Larisa Cerić

Larisa Cerić je bosanskohercegovačka džudo reprezentativka. Od 2009. godine je četiri puta proglašavana najboljom sportašicom u BiH, a jedna je od rijetkih koja godinama konstantno ima vrhunske rezultate s velikih natjecanja.

Obrazovanje

Završila je srednju školu, a na fakultet nije išla i kaže da ne smatra da je nešto propustila.

Privatni život

Rođena je 26.1.1991. godine u Travniku, gdje je i naučila prve džudo poteze. Otkriva ga 2003. godine. Džudo nije sport koji se često prikazuje na televiziji, ali je jednom prilikom uspjela vidjeti i svidjelo joj se. Raspitala se i saznala da u Travniku postoji džudo klub, a njezin prvi trener je bio Elvir Salihagić. Nakon nekoliko godina treniranja u Travniku, dobila je poziv iz Sarajeva i preselila se ondje.

Larisin život je u potpunosti posvećen sportu kojim se bavi pa joj je vrlo teško uskladiti privatni i poslovni život. Većinu vremena provodi na treninzima, a ponekad sebi priušti izlazak s prijateljima. Svi prijatelji je smatraju odlučnom i hrabrom djevojkom koju ništa ne može spriječiti na putu do cilja. Ona sama smatra da je recept njezinog uspjeha kombinacija talenta i rada.

Posao

2007. godine postaje članica džudo kluba Nippon iz Sarajeva, a ondje je trenirala pod stručnim nadzorom Branislava Crnogorca koji je jedan od najzaslužnijih ljudi za njezin napredak i uspjehe.

2009. godine je na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Parizu osvojila zlatnu medalju, a osvojila je i srebrnu medalju na Mediteranskim igrama.

Put do medalje nije jednostavan i u sportu se često događa da dođe do povreda, a proces oporavka zna biti dug i težak. I Larisa je u svojoj karijeri imala teško razdoblje iza sebe. Imala je dvije operacije koljena, dvije rehabilitacije i dva procesa oporavka. U vrijeme kad je trebala ostvarivati najbolje rezultate ona se morala oporavljati, ali se ipak uspjela vratiti i postati prvakinja Europe s 23 godine.

Na svjetskim kupovima u Bukureštu i Rimu je osvajala brončane medalje, na europskom kupu u Beogradu je osvojila zlato, u Sarajevu srebro, a u Celju i Pragu broncu. Na Balkanskom prvenstvu u Trebinju joj je pripalo drugo mjesto, a na Europskom seniorskom prvenstvu u Čatjabinsku je bila peta.

2017. je osvojila srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu, a ožujku 2018. godine je osvojila zlatnu medalju na Grand Slamu u Ekaterinburgu. Mjesec dana kasnije se našla na prvom mjestu svjetske rang liste džudistica u kategoriji preko 78 kilograma, a nedugo prije toga je u Tel Avivu po drugi put u karijeri osvojila srebrenu medalju na Europskom prvenstvu. Tada je na putu do finala svladala Sebile Akbulut iz Turske, Ivanu Maranić iz Hrvatske i Jelizavetu Kalaninu iz Ukrajine, a u borbi za zlato je izgubila od Francuskinje Romane Dicko.

Larisa kaže da je džudo njezin život i da inače na sve gleda kao natjecanje, a sigurna je u sebe sve dok je zdrava te zna da će visoko kotirati na svim natjecanjima.

Najveća postignuća

Larisa Cerić je vodeće ime na tatamiju ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u Europi i svijetu. Njezine uspjehe je prepoznao i stručni žiri Izbora najboljih sportaša BiH pa je nekoliko puta proglašavana najboljom sportašicom u našoj zemlji.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*