Amar Gile

Amar Jašarspahić, poznatiji pod nadimkom Gile, je bosanskohercegovački pop-folk pjevač. 2013. godine je pobijedio u glazbenom showu Zvezde Granda, nakon čega je održao turneje po Balkanu, zapadnoj Europi, Americi i Australiji. Poznat je i po tome što zna svirati devet instrumenata.

Obrazovanje

Osnovnoškolsko obrazovanje je započeo u O.Š. 15 april u Doboju, a kasnije je završio Srednju tehničku školu i Pravni fakultet.

Privatni život

Rođen je 30.12.1990. godine u Zenici, u obitelji Senada i Nađe Jašarspahić. Kad je Amar imao samo godinu i sedam mjeseci njegovi roditelji su zbog ratnih događanja prvo otišli u Sloveniju, a ubrzo nakon toga u Austriju te na kraju u Njemačku, gdje je Amar krenuo u prvi razred. Nostalgija prema domovini ih je na kraju ipak vratila u Kakanj.

Amar se glazbom bavi od malena, a talent je naslijedio od majke. Vrlo rano je počeo pokazivati zanimanje za klavijature i gitaru kada je nastupao po školskim priredbama, a interes je postao ozbiljniji po završetku srednje škole kada je počeo nastupati po svadbama, rođendanima i u lokalnim objektima.Osim toga, u petom je razredu počeo trenirati odbojku i vrlo brzo je zaigrao za prvi tim, a odbojka je, uz ribolov, ostala njegova velika sporedna ljubav.

Nadimak Gile je dobio po pjesmi Zabranjenog pušenja “Gile je šampion” koja je njemu bila jako draga dok je bio mlađi. Tekst pjesme govori o osobi po nadimku Gile koja odlazi u Beograd i postaje šampion, a slična se priča dogodila i Amaru pobjedom u Zvezdama Granda.

2013. godine je bio u vezi s kolegicom Aleksandrom Prijović. Kasnije je započeo vezu s Enom Sarajlić. Unatoč krizama i prekidima su ostali zajedno i početkom 2016. godine su dobili sina Darisa, a u kolovozu iste godine su se vjenčali. Svadba je održana u restoranu u Zenici, s ceremoniji su prisustvovali brojni prijatelji i kolege s estrade.

Posao

Amar je talentiran pjevač nevjerojatnih glasovnih mogućnosti i u vrlo kratkom vremenu je postao tražen pjevač koji napravi odličnu atmosferu gdje god da nastupa.

2013. godine je sudjelovao u glazbenom natjecanju Zvezde Granda gdje je osvojio prvo mjesto. Iste godine završava svoj prvi album naziva “Čovek tvog sna” koji se prodao u rekordnom broju. Osim naslovne, na njemu su se našle i pjesme “Koliko para toliko muzike”, “Kafana liječi sve”, “Krv mi je popila”, “I ja sam nečije dijete”, “Ma pusti ponos”, “Nije kraj”, “Zašto sam sam” i “Ne prestaju moje kiše”.

2016. godine je objavio singlove “Pijano” i “Imam samo jednu želju”, a 2017. godine “Apokalipsa” i “Prekasno”. U svibnju 2018. godine je objavio duet “Za sve pare” s Branimirom Banjaninom Bambijem.

Najveća postignuća

Amar se aktivno bavi humanitarnim radom, pomaže djeci, mladima i starima koji se nalaze u teškim materijalnim i zdravstvenim situacijama i UNICEF-ov je ambasador.

Njegov debitantski album “Čovek tvoga sna” iz 2013. godine je prodanu rekordnom tiražu.

U razdoblju od 2013. do 2015. godine je dobio nekoliko priznanja i nagrada, a neke od njih su Zlatna bubamara za najboljeg inozemnog pjevača u Makedoniji, Oskar popularnosti-pjevač godine, Nagrada za humanista godine, Nagrada za humanitarni rad u Zagrebu, Nagrada za humanost u Skopju, Nagrada za najboljeg pjevača u Skopju, “Davorin Popović” za najboljeg mladog pjevača i “Idol nacije”, a 15.4.2015. godine je za promociju grada i humanitarni rad proglašen počasnim građaninom grada Kaknja.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*