Elvir Laković Laka

Elvir Laković je bosanskohercegovački rock pjevač i kantautor. Poznatiji je pod nadimkom Laka. Laka je 2008. godine sa sestrom predstavljao Bosnu i Hercegovinu na natjecanju Eurosong koje se održavalo u Beogradu. Svoju prvu pjesmu snimio je 1998. godine.

Obrazovanje

Svoje osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, školu za strojarskog tehničara, Elvir Laković je nadogradio pohađanjem glazbene škole u kojoj je učio svirati gitaru. Ljubav prema ovom instrumentu nastala je kad mu je gitaru kupio njegov otac. Neke od prvih pjesama koje je naučio svirati na gitari bile su pjesme grupe Azra i pjesma “Plamene zore” od grupe Idoli. Iako je pohađao glazbenu školu, Laka ju nikada nije završio. Napustio je glazbenu školu zbog toga što mu se nisu sviđale metode koje su se ondje primjenjivale.

Nakon završene srednje škole upisao se na fakultet, no nije išao u glazbenom smjeru. Dvije godine je studirao zaštitu na radu na Sveučilištu u Nišu, ali na kraju nije završio fakultet jer nije bio pretjerano zainteresiran za učenje. Umjesto toga se vratio u rodni grad i počeo nastupati po kafićima i svadbama. Njega je kao i druge pjevače njegovih godina zadesio rat u Bosni i Hercegovini i oštetio u mnogo čemu.

Privatni život

Elvir Laković Laka rođen je u Goraždu 15.3.1969. godine. Njegov otac je bio odvjetnik, a majka bila zaposlena u jednoj telekomunikacijskoj kompaniji u Goraždu. Roditelji su mu odlučili dati ime Elvir po pjevačici Elviri Voća iz Zagreba.

Laka je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini bio dio Armije BiH, a nakon rata je nekoliko godina radio za razne međunarodne organizacije, poput IRC i ARC, koje su potpomagale povratak izbjeglica.

Put ga je 2004. godine odveo u New York, grad u kojem je planirao usmjeriti se na svoju glazbenu karijeru. Maštao je o osnivanju benda, što mu je i uspjelo, ali bend na kraju ipak nije opstao. U New Yorku je radio kao konobar i statist u nekoliko reklama. Nakon dvije i pol godine, Elvir Laković Laka se vratio u Bosnu i Hercegovinu i tu nastavio graditi svoju glazbenu karijeru.

Poznato je i to da se dosta dugo bavio nogometom, čak je i bio član prvog tima FK Radnički iz Goražda. Njegov talenat prepoznali su i selektori juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Za njegov nadimak Laka zaslužni su upravo njegovi suigrači iz FK Radnički.

Posao

Elvir Laković Laka svoju karijeru nije započeo kao samostalni glazbenik. U početku je nastupao s grupom “Deformacija proreza”, s kojom je 1998. godine snimio prvi singl naziva “Malo sam se razočar'o”. Za njega je ta pjesma bila veoma dobar početak, jer je s njom osvojio drugo mjesto na natjecanju demo-bendova. U počecima svoje glazbene karijere Laka je svirao popularnu bosansku narodnu muziku u lokalnim kafićima i tako je nastojao izgraditi popularnost.

Godine 2003. izdao je pjesmu “Mor'o” koja je nagrađena bosanskohercegovačkom muzičkom nagradom “Davorin” kao najbolja rock izvedba godine. Ova pjesma našla se i na njegovom prvom solo albumu “Zec”, koji je objavio 2007. godine u suradnji s izdavačkim kućama Hayat Production (u Bosni i Hercegovini) i Menart (u Hrvatskoj). Pored ove pjesme, na Lakinom prvom solo albumu našli su se i singlovi “Vještica”, “Piškila”, “Medžed”, “Zec”, “Ništa”, “Stariji”, “Glup”, “Džemper”, “Upomoć”, “Razočara'o” i “Besplatno”.

2008. godine je sa sestrom Mirelom Laković predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu u Beogradu. Laka i Mirela su nastupili s pjesmom “Pokušaj”, koju je on sam napisao, i u finalnoj večeri natjecanja zauzeli 10. mjesto. Godinu dana nakon njegovog nastupa na Eurosongu, 2009. godine, čitao je rezultate iz Bosne i Hercegovine, a to se ponovilo i na natjecanju koje se održalo 2012. godine.

Drugi album Elvira Lakovića pod nazivom “Stvorenje” objavljen je 2010. godine i na njemu se nalazilo deset pjesama, od kojih su se posebno izdvojile pjesme “Pidžama”, “Brko”, “Stvorenje” i “Sanj'o”. Produkciju ovoga albuma potpisao je Denis Mujadžić, koji je uz njega bio i producirajući pjesmu s kojom se Laka predstavio na Eurosongu.

Laka je svoju muziku često deklarirao kao nadrealni pop, jer proizilazi iz njegove glave, a baza su nepovezane metaforične slike. Pjesme nisu samo specifične po svojim nazivima, već su maštovite, kreativne i interesantne, a humor je uvijek prisutan. Ističe da je jedna od njegovih vrlina na sceni dobra komunikacija s publikom, za koju kaže da je prisutna još od njegove prve pjesme.

Nastupao je na velikom broju festivala i često je gostovao u raznim televizijskim emisijama. Godine 2018. nastupao je na “OK festu” koji je održan na Tjentištu u ambijentu Nacionalnog parka Sutjeska. Iste je godine objavio i pjesmu “Lizalo”, za koju je također snimljen i spot. Glazbu i tekst je napisao on, a kao vokal se pojavljuje njegova sestra. Na ovoj pjesmi je radio šest mjeseci, iako je planirao da mnogo ranije bude završena.

Laka je 10.2.2019. godine u sklopu Europske olimpijade mladih (EYOF) u Sarajevu sa sestrom Mirelom i Tarikom Tanovićem na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase izveo pjesmu “Za pravu raju” – pjesmu glavne EYOF maskote Groodvyja. Autor muzike je Elvir Laković, a s njim je na aranžmanu radio Dino Šukalo.

2020. godine su sestra i on objavili pjesmu “Pubertet”.

Najveća postignuća

Jedan od njegovih najvećih uspjeha u karijeri je predstavljanje Bosne i Hercegovine na Eurosongu održanom u Beogradu, 2008. godine. U prvoj, polufinalnoj večeri Laka i njegova sestra Mirela su se plasirali na deveto mjesto, što im je osiguralo nastup u finalnoj večeri, gdje su u konačnici zauzeli deseto mjesto s ukupno 110 bodova. Laka je nakon ovog nastupa izrazio želju da nekad u budućnosti opet dobije priliku da predstavlja svoju zemlju na ovakvom takmičenju.

Tijekom glasanja za regionalni pop/rock hit na televiziji MTV Adria 2008. godine, njegova pjesma “Pokušaj” je proglašena najboljom pjesmom, što je Laku kasnije odvelo u Liverpool na MTV European Music Awards.

Godine 2019. Elvir Laković Laka je nagrađen Prvoaprilskom nagradom grada Sarajeva.

Autor: D.P.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*