Dževad Hamzić

Dževad Hamzić je bosanskohercegovački nogometaš koji je odrastao u Sjedinjenim Američkim Državama. Igrao je u nogometnom timu Sveučilišta Lindenwood u SAD-u, a 2018. godine prelazi u premijerligaški klub iz Bosne i Hercegovine “Zvijezda 09”. Sposoban je igrati na obje stoperske pozicije, a alternativa mu je i pozicija desnog beka.

Obrazovanje

Ističe da mu je obrazovanje jako važno i da planira upisati studij prava.

Privatni život

Rođen je 25.8.1998. godine u Sapni, ali odrastao je u SAD-u. I njegov otac Džamil Hamzić je svojevremeno bio dobar nogometaš, a devedesetih je godina nastupao za nekoliko njemačkih klubova iz četvrte lige.

Dževad je prve nogometne korake napravio u malom klubu “Mladost Bosna” koji je u Saint Louisu vodio njegov otac.

S djevojkom Lejlom je u vezi od 2016. godine. Lejla je iz Zenice, ali živi u SAD-u.

Posao

Dževad Hamzić bio je sudionik nekoliko kampova koje je organizirao Nogometni savez Bosne i Hercegovine. U veljači 2017. godine je kao najbolji igrač St. Louis Gallaghera stigao na pripreme U19 reprezentacije Bosne i Hercegovine, gdje je izbornik Toni Karačić tražio članove idealne postave.

Za njega je to bilo novo iskustvo iz kojeg je puno naučio. Tom prilikom je izjavio kako je ponosan što se nalazio u kampu s najboljim igračima te da je impresioniran atmosferom, radom i profesionalnim odnosom svih članova reprezentacije.

U srpnju 2017. godine je potpisao ugovor s klubom “Zvijezda 09”. Dogovorili su da će za taj klub nastupati do 2020. godine, a prije dolaska u redove “Zvijezde”, nastupao je za američku ekipu Lindenwood.

Na prestižnom američkom koledžu imao je dobar ugovor, osiguranu zavidnu stipendiju za studiranje i dobar status u ekipi, ali njegova želja bila je igrati u Europi i nastupati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

2017. godine je u Novigradu imao priliku zaigrati protiv juniora Manchester Cityja. Tada je izjavio da je utakmica protiv najboljih Manchesterovih juniora za njega bila veliko iskustvo i da se tada uvjerio da svoju igračku karijeru može nastaviti u Europi.

Najveća postignuća

Dževad Hamzić je mladi nogometaš koji je do sada igrao za ekipe Saint Louis Gallagher i Lindenwood iz SAD-a, a 2018. godine ostvarila se njegova želja da zaigra u Europi.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*