Damir Džumhur

Damir Džumhur je najbolji bosanskohercegovački tenisač. Prvi je tenisač Bosne i Hercegovine koji je ikada igrao na nekom Grand Slam turniru i jedini koji je nastupio na Olimpijskim igrama. U travnju 2019. godine bio je na 54. mjestu ATP ljestvice.

Obrazovanje

Džumhur je pohađao Osnovnu školu ”Safvet-beg Bašagić” u Sarajevu,. Tamo je završio i srednju školu. Nakon srednje škole upisuje politologiju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Sarajevu. Od stranih jezika govori engleski jezik.

Privatni život

Damir Džumhur je rođen 20. svibnja 1992. godine u Sarajevu. Roditelji su mu otac Nerfid Džumhur, poznatiji kao Neno i majka Žaneta Džumhur. Prvi je sin u obitelji, a 1997. godine dobiva brata Zlatana. Damir stanuje u Beogradu kamo se odselio iz Sarajeva jer su mu u Beogradu pružene bolje mogućnosti unapređenja njegove karijere.

Strast prema tenisu naslijedio je od oca koji je vodio školu tenisa u Sarajevu još dok je Damir imao samo dvije godine. Već tada je Damir trčkarao po terenu skupljajući teniske loptice, no o njegovoj karijeri se tada još nije raspravljalo. Sa svojih pet godina prima teniski reket u ruke i pod mentorstvom svoga oca ulazi u svijet tenisa.

Unatoč tome, Damir Džumhur je u ranim godinama svojega djetinjstva preferirao nogomet i skijanje. Da nije bilo očevog usmjeravanja prema tenisu, velike su vjerojatnosti da bi on danas bio nogometaš. Navijač je nogometnog kluba FK Željezničar.

Damiru nije strana ni gluma. U filmu ”Dolina snajpera” imao je glavnu ulogu, a u filmu ”Grbavica” je sudjelovao kao statist.

Voli majčinu kuhinju, posebice tradicionalne bosanske pite. Uživa i u ćevapima, no rijetko ih jede zbog striktne dijete koje se drži. Od glazbe sluša R'n'B i techno glazbu.

Jedno je vrijeme bio u vezi sa srpskom manekenkom Dejanom Živković koja ga je pratila po svijetu i bila mu podrška na brojnim turnirima. Nakon nje je započeo vezu s bosanskohercegovačkom pjevačicom Rialdom Karahasanović koja je javnosti postala poznata sudjelovanjem u showu ”Zvijezda možeš biti ti”.

Damirov najveći uzor je Patrick Rafter, kao i Roger Federer. San iz djetinjstva mu je ispunjen na Roland Garrosu i Wimbledonu kada je zaigrao protiv Federera.

Posao

Damir Džumhur je tenisku karijeru započeo 1999. godine sa 7 godina. Počeo je nastupati po teniskim turnirima u Bosni i Hercegovini te susjednim državama: Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

2004. godine na Europskom prvenstvu u Italiji, u Rimu osvaja prvo mjesto u uzrastu U-12. Nakon toga nastavlja igrati na brojnim turnirima diljem Europe. U kategoriji U-14 bio je šesti u Europi, dok je u kategoriji U-16 postao treći igrač u Europi. Isti uspjeh postiže u uzrastu U-18 kada zauzima treće mjesto.

2010. godina je bila veoma uspješna u njegovoj tek započetoj profesionalnoj karijeri. Nastupio je na juniorskom Wimbledonu, US Openu i Roland Garrosu.

Na ljetnim Olimpijskim igrama mladih, Damir Džumhur osvaja brončanu medalju. Iste godine postaje europski juniorski prvak i postaje članom Davis Cup reprezentacije Bosne i Hercegovine.

2011. godina je prva godina u kojoj se natječe u seniorskoj konkurenciji. Iste te godine osvaja četiri ITF titule pojedinačno i četiri u parovima.

Dotadašnji rezultat karijere ostvaruje 2014. godine. Tada prvi puta nastupa na Grand Slam turniru i postaje prvi igrač BiH kojemu to uspijeva. Nastupio je na Australian Openu, a veliki uspjeh ostvario je pobijedivši tada 34. igrača svijeta Ivana Dodiga. Turnir mu je donio 90 bodova na ATP ljestvici.

2014. godine sudjeluje i na Roland Garrosu i igra Davis Cup protiv Grčke te BiH osigurava prolazak u drugo kolo protiv Finske. Sezonu je završio na 109. mjestu ATP ljestvice.

2015. godine igra na Australian Openu, a potom na Rolland Garrosu gdje je, nakon što je ostvario nekoliko pobjeda, izbačen od svoga velikoga uzora, Rogera Federera. Prvi puta igra na turniru za igrače unutra 250 ATP ljestvice i prvi puta igra na turniru u paru sa slovenskim tenisačem Aljažom Bedenom.

Ušao je u krug 100 najboljih tenisača na svijetu i postao prvi bosanskohercegovački tenisač kojemu je to uspjelo.

2016. godine, nakon nekoliko neuspješnih turnira, ostvario je pobjedu nad Rafaelom Nadalom, jednim od najboljih tenisača svijeta. Te godine postaje i prvi bosanskohercegovački tenisač koji je ikad nastupio na Olimpijskim igrama. Branio je boje BiH na ljetnim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, gdje je u prvom kolu izbačen od strane Dudia Sela. U tom meču dolazi i do verbalnog napada na Damira, a incident je umalo kulminirao fizičkim obračunom. Sezonu je završio na 77. mjestu.

2017. godina započela mu je porazima na nekoliko turnira i nastupom na Davis Cupu za reprezentaciju BiH. Na ATP turniru u Memphisu te godine dolazi do četvrtfinala. Nakon toga postiže jedan od svojih najvećih osobnih uspjeha. Na turniru u Dubaiju pobjeđuje tadašnjeg trećeg tenisača svijeta, Stana Wawrinku. Dospio je na 67. mjesto ATP ljestvice.

Nakon nastupa za BiH protiv Nizozemske, zaredao je nekoliko neuspješnih turnira i pao na 96. mjesto ATP liste, nakon čega je odlučio prekinuti rad s dotadašnjim trenerom Markom Sabolićem.

Potkraj sezone se postiže bolju formu, ulazi u polufinale u Meksiku i reda nekoliko pobjeda što ga dovodi na 56. mjesto ATP ljestvice i njegov prvi rang unutar najboljih 60 tenisača svijeta. Na turniru u Sankt-Peterburgu osvaja prvo mjesto i dolazi na 40. mjesto na ljestvici. Sezonu završava na 36. mjestu ATP ljestvice i ostvaruje najbolji rezultat u svojoj teniskoj karijeri.

2018. godine na turnirima u Rimu, Madridu i Roland Garrosu, nije ostvario značajnije uspjehe, no nakon toga se postupno vraća u formu. Na turniru u Antaliji ulazi u svoje prvo finale na travnatoj podlozi.

U travnju 2019. godine nalazio se na 54. mjestu ATP ljestvice.

Najveća postignuća

Damir Džumhur je najbolji bosanskohercegovački tenisač. Svoju karijeru započinje kao dječak i od tada niže uspjehe.

2004. godine na Europskom prvenstvu u Italiji, u Rimu osvaja prvo mjesto u uzrastu U-12.

2010. godine postaje europskim juniorskim prvakom i ulazi u Davis Cup reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

2014. godine postaje prvi bosanskohercegovački tenisač koji nastupa na nekom od Grand Slam turnira, a 2016. prvi tenisač iz Bosne i Hercegovine na Olimpijskim igrama.

2017. godine je rangiran kao 36. igrač svijeta i to mu je do tada bio najveći uspjeh.

Autor: J.S.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*