Bilal Šuman

Bilal Šuman je bivši bosanskohercegovački rukometaš, a 2016. godine dolazi na poziciju trenera rukometne reprezentacije BiH. Tijekom svoje igračke karijere nastupao je za nekoliko klubova, ali najviše vremena je proveo u danskom Koldingu. Igrao je na poziciji desnog krila. Šuman kaže da je rukomet njegov život i da uživa u svom trenerskom poslu jednako kako je uživao i u igranju.

Privatni život

Bilal se sportom počeo baviti još u osnovnoj školi i bio je gotovo u svim sportskim sekcijama. Trenirao je nogomet, košarku, odbojku i gimnastiku, a za rukomet se odlučio u 14 godini života. Za sebe kaže da je bio poput “Sport Billyja”, junaka iz crtanog filma. Kao mladić se zbog rukometa preselio u Makedoniju, a odrastao je u jakoj rukometnoj sredini gdje je ovaj sport bio prioritet.

Bilalov sin Benjanim krenuo je očevim stopama. 2018. godine je potpisao svoj prvi profesionalni ugovor, i to s Koldingom – klubom u kojem se proslavio njegov otac. Benjamin Šuman je prije toga s mlađim selekcijama ovog kluba igrao na pozicijama lijevog krila i srednjeg vanjskog.

Posao

Bilal Šuman je rukomet počeo igrati u RK Ilidža, koji se u to vrijeme zvao Igman. U tom je klubu igrao nekoliko godina, a nakon toga odlazi u makedonski klub iz Bitolja – Pelister. U Pelisteru je imao priliku iskusiti kakav je osjećaj igrati u klubu za koji živi cijeli grad. Također je imao priliku igrati s legendarnim makedonskim i jugoslavenskim rukometašem Pepijem Manasovskim. Početkom 1992. godine dobio je poziv iz Danske, pa zbog toga napušta Bitolj.

S 25 godina odlazi u Španjolsku na otprilike dvije godine, a onda se opet vraća u Dansku, gdje ostaje do kraja svoje igračke karijere. U Danskoj je završio i trenersku školu pa se nakon prestanka igračke karijere počinje baviti trenerskim poslom.

Bilal Šuman je na početku trenerskog dijela svoje karijere trenirao žensku ekipu Koldinga, koja je u to vrijeme igrala u danskoj Prvoj ligi. Na toj poziciji ostaje otprilike šest godina, a nakon toga je tri godine vodio mušku seniorsku ekipu Koldinga. Iako je razdoblje koje je proveo trenirajući ženski rukometni tim za Bilala Šumana bilo jako uzbudljivo, on kaže da je u isto vrijeme bilo i jako teško te da mu je nakon povratka u muški rukomet bilo puno lakše.

U vrijeme kada je Šuman došao na čelo muškog seniorskog tima Koldinga za taj su klub igrali reprezentativci poput Boesena, Boldsena, Hvidta, Spellerberga te Šveđanina Kima Andersona i Španjolca Alberta Rocasa. Uz velika imena su dolazila i velika očekivanja i pritisak. Kolding je tada nastojao biti najbolji klub u Europi pa je Šumana nakon jednog poraza u gostima nazvao predsjednik kluba, koji je tražio da hitno dođe u klub i obrazloži mu zašto su izgubili.

Iako je generalno zadovoljan svojom igračkom karijerom, Bilal Šuman žali za tim što s Koldingom nije osvojio naslov prvaka Europe, kao i za tim što s reprezentacijom Bosne i Hercegovine nije zaigrao na nekom velikom natjecanju.

2016. godine postaje izbornik rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, a što se tiče njegovih nastupa za reprezentaciju BiH, prvi se dogodio 1997. godine. Njegovi suigrači tada su bili Damir Radončić, Senjanin Maglajlija, Samir Nezirević, Edin Bašić, Samir Sarač, Damir Cipurković i drugi.

Iako je 1995. godine dobio poziv i od Danske, Šuman se odlučio za svoju državu. Za reprezentaciju BiH je odigrao 32 utakmice i postigao 124 gola. Od svih tih susreta, u posebnom sjećanju mu je ostao onaj protiv Danske, koji se igrao u prepunoj Zetri, te susret protiv Ukrajine u Skenderiji, kada je postigao pogodak u posljednjim trenucima utakmice.

Najveća postignuća

Bilal Šuman je s omladinskom reprezentacijom Bosne i Hercegovine na tradicionalnom turniru u Ohridu osvojio titulu prvaka tadašnjih republika.

S danskim Koldingom je dva puta osvojio titulu prvaka Danske.

Vodio je reprezentaciju Bosne i Hercegovine kada je pobjedom u susretu protiv Češke u Ostravi po prvi put u povijesti izborila plasman za Europsko prvenstvo 2020. u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*