Dušan Bajević

Dušan Bajević je nogometni trener i bivši bosanskohercegovački nogometaš. Poznat je i pod nadimkom “Princ s Neretve”, a najveći dio karijere igrao je u “Veležu”. Dio je čuvenog tria BMV (Bajević, Marić, Vladić). Bio je član reprezentacije Jugoslavije i jedan je od najpoznatijih i najboljih nogometaša s ovih prostora.

Privatni život

Rođen je 10.12.1948. godine u Mostaru kao jedino dijete Danice i Dušana. Njegovi roditelji su se kasnije razveli, a on je ostao s majkom. Za majku kaže da mu je pružila sve – ljubav, odgoj i obrazovanje. Njegov otac je živio u Zagrebu, a preminuo je 2003. godine. Dušan ne nosi njegovo, već majčino prezime.

Godine 1968. oženio se Bebom Biberović iz Mostara. U vrijeme kad su se upoznali Beba je bila studentica srednje medicinske škole. Njezina obitelj je u početku bila protiv njihove veze pa su se Dušan i Beba potajno vjenčali. On i supruga nemaju djece.

Posao

Dušan Bajević igračku karijeru započinje 1963. godine u mostarskom “Veležu”. Za prvi tim je prvi put nastupio 13.9.1966. godine, a u trinaest godina koje je proveo u tom klubu, odigrao je ukupno 568 utakmica i postigao 468 golova, od toga 321 prvenstvenu utakmicu i 164 prvoligaška pogotka.

Godine 1977. počinje igrati za “AEK” iz Atene. U Grčkoj je proveo četiri sezone, a 1981. godine se vratio u Mostar i nastavio igrati za Velež. Na prvoligaškoj sceni posljednji se put pojavio 26.6.1983. godine na utakmici protiv “Partizana” u Beogradu, a od nogometa se službeno na utakmici protiv “Hajduka”, odigranoj u Mostaru 17.8.1983. godine.

Dušan Bajević je za mladu reprezentaciju Jugoslavije odigrao devet utakmica na kojima je postigao četiri gola, a za A reprezentaciju Jugoslavije nastupio je 8.4.1970. godine u utakmici protiv Austrije u Sarajevu. Utakmica je završila rezultatom 1:1, a on je postigao jedini pogodak za Jugoslaviju.

Na natjecanju u Brazilu 1972. godine na kojemu se natjecalo 12 reprezentacija, Bajević je bio najbolji strijelac turnira. 1974. godine sudjelovao je na Svjetskom u Njemačkoj, a od reprezentacije Jugoslavije oprostio se 8.5.1977. godine na utakmici protiv Rumunjske u Zagrebu.

Nedugo nakon završetka igračke karijere, u “Veležu” započinje karijeru nogometnog trenera. S mostarskim klubom 1986. godine osvaja Kup Jugoslavije.

Godine 1988. postaje trener “AEK-a” i odmah te sezone s klubom osvaja titulu prvaka Grčke, prvu koju je “AEK” osvojio nakon 10 godina. Klub je pod njegovim vodstvom bio prvak i 1992., 1993. i 1994. godine, a Bajević je tada u Grčkoj uživao status nogometnog božanstva.

Godine 1997. postaje trener “Olympiakosa” koji je te sezone osvojio titulu prvaka Grčke. 1999. godine osvojili su prvenstvo i Kup.

Nakon “Olympiakosa” je kratko bio trener solunskog “PAOK-a” koji je pod njegovim vodstvom 2001. godine osvojio Kup Grčke. Bajević se kasnije još dva puta našao na klupi “AEK-a” i jednom na klupi “Olympiakosa”.

Osim toga, trenirao je i klubove “Crvena Zvezda”, “Aris”, “Omonia” i “Atromitos”. U beogradskoj “Crvenoj zvezdi” proveo je nepunu sezonu, a povukao se 10.3.2007. godine, dvadeset minuta prije kraja prvenstvene utakmice koja se na Marakani igrala protiv “Vojvodine”. Navijači su tada tražili njegov odlazak, a on im je ispunio želju.

Trenersku karijeru završio je 2013. godine, a posljednji klub koji je vodio bio je “Atromitos”. Nakon toga postaje direktor “AEK-a”, a tu funkciju napušta kolovozu 2018. godine.

Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine je 21.12.2019. godine imenovao Dušana Bajevića novim trenerom nogometne reprezentacije BiH. Izabran je jednoglasnom odlukom.

Najveća postignuća

Dušan Bajević je rekorder po broju postignutih pogodaka u jednoj reprezentativnoj utakmici. U susretu s Venezuelom 14.6.1972. godine, koji je završio rezultatom 10:0 za Jugoslaviju, on je postigao pet pogodaka. Iste je godine izabran za najboljeg nogometaša Jugoslavije.

Sa 169 postignutih pogodaka drugi je na listi najboljih strijelaca jugoslavenskog nogometnog prvenstva svih vremena.

Kao odličan vođa napada i istaknuti strijelac, Bajević je na velikom broju internacionalnih utakmica postizao odlučujuće golove za Jugoslaviju.

Bio je uspješan i kao trener. U Grčkoj je osam puta osvajao prvenstvo – četiri puta s “AEK-om” i četiri puta s “Olympiakosom”.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*