Đuro Zrakić

Đuro Zrakić je bosanskohercegovački i hrvatski svećenik i pisac. Njegova poznatija djela su “Svi me vole, samo tata ne” i “Ljubav sudski podijeljena”. Velik dio života proveo je u iseljeništvu, služeći u njemačkim biskupijama. Nakon mirovine odlazi u Zagreb.

Obrazovanje

U Dubrovniku je završio Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju, a studij teologije u Đakovu.

Privatni život

Rođen je 25.9.1945. godine u mjestu Zasavice, Bosanski Šamac. Još od djetinjstva je volio pisati. Pisao je sastave i uživao u svakoj napisanoj rečenici.

Svećenik je postao zbog pitanja o smislu života.

Po odlasku u mirovinu, Đuro Zrakić je odlučio jedno vrijeme živjeti u Berlinu. Zanimalo ga je kako je živjeti u jednom bivšem podijeljenom gradu u kojem su, kaže, još uvijek vidljive posljedice podijeljenosti.

Posao

Đuro Zrakić 29.6.1970. godine zaređen za svećenika. Od 1974. do 1975. godine bio je kapelan u Morančanima u Oštroj Luci, a od 1975. do 1978. u Garevcu, općina Modriča. Nakon toga odlazi u biskupiju Rottenburg-Stuttgart. Ondje je prvo imenovan kapelanom u Unterkochenu, a zatim kapelanom pa župnikom u župi sv. Nikole u Waldhausenu.

U Zagrebu je od 1994. do 2006. godine radio za katoličke medije Crkve u Hrvata, a poslije toga odlazi u münchensku biskupiju. Bio je župnik u župi sv. Cecilije u Germenringenu od 1.9.2006. do 31.8.2010. godine, a nakon toga odlazi u mirovinu.

Đuro Zrakić se cijelo vrijeme bavio i literarnim radom. Njegov pripovjedački stil je jednostavan i svima razumljiv, a njegov cilj nije postići osobitu izražajnost, već potaknuti čitatelja na razmišljanje o problemu koji je opisan.

Njegova prva knjiga nastala je 1970. godine. Riječ je o knjizi “Svi me vole, samo tata ne”, koja je napisana prema istinitom događaju – Ivan iz knjige je njegov prijatelj.

Godine 1995. tiskan je njegov drugi roman “Ljubav sudski podijeljena”, u kojemu razmatra bračne probleme suvremenih ljudi. 2004. godine je izdao zbirku kratkih crtica “Tragovi (ne)ljubavi”, koja je doživjela više od deset izdanja.

U Hrvatskoj katoličkoj misiji u Freiburgu je 2018. godine na književnoj večeri predstavio svoj novi roman “Živi među mrtvima”.

Najveća postignuća

Njegova prva knjiga “Svi me vole, samo tata ne”, doživjela je dvadeset izdanja i prevedena je na deset jezika. Zrakić je 2012. godine dobio ponudu iz SAD-a da se prema toj knjizi snimi film, ali se trebao odreći autorskih prava na 35 godina pa je odbio ponudu.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*