Emina Minka Muftić

Emina Minka Muftić bosanskohercegovačka je kazališna, televizijska i filmska glumica. Okušala se i kao pjevačica te je snimila jedan glazbeni CD, a nastupala je i na koncertima i programima različitog karaktera. Pored toga, snimila je ciklus radio drama o duhovnim učiteljima za Radio Federacije Bosne i Hercegovine.

Obrazovanje

Minka Muftić završila je osnovnu školu „Veselin Masleša“ (Safvet-beg Bašagić) i gimnaziju u svom rodnom gradu Sarajevu. Nakon toga, upisala je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje je bila prva generacija na Odsjeku za glumu te je diplomirala 1987. godine u klasi profesora Bore Stjepanovića.

Iako nije odmah po završetku studija ostala uposlena na Akademiji scenskih umjetnosti, Minka Muftić je od akademske 1994./1995. godine bila angažirana na spomenutoj Akademiji kao stručnjakinja iz prakse. Kasnije je postala asistentica, a nakon toga i viša asistentica, da bi 2001. godine dobila zvanje docentice, a zatim i profesorice.

Privatni život

Emina Minka Muftić svoj privatni život u velikoj je mjeri uspjela sačuvati van dosega medija. Poznata je po tome da vrlo rijetko daje izjave i intervjue za medije.

Rođena je 15.6.1961. godine u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Javnosti nisu poznate njene ranije ljubavne veze, no zna se za njenu dugogodišnju vezu s glazbenikom i kompozitorom Ivanom Vrhuncem Čapom, s kojim je dobila i kćer Situ. S njim se i vjenčala samo mjesec dana prije njegove smrti 2013. godine.

Emina Minka Muftić jako je vezana za svoju kćer Situ kojoj je ime dala po božici iz indijske mitologije, točnije epu Ramajana.

Ova sarajevska glumica je dugogodišnja vegetarijanka. Smatra da ju je vegetarijanstvo dovelo do duhovne propustljivosti te da je postala senzitivnija i senzibilnija za duhovne stvari. Pored toga, privatno se bavi i uživa u jogi koja je, kako kaže, dovodi u duhovnu ravnotežu te rješava stresa i opušta. Trudi se vježbati jogu koliko god joj to profesionalne i privatne obveze dozvoljavaju, a voli i odlaziti s kćerkom na različite izložbe i koncerte.

Minka Muftić velika je ljubiteljica putovanja pa jako često putuje. Osobito uživa u odlasku na egzotične lokacije te u isprobavanju hrane u lokalnim restoranima. Priznala je da više voli otići na tržnicu nego u šoping jer više uživa u koloritu tržnice nego u kupovanju po tržnim centrima.

Manje je poznato da je glumica 2016. godine surađivala s Udruženjem za prevenciju ovisnosti Narko-NE na projektu Intercity teatar, gdje je sa srednjoškolcima s prostora cijele Bosne i Hercegovina realizirala predstavu naziva To je raj, lutko moja.

Posao

Emina Muftić bila je zaposlena kao članica Drame u Srpskom narodnom kazalištu u Subotici, Narodnom kazalištu Bosanske krajine u Banjaluci i u Kamernom teatru 55 u Sarajevu. 1994/1995. godine sudjelovala je u nastavi na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a s vremenom je napredovala do zvanja profesorice.

O tematikama duhovnog učenja snimila je ciklus predavanja za Radio Federacije Bosne i Hercegovine. Okušala se i kao pjevačica pa je snimila CD i čak nastupala na nekim koncertima.

Godine 1999. postala je članica ansambla Drame Narodnog kazališta u Sarajevu. Također je imenovana na čelo Udruženja umjetničke grupe SATYA 2012. godine, u okviru kojeg je igrala uloge u predstavama te realizirala radionice za učenike srednjih škole iz oblasti glume i govora.

Neke od predstava u kojima je Minka Muftić odigrala značajne uloge jesu „Hamlet“, „Madač komentar“, „Vila lutaka“, „Nepušači“, „Mrešćenje šarana“, „Don Juan“, „Dundo Maroje“, „Kralj umire“ i „Ričard III“.

Kada je riječ o filmovima, tu svakako treba spomenuti filmove „Sabina K“, „Ja sam iz Krajine, zemlje kestena“, „Romeo and Juliet in Sarajevo“, „Halimin put“, „Nevrijeme“, „Neba iznad krajolika“, „Grbavica“ i „Neočekivana šetnja“.

Od TV-serija, značajne uloge imala je u serijama „Viza za budućnost“,  „Lud, zbunjen, normalan“, „Tata i zetovi“ te „Crna hronika“. Po ulozi Sene u domaćoj televizijskoj seriji „Viza za budućnost“ ostala je prepoznatljiva i danas.

Od stranih filmova, Emina Minka Muftić ostvarila je zapaženu ulogu u filmu „Venuto al Mondo“, gdje je glumila zajedno s Penelope Cruz, a bila je i dio ekipe hit serije „Game of Thrones“. Tu je i film „Rescue“, koji je snimala na neuobičajenoj lokaciji u Kini, a koji je režirao jedan kineski redatelj inspiriran ratnom pričom u Bosni i Hercegovini.

U prvom poslijeratnom crtiću „Mumijevi“ koji je stigao preko UNESCO projekta, Minka Muftić posudila je svoj glas Maloj Mu.

Minka Muftić se okviru revije dizajnera Marka Fehera u Muzeju Ars Aevi 2017. našla u ulozi manekenke. Pojavila se i kao model u njegovom editorijalu pod nazivom An unwritten novel. Cilj suradnje bio je prenijeti poruku o percepciji ljepote te istaknuti da godine i zrelost daju posebnu privlačnost, šarm i seksualnost.

Minka Muftić bila je članica žirija na 6. Juventafestu, koji je održan 2018. godine.

Najveća postignuća

Jedno od najvećih postignuća Minke Muftić je uloga Sene u televizijskoj seriji „Viza za budućnost“.

Za svoj vrijedni i predani rad Minka Muftić osvojila je niz priznanja i nagrada. Vrijedi spomenuti i to da je kao jedna od glavnih glumica u filmu „Belvedere“, koji je prikazan na Opuzen film festivalu, dobila nagradu „Stjepan Filipović“.

Autor: E.P.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*