Lamija Suljević

Lamija Suljević je bosanskohercegovačka modna dizajnerica s adresom u Švedskoj. Njezine kolekcije inspirirane su bosanskom tradicijom i starim rukotvorinama. Mnogi detalji njezinih kreacija su ručno rađeni različitom tehnikom veza heklanja i plisiranja materijala. Prvu samostalnu reviju održala je početkom 2010. godine u Stockholmu.

Obrazovanje

Otkako je počela raditi u modi, shvatila je da mora naučiti i sve o ekonomiji pa se u Stockholmu upisala na studij ekonomije. Međutim, nakon nekog vremena je shvatila da se više neće moći baviti i jednim i drugim.

2013. godine je diplomirala na Sveučilištu Beckmans u Stockholmu.

Privatni život

Lamija Suljević je rođena 1987. godine u Foči. Kad je imala samo pet godina, zbog rata je s roditeljima Mahirom i Avdom te sestrom Emirom otišla iz BiH u Švedsku. Iako se ne sjeća puno toga iz rodne zemlje, kaže da ju je Bosna oblikovala u osobu koja je danas.

Voli bosanske gradove, prirodu i ljude i kaže da bez Bosne ne bi bilo ni nje. U BiH je bila nekoliko puta, a njezini roditelji imaju stan u Sarajevu.

Njezin vlastiti stil je sličan onome što izrađuje, ali nije uvijek tako dramatičan. Jako voli miješati, npr. luksuzno sa second handom, a ne boji se ni boja, printeva i novih silueta.

Posao

Lamija je prvu modnu marku s prijateljicom pokrenula sa 17 godina, ali je duboko u sebi znala da želi raditi sama pa se to i dogodilo. Kaže da su sve njezine kreacije inspirirane bosanskom tradicijom pa nastoji da one budu proizvedene isključivo u Bosni i Hercegovini. Iz tog razloga je surađivala s brojnim tvornicama za proizvodnju odjeće u BiH.

Sve Lamijine kreacije povezane su s Bosnom, njezinom poviješću, kulturom i tradicijom. Drago joj je što ljudi u svijetu prepoznaju originalnost takvog pristupa dizajnu i što, nakon što vide njezine kreacije, pokazuju zanimanje za bosansku povijest i kulturu.

Još kao djevojčica je sanjala da postane modna dizajnerica i već je tada pokazivala afinitet prema šivanju i dizajnu. Proces dizajniranje je nešto što je najviše ispunjava i to je bio najvažniji razlog za pokretanje brenda “Lamija”. Brend je fokusiran na visoku, a ne na sezonsku modu.

Iako cijeni švedsku modnu scenu, posebno kad je riječ o praktičnoj i udobnoj odjeći, ističe da je to vrlo daleko od njezinog stila kreiranja. Njezin cilj je da unese eleganciju i više ekskluzivnosti u svakodnevni modni stil.

Lamija kaže da veliku ulogu u njezinom radu imaju roditelji njezinog oca, osobito očeva majka koja je cijeli život radila ručne radove.

Jedan od njezinih uzora i netko čiji rad jako cijeni je Hussein Chalayan, a voli i estetiku modne kuće Balenciaga te Alexandera Mcqueena.

Najveća postignuća

Lamija Suljević je svoje kreacije predstavljala u Londonu i New Yorku, a imala je i dvije samostalne revije kojima je otvoren Tjedan mode u Stockholmu.

Dizajnerica je ženske odjeće u modnoj kući H&M i ostvarila je suradnje s brojnim poznatim osobama. Značajna imena iz svijeta mode prepoznala su i nagradila njen rad, a ona izdvaja nagradu švedske kraljevske obitelji, nagradu Peroni Design Collaboration te nagradu NewComer of The Year koju dodjeljuju H&M i magazin Elle.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*