Izudin Bajrović

Izudin Bajrović je bosanskohercegovački kazališni i filmski glumac. Odigrao je veliki broj uloga u kazalištima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Švedskoj i Švicarskoj, a jedno je vrijeme radio i kao profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. U srpnju 2018. godine je postao v.d. direktora Narodnog kazališta Sarajevo.

Obrazovanje

1987. godine je završio Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Privatni život

Rođen je 9.2.1963. godine u Pljevljima u Crnoj Gori.

2007. godine je optužen za nasilje nad 11 godina mlađom kolegicom Sanelom Pepeljak, s kojom je bio u vezi, iako je oženjen i ima dvoje djece. Prema njegovom djelomičnom priznanju i iskazima glumice i njezine majke, Izudin je u nekoliko navrata verbalno i fizički zlostavljao obje žene.  Unatoč svemu tome, Izudin i Sanela su 2012. godine opet viđeni zajedno u javnosti.

Posao

Izudin Bajrović odmah po završetku Akademije postaje član Drame Narodnog kazališta u Sarajevu. Od 1993. do 2007. godine je predavao Glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a od 1997. do 2001. godine je bio direktor Drame Narodnog kazališta u Sarajevu.

Glumio je u filmskim i televizijskim projektima domaće i strane produkcije, a najznačajnije kazališne uloge je ostvario u predstavama “Revizor”, “Dvojica na mostu”, “Prvi put s ocem na izbore”, “Balkanski špijun u Sarajevu”, “Legenda o Ali-paši”, “Richard III”, “Kad bi ovo bio film” “Hamlet”, “Čudo u Latinluku”, “Američki bizon”, “Kidaj od svoje žene”, “Tvrđava”, “Derviš i smrt”, “Policajci”, “U samoći pamučnih polja”, “Kraljevo”, “Dantonova smrt”, “Filoktet”, “Romeo i Julija”, “Woyzeck”, “Antigona u New Yorku” i dr.

Izudin je još od studentskih dana želio igrati kralja Leara, a želja mu se ostvarila 28.10.2017. godine kada je ovo bezvremensko djelo Williama Shakespearea premijerno izvedeno na sceni Narodnog kazališta u Sarajevu.  Predstavu je postavio redatelj Diego de Brea, a glavna uloga je povjerena Izudinu.

On je u jednom intervjuu otkrio da se ne namjerava i sam upuštati u redateljske vode. Iako se radeći sa studentima kao profesor na Akademiji na neki način morao baviti režijom, smatra da je redateljski posao “druga vrsta inteligencije, potrebe i želje” od onoga što je glumačko.

Televizijska publika Izudina najviše pamti po ulozi Mire iz serije “Viza za budućnost”, a još neke serije u kojima je ostvario uloge su “Misija majora Athertona”, “Ranjenik”, “Crna hronika”, “Tata i zetovi”, “Pečat”, “Lud, zbunjen, normalan” i “Foliranti”.

Što se tiče filmskih uloga, neki od filmova u kojima je glumio su “Mirna”, “Savršeni krug”, “Gori vatra”, “Kod amidže Idriza”, “Živi i mrtvi”, “Teško je biti fin”, “Na putu”, “Cirkus Columbia”, “Halimin put”, “Obrana i zaštita”, “Smrt u Sarajevu”, “Muškarci ne plaču” i drugi.

Iako je gluma njegov primarni posao, Izudin je zakoračio i u političke vode. U politiku se uključio sa željom da doprinese društvu, da doprinos od sebe onoliko koliko je želio da njegova djeca, koja žive u Sarajevu i namjeravaju tu ostati, imaju povoljniji okvir u kojem će živjeti, djelovati i s manje frustracije gledati na svijet oko sebe. Ističe kako je to jedini cilj zbog kojeg je ušao u politiku i priključio se Savezu za bolju budućnost.

U srpnju 2018. godine postaje v.d. direktora Narodnog kazališta Sarajevo. Iste godine ranije je surađivao sa sinom Dinom na francusko-kanadskom filmu koji se snimao u Sarajevu. Film radnog naziva “Sympathy for the Devil” je ratna priča o francuskim novinarima koji su za vrijeme rata boravili u bh. prijestolnici.

Najveća postignuća

Izudin Bajrović je jedan od najplodonosnijih bosanskohercegovačkih glumaca i iza njega je trideset godina duga karijera. Uloga u predstavi “Kralj Lear” mu je na festivalu Novi Tvrđava Teatar 2018. godine donijela nagradu za najbolje glumačko ostvarenje, a sam Izudin ovu ulogu smatra vrhuncem svega što je do tada ostvario.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*