Safet Isović

Safet Isović bio je jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pjevača koji su njegovali izvođenje sevdalinki, tradicionalnih pjesama s područja Bosne i Hercegovine. Osim toga, on je skladao i pisao tekstove pjesama. Ostao je upamćen po svojim izvanrednim vokalnim mogućnostima.

Obrazovanje

Safet Isović započeo je osnovno obrazovanje u svom rodnom gradu Bileći. Zbog ratnih prilika bio je prinuđen izbjeći iz rodnog mjesta pa se tako s roditeljima doselio u Banja Luku, gdje je završio osnovnu školu „Šesta pučka škola“. Po završetku ratnih događanja vratio se u rodni grad Bileću i upisao gimnaziju, ali je kasnije ipak otišao u Trebinje i upisao tadašnju višu gimnaziju.

Godine 1955. završio je veliku maturu, nakon čega se upisao na Pravi fakultet u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da je volio pjevati, na nagovor jednog prijatelja postao prijavio se na audiciju studentskog društva Slobodan Princip Seljo, a komisija je prepoznala njegov talent pa je odmah postao član ansambla narodnih igara i pjesama spomenutog društva.

Privatni život

Safet Isović rodio se u Bileći 1936. godine. Njegovo djetinjstvo bilo je obilježeno ratnim izbjeglištvom. S roditeljima je iz Bileće izbjegao u Banja Luku, a po završetku rata ponovno se vratio u rodni grad. Ipak, tamo se nije dugo zadržao pa se preselio u Trebinje, a zatim u Slavonski Brod te konačno u Sarajevo gdje se skrasio do kraja života.

Safet Isović bio je oženjen, ali je njegova prva žena poginula tijekom opsade Sarajeva 1992. godine. Iz toga braka dobio je sina Benjamina. Benjamin je pjevač i pjesnik, a napisao je i nekoliko pjesama za oca.

Safet je bio teško ranjen nakon što je granatirana njegova obiteljska kuća u Sarajevu. Poslije toga je izbjegao u Zagreb gdje je postao jedan od osnivača Hrvatsko-bošnjačkog prijateljstva. Nakon što je rat u Bosni i Hercegovini završio, Isović se vratio u Sarajevo.

U Sarajevu je i umro 2007. godine. Iza njega ostala je njegova supruga Emina Isović, a doživio je i rođenje dvoje djece svoga sina Benjamina.

Posao

Safet Isović je 1956. godine bio na audiciji na Radio Sarajevu i nakon dva pokušaja konačno je dobio odobrenje da snimi dvije pjesme, a riječ je o pjesmama „Kad ja pođem iz Sarajeva grada“ i „Kasno prođoh kraj Morića hana“, koje su izašle 1957. godine, što je bila godina kada je službeno započela njegova karijera.

Prvi je koncert održao u Beogradu 1963. godine i započeo ga je s pjesmom „Otvori vrata od hamama, Zlato, Zlatijo“. Punio je dvorane cijeloga Balkana, ali i šire te je pjevao na prestižnim manifestacijama. Jedan od najznačajnijih trenutaka u njegovoj karijeri bio je koncertu u Sidneyu u operskoj dvorani.

Safet Isović je tijekom svoje glazbene karijere surađivao s poznatim glazbenicima pa je tako snimio duete sa Zaimom Imamovićem, Nadom Mamulom, Mehom Puzićem, Bebom Selimović i drugima. Nakon rata u Bosni i Hercegovini išao je na turneje širom svijeta.

Godine 2003. održao je koncert u Zetri kojem su prisustvovale brojne poznate osobe iz Bosne i Hercegovine ali i šire. Njegova diskografija broji nekoliko stotina pjesama, a neke od najpoznatijih su „Đul Zulejha“, „Boluje Hanka Prijedorka“, „Braća Morići“, „Mujo kuje konja po mjesecu“, „Moj dilbere“, „Put putuje Latif-aga“, „Zmaj od Bosne“, „Jablani se povijaju“, „Hajro, Hajrija, curo najmilija“, „Oči moje kletvom bih vas kleo“, „Oj Safete, Sajo Sarajlijo“, i tako dalje.

Pored pjevačke karijere Safet Isović se okušao i u politici. U svijet politike ušao je 1990. godine – bio je jedan od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA). Tu se okušao i kao republički, a onda i federalni poslanik. Ipak, njegova karijera političara potrajala je samo osam godina, te je 1998. godine potpuno napustio svijet politike.

Najveća postignuća

Safet Isović ostvario je ogromna postignuća u smislu njegovanja tradicionalne muzike. Svakako da sam za sebe govori broj pjesama koje je otpjevao, napisao i skladao, no treba spomenuti i nagrade koje je primio za svoj rad. Dobitnik je nagrade „Zlatni mikrofon“ i velikog broja zlatnih i srebrnih ploča te „Estradne nagrade Bosne i Hercegovine“ i „Estradne nagrade bivše Jugoslavije“.

Bio je član Udruženja estradnih umjetnika Bosne i Hercegovine, a kruna njegove karijere su brojni koncerti koji je održavao diljem svijeta.

U Bosni i Hercegovini danas djeluje Udruženje „Safet Isović“, koje promovira vrijednosti sevdalinke.

Autor: E.P.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*