Osman Arnautović

Osman Arnautović bio je bosanskohercegovački pisac, prevoditelj i profesor. Objavio je nekoliko romana, dvije zbirke novela te niz prijevoda s francuskog na bosanski jezik. Autor je udžbenika latinskog jezika za prvi i drugi razred srednjih škola.

Obrazovanje

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Bijeljini, a na Filozofskom fakultetu u Sarajevu je završio studij francuskog i latinskog jezika s književnošću.

Privatni život

Rođen je 16.5.1948. godine u Bijeljini. Bio je najstariji od pet sinova koje je imao Ešef Arnautović. Oni koji su poznavali Osmana kažu da je bio uvijek nasmijan, susretljiv i blage naravi te da je bilo teško zamisliti čovjeka kojem bi se on na bilo koji način mogao zamjeriti.

Nakon rata se više nije vraćao u Bijeljinu, ali je o njoj pisao u skoro svakoj svojoj knjizi.  Živo je u Tuzli, a zatim u Bruxellesu, gdje je 18.9.2016. godine i umro.

Posao

Većina djela Osmana Arnautovića mogla i se opisati kao bosanskohercegovački ratni roman. Želio je skrenuti pozornost na besmislenost i pogubnost zla, kako za žrtve tako i za počinitelje.

Napisao je zbirke novela “Tmina svjetlosti” i “Ténèbres de la lumière” te romane “Katila”, “Kamen na duši”, “Ukleta čaršija”, “Srebrenica city”, “Dosije Pataren”, “Kama i sutra”, “Skalpel”, “Justinina tajna” i “Mržnja”.

Na bošnjački jezik je preveo romane “Školski jadi” Daniela Pennaca, “Kitov trbuh” Jacquesa de Deckera i “Higijena ubice” Amelie Nothomb te poemu “Dnevnik pisca” Liliane Wouters, novelu “Ništa zloćudno” Michela Lamberta i kazališni komad “Parče nedjelje” Jacquesa de Deckera.

Osman Arnautović je u Tuzli radio kao profesor u gimnaziji. Napisao je udžbenik latinskog jezika za prvi i drugi razred srednje škole, koji je izdala sarajevska “Svjetlost”. Kasnije odlazi u Belgiju, gdje je u Bruxellesu radio kao sudski tumač i prevoditelj. Ondje je napisao i sva svoja djela.

Bio je jedan od osnivača i član Udruženja Gratiartis, bosansko-belgijske asocijacije edukativnog, kulturnog i sportskog karaktera. Ostali osnivači bili su Admir Sarajlić, Braco Konjević, Kenan Hadžimusić, Ibro Konjo, Nedžad Čengić, Mirha Dizdarević i Rusmir Trokić.

Napisao je i preveo na francuski knjigu poezije za djecu te roman “Ida”, Zejćira Hasića. Osim toga, 2010. godine priredio je panoramu bosanskohercegovačke pripovijetke pod nazivom “Priče”, a nakon toga i zbirku “Nove bosanskohercegovačke pripovijetke”.

Najveća postignuća

Osman Arnautović je vrhunac svoje karijere doživio kad je čuvena pariška kuća “Edilivre” u konkurenciji od nekoliko desetina romana iz cijelog svijeta objavila njegov roman “Katil”.

Društvo pisaca Tuzlanskog kantona dodijelilo mu je posebno priznanje za tematizaciju suvremene bosanskohercegovačke zbilje u romanu “Ukleta čaršija”.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*