Kenan Hasagić

Kenan Hasagić nekadašnji je golman bosanskohercegovačke nogometne reprezentacije. Karijeru je započeo u svom rodnom gradu, u klubu FK Rudar. Kao golman, zadnji put je nastupio 2013. godine za klub Istanbul BB. Početkom 2018. godine postaje trener golmana BiH reprezentacije.

Privatni život

Rođen je 1.2.1980. godine u Kaknju. Svoju bivšu ženu Dijanu upoznao je 1998. godine u Jablanici. Vjenčali su se 2000. godine i kasnije su dobili kćerke Ildu, Iman i Inam. Kenan je 27.12.2009. godine potvrdio da je njihovom braku došao kraj i da su se razveli.

2010. godine je bio jedan od osumnjičenih u aferi vezanoj uz namještanje utakmica u Turskoj. Policija ga je tada privela pod sumnjom da je sudjelovao u namještanju te je proveo noć u istanbulskom istražnom zatvoru. Pušten je sljedećeg dana, nakon što je dao iskaz pred istražnim sudcem.

2013. godine započinje vezu s manekenkom Delilom Softić, a prekinuli su krajem 2016. godine. Nakon Delile, Kenan se opet zaljubio u jednu manekenku. Riječ je o 15 godina mlađoj Aminki Šivac iz Prijedora. Njih dvoje su se zaručili u lipnju 2018. godine.

Posao

Kenan Hasagić je svoju nogometnu karijeru započeo sa 16 godina. Debitirao je u klubu FK Rudar Kakanj u bosanskohercegovačkoj Premier ligi. Njegovu kvalitetu je prepoznao austrijski klub SK Vorwärts Steyr u koji je prešao iz Rudara i ostao godinu dana.

1999. godine odlazi u turski klub Altay SK, a 2001. godine se vraća u Bosnu i Hercegovinu, u nogometni klub Bosna Visoko.

2003. godine potpisao je ugovor s FK Željezničarom, a zbog odličnih nastupa u tom klubu, Kenan Hasagić postaje prvi golman nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Za reprezentaciju BiH debitirao je 12.2.2003. godine na utakmici s Walesom koja je završila neriješenim rezultatom 2:2. Za reprezentaciju je nastupio 41 put, a posljednji put je igrao 2011. godine.

Nakon dvije godine u Željezničaru, Hasagić prelazi u turski Gaziantepspor. Poslije toga 2007. godine odlazi u Istanbul BB. Za taj turski klub je nastupao do 2013. godine i nakon toga završava svoju igračku karijeru.

Početkom 2018. godine postaje član stručnog stožera nacionalnog tima BiH. Osim Hasagića, u stručnom stožeru izbornika nogometne reprezentacije Roberta Prosinečkog našli su se i Gordan Ciprić, Dragan Spasić te Elvir Rahimić.

Prije toga, točnije od kolovoza 2017. godine, Kenan je bio trener golmana u Mladost Doboj Kakanj.

Najveća postignuća

Kenan Hasagić je u reprezentaciji BiH stekao reputaciju pouzdanog i sigurnog čuvara mreže, a njegovi dolasci na okupljanja nisu bili upitni čak ni onda kada je bio ozlijeđen.

Iako je svoju igračku karijeru završio 2013. godine u turskom klubu Istanbul BB, ostao je u nogometu prvo kao trener golmana u Mladosti DK, a zatim u reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*