Sead Kolašinac

Sead Kolašinac bosanskohercegovački je nogometaš koji od 2017. godine igra za nogometni klub Arsenal. Član je nogometne reprezentacije BiH. U svojoj karijeri igrao je za nekoliko klubova, a najistaknutiji su Schalke 04 i Arsenal. 2014. godine je s reprezentacijom Bosne i Hercegovine nastupio na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. U 2017. godini uvršten je u postavu 11 najboljih nogometaša Bundeslige.

Obrazovanje

Osnovnu i srednju školu završio je u Linkenheim-Hochstettenu, mjestu u okrugu Karlsruhe.

Govori bosanski, njemački i engleski jezik.

Privatni život

Sead Kolašinac je rođen 20.6 1993. godine u gradu Karlsruheu. Sead ima dvojno državljanstvo, njemačko i bosanskohercegovačko. Njegov otac Faik je rođen u Nikšiću, no s 10 godina je odselio u Čapljinu, odakle je i Seadova majka Nefa. Sead ima i sestru Sabrinu.

Seadova obitelj je veoma religiozna, utakmice reprezentacije prate u njihovom džematu u džamiji, a Sead je znao i bježati s nastave kako bi prisustvovao predavanjima u mektebu. S obitelji svake godine posjećuje Domanoviće kod Čapljine i njihovu obiteljsku kuću, a to vrijeme koristi kako bi se družio s tamošnjim prijateljima.

Kolašinac voli jesti tradicionalna jela, a majka mu je u posjetu znala nositi sarmu i burek, budući da mu je burek najdraže jelo.

Iako ga je njegova karijera odvela u strane gradove, nije zaboravio na mjesto svojeg podrijetla pa tako amaterskom klubu u Domanovićima spremno donira sportsku opremu i posjećuje školu koju je polazila njegova majka.

U mlađim uzrastima nastupao je za reprezentaciju Njemačke, no uvijek je isticao kako mu je želja nastupati za reprezentaciju BiH. 2013. godine, nakon formalnosti i administrativne procedure, Sead je dobio pravo nastupa za BiH. Članovi obitelji bili su puni ponosa i primali su čestitke sa svih strana.

Seada mnogi opisuju kao kulturnu i skromnu osobu s lijepim kućnim odgojem.

2017. godine je bio u vezi s djevojkom Janom, a govorilo se da je ona razlog zbog kojeg nije napuštao nogometni klub Schalke 04, pošto je ona u to vrijeme još uvijek ondje studirala na ekonomskom fakultetu pa je molila da ostane igrati tamo još neko vrijeme.

Posao

Seadova karijera započinje u Karlsruheu SC, klubu iz njegovoga rodnoga grada. Tamo je igrao 8 godina u omladinskim generacijama, a nakon toga prelazi u Hoffenheim. Nakon toga jednu sezonu provodi u Stuttgartu.

Poslije Stuttgarta potpisuje ugovor sa Schalkeom gdje jednu godinu nastupa za juniorsku ekipu. Iz juniora biva dodijeljen klubu Schalke 04 II, rezervnom timu Schalkea.

Sead Kolašinac je 2012. godine s juniorima Schalkea osvojio juniorsko njemačko prvenstvo i iste te godine je potpisao profesionalni ugovor s prvom ekipom nogometnog kluba Schalke 04 do 2015. godine.

Za prvi tim Schalkea debitirao je također 2012. godine, a 2013. godine je produžio ugovor do 2017. godine. Sezona 2013/14. donijela mu je tešku ozljedu koljena pa je primoran na operaciju i rehabilitaciju u trajanju od šest mjeseci. Nakon ove ozljede mu je trebalo dosta vremena da se vrati u formu. 2015. godine uspijeva se izboriti za svoje mjesto u startnoj postavi.

2017. godine je uvršten u idealnih 11 Bundeslige i iste te godine je potpisao ugovor s nogometnim klubom Arsenal s kojim iste godine osvaja FA Superkup. Sezonu 2017/18. završavio je s 27 nastupa i 2 postignuta gola.

U sezoni 2018/19., do svibnja 2019. godine, za Arsenal je nastupio 24 puta i postigao 1 gol.

Kolašinac je i bosanskohercegovački reprezentativac. U omladinskim generacijama je nastupao za reprezentaciju Njemačke, no oduvijek je isticao da mu je želja igrati za ”Zmajeve.” 2013. godine papirologija je bila riješena i Sead je postao članom nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. U taboru reprezentacije nisu skrivali oduševljenje njegovim dolaskom.

2014. godine je s reprezentacijom sudjelovao na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Na samom početku prve utakmice (u 3. min) protiv Argentine je postigao autogol, a isti taj gol je zabilježen kao najbrži autogol u povijesti Svjetskih prvenstava.

Najveća postignuća

Sead Kolašinac 2012. godine s juniorima Schalkea osvaja juniorsko njemačko prvenstvo.

2013. godine ostvaruje pravo nastupa za bosanskohercegovačku reprezentaciju.

2014. godine s reprezentacijom nastupa na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

2017. godine je izabran u najbolju jedanaestoricu Bundeslige i potpisuje ugovor s Arsenalom. Iste godine je izabran za igrača mjeseca kolovoza i listopada.

Autor: J.S.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*