom u austrijskoj vladi. Ovo je osobito zanimljivo u kontekstu poznate antimigrantske politike kancelara Sebastiana Kurza i prošle vlade. Austrijski desničari su odmah nakon što je objavljena njena ministarska nominacija uputili niz kritika, naglašavajući njenu vjersku pripadnost i porijeklo.

Najveća postignuća

2017. godine je izborila mjesto u najvišem zakonodavnom tijelu Austrije i prva je žena porijeklom iz Bosne i Hercegovine kojoj je to uspjelo.

2020. godine je imenovana ministricom pravosuđa u Vladi Austrije i tako je ujedno postala najmlađom ministricom tog resora u povijesti.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*