Mirza Teletović

Mirza Teletović bivši je bosanskohercegovački košarkaš i kapetan reprezentacije. Svoje najuspješnije košarkaške dane proveo je u NBA ligi igrajući za Brooklyn Nets, Phoenix Suns te Milwaukee Bucks, a prije toga je bio jedan od najboljih košarkaša španjolskog kluba Caja Laboral. S reprezentacijom Bosne i Hercegovine nastupio je na tri europska prvenstva.

Obrazovanje

Mirza je pohađao školu u Jablanici.

Govori bosanski, engleski i španjolski jezik.

Privatni život

Mirza Teletović je rođen 17.9.1985. godine u Mostaru. Svoje rano djetinjstvo pamti kao dosta buran period koji su obilježile ratne okolnosti. Kako bi misli skrenuo s loših vijesti o stradanjima u ratu, provodio je vrijeme uživajući u sportu. Okušao se u raznim sportovima: nogometu, karateu, kick-boxu, no košarka mu je pružala najviše zadovoljstva.

Znao je igrati košarku po cijele dane, budio bi se u 6 ujutro, odlazio na košarkaški teren, a kući dolazio u kasnim večernjim satima. Zahvaljujući svojoj visini i umijeću s loptom, košarku počinje trenirati u jablaničkom KK Turbina.

S 14 godina postaje članom tuzlanske Slobode Dite. Iako još uvijek dosta mlad, s 15 godina je već pokazivao da se radi o igraču koji je predobar za bosanskohercegovačku ligu-prosječno je postizao po 30 koševa.

Mirza je u braku sa suprugom Majom Teletović s kojom ima dva sina blizanca te još jednog sina i kćer. Svoj privatni život trudi se držati dalje od očiju javnosti.

Često je tijekom karijere isticao kako ga ne zanima slava, da se druži s ljudima s kojima se druži cijeli život te da se trudi ostati ”prizemljen”. Voli provoditi vrijeme sa svojom djecom, a kao najbitniju stvar u životu navodi njihovu sreću.

Svoje slobodno vrijeme voli provoditi šetajući, uživa u suncu i druženju s prijateljima, a on i obitelj često odlaze na plivanje.

Kaže kako u životu teško podnosi nepravdu i teško mu je gledati ekonomski jaz između bogatih i siromašnih. Da bi pomogao Jablanici, gradu u kojem je proveo svoje prve košarkaške dane, odlučio je otvoriti nova radna mjesta i osnovati tvrtku koja bi radila sportsku opremu, tekstil i većinom zapošljavala žene. Imao je u planu izgraditi poslovnu zgradu i stanicu za tehnički pregled. Također je odlučio izgraditi dvije mini hidroelektrane na rijeci Doljanki.

Ovaj njegov pothvat naišao je na negodovanja brojnih ekoloških udruga koje nastoje spriječiti izgradnju hidroelektrana jer navode da bi tom izgradnjom došlo do uništenja najvrjednijeg prirodnog bogatstva koji Jablanica ima, a prihodi koji bi se ostvarivali od hidroelektrana su tek simbolični.

Posao

Mirza Teletović je nakon svojeg prvog kluba KK Turbina s 15 godina potpisao svoj prvi profesionalni ugovor za tuzlanski košarkaški klub Sloboda Dita. 2002. godine debitirao je za taj klub i tamo proveo dvije godine.

2004. godine ostvaruje transfer u belgijski košarkaški klub Oostende i tamo provodi dvije godine, a 2006. godine prelazi u španjolsku ligu. Potpisao je za košarkaški klub Caja Laboral, a svojim je igrama vrlo brzo počeo buditi interes najvećih klubova.

2007. godine uvršten je u NBA draft, no nije izabran.

Mirza Teletović 2008. godine postaje kapetanom Caje i osvaja nagradu za nadolazeću zvijezdu španjolske lige. Sljedeće sezone je proglašen najkorisnijim igračem španjolskog Kupa kralja.

2012. godine Mirza ostvaruje svoj dječački san, potpisuje trogodišnji ugovor s Brooklyn Netsima i postaje NBA igrač.

U sezoni 2013./14. počinje dobivati veću minutažu i počinje konkurirati kao standardni igrač. Sljedeće sezone, na samom početku, uspio je postići čak 26 koševa i skupiti 15 skokova protiv branitelja naslova, Spursa.

2015. godine Mirzi je dijagnosticirana plućna embolija. Iako se predviđalo njegovo duže izbivanje, na parket se vratio odmah u prvoj utakmici play- offa. Nakon ispadanja odmah u prvom kolu, odlučio se posvetiti svom zdravlju i uzeti pauzu za potpuni oporavak, a to je značilo i propuštanje Europskog prvenstva što mu je posebno teško palo.

2015. godine isticao mu je ugovor s Netsima pa iste te godine ostvaruje transfer u Phoenix Suns s kojima potpisuje jednogodišnji ugovor. Svoj učinak sezone Mirza Teletović je ostvario u pobjedi protiv Toronto Raptorsa gdje je postigao 20 koševa, a nekoliko tjedana kasnije ponovio je isti takav učinak.

Nakon toga zaredao je uspješne utakmice gdje je postizao po 24, 25 i 30 koševa. Sezonu je završio kao rekorder Phoenixa kao igrač s najviše postignutih trica u tom klubu. Postigao je čak 181 tricu.

2016. godine potpisuje trogodišnji ugovor s Milwaukee Bucksima, a veću minutažu počinje dobivati 2017. godine. Nastupio je u prvih deset utakmica sezone, no nakon toga uslijedila je ozljeda koljena i operacija hrskavice. Krajem 2017. godine ponovo mu je dijagnosticirana plućna embolija u oba plućna krila.

U ožujku 2018. godine Milwaukee je raskinuo ugovor s njim. Mirza Teletović je iste te godine najavio kraj svoje karijere i postao novim predsjednikom košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Kroz svoju karijeru bio je i članom bosanskohercegovačke reprezentacije. S reprezentacijom je nastupio na tri Europska prvenstva.

Najveća postignuća

Mirza Teletović je 2007. godine izabran u NBA draft.

2008. godine postaje kapetanom Caje i proglašen je najkorisnijim igračem.

Dvije godine bio je prvim strijelcem Euro lige.

2012. godine potpisuje ugovor s Brooklyn Netsima i postaje NBA igračem.

2015. godine postaje rekorder Phoenixa u broju postignutih trica.

2018. godine imenovan je predsjednikom košarkaškog saveza BiH.

Autor: J.S.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*