Fuad Backović Deen

Fuad Backović Deen je bosanskohercegovački pjevač i modni biznismen. Postao je poznat kao član skupine Seven Up, no kasnije je započeo samostalnu karijeru. Dva puta je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na europskom glazbenom natjecanju Eurosong, ali pozornost javnosti je više privlačio njegov privatni život.

Obrazovanje

Fuad Backović Deen je osnovnu školu Mehmed beg Kapetanović Ljubušak završio u Sarajevu, a nakon osnovne škole odlučio se za sarajevsku Drugu gimnaziju. Paralelno s osnovnim i srednjoškolskim formalnim obrazovanjem, pohađao je i glazbenu školu, gdje je kod profesorice Gordane Topić učio solo pjevanje i operu.

Nakon srednje škole je u Sarajevu upisao i Ekonomski fakultet, no zbog studija modnog biznisa ipak je napustio Sarajevo i preselio se u Milano gdje je studirao na Institutu Marangoni. Po završetku studija stekao je zvanje diplomiranog stratega modnog biznisa. Nakon toga se odlučio i usavršiti, pa je na istom institutu specijalizirao i brend menadžment.

Privatni život

Fuad Backović Deen rođen je 12.4.1982. godine u Sarajevu. Živio je u sarajevskom naselju Koševo s ocem Zaimom Backovićem, mamom Sabinom i mlađim bratom Farisom. Deenov otac Zaim je političar pa je cijela obitelj zbog njegovih poslovnih obaveza jedno vrijeme živjela na Bliskom istoku. Ondje su proveli šest godina, a po povratku se Deen upisao u osnovnu školu.

Talent za glazbu naslijedio je od svoje mame Sabine koja se amaterski bavila glazbom, ali je od toga odustala jer nije imala vremena za karijeru zbog obiteljskih obveza.

Od 1992. godine do 1995. godine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, dok je trajala opsada Sarajeva, Fuad Backović Deen je većinu vremena provodio sa svojim roditeljima, bratom, bakom i djedom u podrumu obiteljske kuće. Tijekom ratne 1994. godine uspio je kao dvanaestogodišnji dječak snimiti jednu pjesmu.

Nakon rata njegov otac je aktivno ušao u politiku, što je dosta utjecalo i na samog Deena koji je dijelom bio obilježen zbog aktivnosti svoga oca, a s druge strane, njegovi javni istupi bili problematični za karijeru njegovog oca. Ipak, oduvijek je imao podršku obitelji.

Mnogo se diskutiralo o seksualnom opredjeljenju Fuada Backovića Deena, a on je u nekoliko navrata izjavio da je heteroseksualac. Zna se za njegovu vezu s atraktivnom Sarajkom Amrom Beganović, a njegova nekadašnja ljubavna veza s Hanom Hadžiavdagić, bosanskohercegovačkom novinarkom, voditeljicom, influencericom i poduzetnicom izazivala je mnogo pažnje medija. U medijima se pisalo kako su Hana i Deen počeli planirati vjenčanje, ali to se ipak nije dogodilo. Nakon raskida devetomjesečne veze oni su ostali dobri prijatelji, a Deena su nakon toga viđali s Goranom Lakić, popularnom televizijskom voditeljicom.

O njegovom ljubavnom životu mnogo se pisalo, a u medijima je jednom prilikom odjeknula vijest kako se oženio s poznatom fotografkinjom Vanjom Lisac. Ipak, oni su demantirali te navode i naglasili kako je riječ o šali koju su željeli napraviti i da su samo zaista dobri prijatelji.

Iako je Fuad Backović rođen u Bosni i Hercegovini, a studij i specijalizaciju je završio u Italiji, odlučio se za život u Sjedinjenim Američkim Državama, točnije u Los Angelesu.

Posao

Nakon što je snimio svoju prvu pjesmu 1994. godine u Studiju 1 BHRT-a, kada je imao samo dvanaest godina, javnost je upoznala njegov talent i specifične vokalne sposobnosti. To je Deenu donekle i otvorilo vrata skupine Seven Up u koju ga je 1997. godine pozvao Gordan Radić, tadašnji lider tog boy benda.

Sljedeće 1998. godine Deen je bio pozvan da sudjeluje u projektu Carmina Burana u sarajevskoj Skenderiji gdje je postigao uspjeh i bio pohvaljen od brojnih slavnih ličnosti iz svijeta glazbe. Godinama kasnije snimio je i duet s popularnim Kemalom Montenom, a radi se o pjesmi Zaleđena česma.

Od kada je postao glavni solist benda Seven Up 1997. godine, gdje je ostao sve do 2002. godine, Deen je stekao je ogromnu popularnost, kako u Bosni i Hercegovini tako i na Balkanu općenito. S tim bendom je snimio dva albuma, Otvori oči iz 1998. godine i Seven koji je izašao 2000. godine. Ipak 2002. godine Deen je odlučio započeti samostalnu karijeru iz koje je nastao njegov prvi solo album Ja sam vjetar zaljubljeni. Nakon toga je uslijedio i album In the Disco, 2004. godine. Te iste godine Deen je nastupio na Eurosongu kao predstavnik Bosne i Hercegovine.

Godine 2005. izašao je njegov album Anđeo s greškom, a do 2008. godine nije bilo novih pjesama. Te 2008. godine Deen je kratko vrijeme bio sudionik reality programa Farma, a iste godine je objavio i pjesmu Priđi bliže.

2009. godine snimio je još pjesmu Bez trunke srama, a ubrzo nakon toga se povukao iz svijeta glazbe zbog modnog studija u Milanu. 2012. godine je snimio duetsku pjesmu Voli me hitno s Verenom Cerovinom, a godinu dana kasnije, 2013. godine, objavio je i pjesmu Rane manje bole.

Deen se vratio na glazbenu scenu 2016. godine, kada je s Anom Rucner, Dalal Midhat-Talakić i Jalom nastupio na Eurosongu, ali njegov povratak nije dugo trajao. Kasnije je odlučio preseliti se u Los Angeles, gdje se i dalje bavi glazbom.

Najveća postignuća

Neka od najvećih postignuća Fuada Backovića Deena svakako su njegova dva učešća na glazbenom natjecanju Eurosong na kojemu je prvi put nastupio je u Istanbulu 2004. godine s pjesmom In the Disco  i osvojio deveto mjesto, a drugi put 2016. godine.

Fuad Backović Deen je tijekom svoje karijere dobio nekoliko prestižnih bosanskohercegovačkih nacionalnih nagrada Davorin, zatim nagradu obitelji Kennedy kao ambasador specijalnih Olimpijskih igara održanih u Sarajevu 2004. godine te nagradu Oskar popularnosti koju je osvajao u različitim konkurencijama.

Također je osvojio nagradu Grand prix za hit godine te priznanje za najslušanijeg izvođača na događanju Viktor i Viktorija. Osim glazbenih nagrada, Deen je dobivao i razna priznanja vezana uz svijet mode.

Autor: D.P.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*