David Mandić

David Mandić je hrvatski rukometni reprezentativac, koji je porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Rukomet je počeo igrati u “Izviđaču” iz Ljubuškog, a 2018. godine prelazi u RK “Prvo plinarsko društvo Zagreb”. Igra na poziciji lijevog krila. Pozvan je da kao dio hrvatske rukometne reprezentacije nastupi na Svjetskom rukometnom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj 2019. godine.

Obrazovanje

Pohađao je Srednju strukovnu školu Ruđera Boškovića u Ljubuškom.

Privatni život

Rođen je 14.9.1997. godine u Ljubuškom. Poprilično je samozatajan kada je njegov privatni život u pitanju pa se o tome ne zna puno. U 12. mjesecu 2019. godine oženio se Mostarkom Anom Soldo. Ana i David su prije toga bili u vezi dvije i pol godine, planirali su se vjenčati 2020. godine, prije Olimpijskih igara, ali su ipak odlučili obaviti to ranije.03

Posao

David Mandić je svoju karijeru započeo u ljubuškom “Izviđaču”. 2013. godine se iskazao na poziciji lijevog krila u prvoj momčadi tog kluba, što je dovelo do toga da ga izbornik kadetske rukometne reprezentacije Hrvatske Hrvoje Horvat pozove da sudjeluje u pripremama.

Mandić je tako nakon Mirka Alilovića, Marka Matića i Denisa Buntića u seniorskoj te Mirka Hercega i Ante Grbavca u juniorskoj konkurenciji nastavio niz igrača iz Ljubuškog koji su dio hrvatskih rukometnih reprezentacija.

Pojedini mediji i izbornik kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine Jasmin Mrkonja pitali su se zašto je reprezentaciju Hrvatske stavio ispred Bosne i Hercegovine u kojoj je rođen. Njegov odgovor je bio da je imao i puno unosnijih ponuda od trećih reprezentacija, ali se zbog obaveze i časti odlučio za Hrvatsku.

S mladom reprezentacijom Hrvatske je sudjelovao na Europskom prvenstvu u Danskoj. Plasirali su se u polufinale, ali kući su se na kraju vratili bez medalje.

David Mandić je posljednju sezonu u “Izviđaču” završio kao osvajača naslova prvaka Bosne i Hercegovine, a u ljeto 2018. godine iz “Izviđača” dolazi u “Prvo plinarsko društvo Zagreb”. Ondje se odmah nametnuo i zauzeo mjesto na lijevom krilu, iako je tamo i Valentino Ravnić koji je također odličan.

U jesen 2018. godine imao je nekoliko zapaženih nastupa, a utakmicu sezone odigrao je u Flensburgu, gdje je PPD Zagreb ostvario senzacionalnu pobjedu, a David Mandić je pridonio s osam golova.

Izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar uvrstio ga je 2017. godine na popis igrača za reprezentativno okupljanje koje je bilo dogovoreno za početak svibnja 2017. godine.

Bio je dio hrvatske reprezentacije koja je na Mediteranskim igrama 2018. godine u Tarragoni osvojila zlatnu medalju.

Mandić se našao i na popisu igrača koje je Lino Červar odabrao za nastup na Svjetskom rukometnom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj 2019. godine. Ondje se iskazao sjajnim nastupima i nametnuo se kao nezamjenjivo krilo hrvatske reprezentacije, odmah uz Manuela Štrleka.

Najveća postignuća

David Mandić se smatra igračem sa strašnim potencijalom i dugoročnim rješenjem na poziciji lijevog krila. 2013. godine je proglašen najboljim igračem na međunarodnom turniru u Kielcu u Poljskoj.

S mladom reprezentacijom je na Mediteranskim igrama u Španjolskoj 2018. godine osvojio zlatnu medalju, a nakon toga se u dresu “Zagreba” dokazao i u Ligi prvaka i SEHA ligi.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*