Ćazim Čolaković

Ćazim Čolaković bio je bosanskohercegovački interpretator i glazbeni umjetnik. Najviše je ostao upamćen po pjesmi “Zašto me ostavljaš ti” koju je snimio poslije susreta s Omerom Pobrićem, s kojim je surađivao preko 25 godina. Posljednje godine života proveo je u Njemačkoj.

Obrazovanje

Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, a srednju u Sarajevu. U Sarajevu je pohađao Srednju glazbenu školu

Privatni život

Rođen je 18.10.1953. godine u Sjenici, a s obitelji se 1971. godine seli u Sarajevo. Ćazimova sestra je majka pjevača Mirze Šoljanina.

Ćazim je ljubav prema glazbi pokazivao je od ranog djetinjstva. Otac mu je kao dječaku kupio harmoniku koja je bila poticaj da se krene baviti glazbom.

U braku sa suprugom Enisom dobio je sina Adisa i kćer Melisu. 2011. godine je doživio nesreću dok se plovio čamcem na Drini. Tada je hitno prebačen u Dom zdravlja u Goraždu, a nećak Mirza se potrudio da ga prebace u jednu njemačku bolnicu.

Ćazim je unatoč teškim ozljedama preživio, ali nakon brojnih pregleda i operacija, ustanovljeno je da ima rak kostiju. Ta se dijagnoza kasnije pokazala pogrešnom, zahvaljujući njegovom sinu koji je radio u jednom dijagnostičkom centru u Njemačkoj. Ondje je otkriveno da je Ćazim imao hematom koji je pritiskao njegovu kralježnicu i stvarao bolove.

Preminuo je u 15.4.2016. godine u Münchenu, a pokopan je na groblju Vlakovo u Sarajevu.

Posao

Nedugo nakon dolaska u Sarajevo, uz pratnju orkestra Branimira Đokića, snima svoju prvu pjesmu za Jugoton. Ubrzo je nastupio i na Ilidžanskom festivalu. Predstavio se s pjesmom “Sreća na dlanu” Omera Pobrića.

Poznanstvo i suradnja s Omerom Pobrićem rezultirali su pjesmom “Zašto me ostavljaš ti”, koja se smatra zaslužnom za početak njegove popularnosti. Nakon toga su uslijedile pjesme “Život liječi rane”, “Marizela”, “Garavuša”, “Niko kao Bosanac”, “Garavuša” i “Proklinjem te lijepa ženo”, različitih autora i izdavača.

Godine 1972. je nastupio na festivalu u Vrnjačkoj Banji, a pjesma “Ti budi moja” donijela mu je prvo mjesto. Nakon toga je njegova karijera krenula uzlaznom putanjom. Snimao je hitove te osvajao top liste na radijima i televizijama širom bivše Jugoslavije.

Godine 1989. s Farukom Ježićem snima album na kojem su se, između ostalih, našle i pjesme “Tri sudbine” i “Nek’ se nebo naoblači”.

Ćazim Čolaković je u sklopu koncerata na turnejama “Nov talas na sav glas” i “Mladi protiv veterana” nastupao diljem bivše Jugoslavije.

Godine 1990. je s Omerom Pobrićem realizirao album koji je objavila izdavačka kuća Diskoton. Na albumu su se našle pjesme “Po Taslidži pala magla”, “Poleti pjesmo Sandžaka”, “Istiha me glava boli”, “Mlado momče za Sjenicu pita”, “Kad pogledam s bedema” i druge. Osim što je obogatio svoj opus, tim pjesmama je dao i doprinos tradicionalnoj kulturi sandžačkog podneblja.

Najveća postignuća

Bio je jedan od najboljih interpretatora sandžačke izvorne pjesme. Za njega su neki od glazbenih kritičara govorili da je jedan od rijetkih pjevača koji u svom glasu i načinu pjevanja ima specifičnu i prepoznatljivu ornamentiku.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*