Šefik Džaferović

Šefik Džaferović potpredsjednik je Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Po zanimanju je pravnik, a nakon stjecanja diplome radio je u pravosudnim i policijskim institucijama u Zavidovićima i Zenici sve do 1996. godine, kada postaje tajnik Agencije za informiranje i dokumentaciju (AID). Članom SDA postaje 1993. godine.

Obrazovanje

Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Zavidovićima, a 1975. godine se upisao na Pravni fakultet u Sarajevu. Diplomirao je 1979. godine.

Privatni život

Rođen je 9.11.1957. godine u selu Brezik pokraj Zavidovića. 1960. godine se s ocem Salihom i majkom Hatkom seli u Donju Lovnicu, mjesto između Zavidovića i Žepča. Iste godine se rodio njegov brat Ejub, a dvije godine kasnije sestra Hasnija.

Njegov otac je radio kao poslovođa u jednoj prodavaonici, a nakon odlaska u mirovinu je otvorio jednu manju prodavaonicu u kojoj se prodavalo voće i povrće. Šefik je kao gimnazijalac, a kasnije i student, ljeta provodio prodajući lubenice na tržnici u Zavidovićima.

Njegova supruga Vildana je rođena u Gračanici, a njih dvoje su se upoznali za vrijeme studija u Sarajevu. Šefik i ekonomistica Vildana su se vjenčali 17.9.1980. godine. Godinu dana kasnije su dobili sina Jasmina, a Šefik nakon toga odlazi na odsluženje vojnog roka u Bihać. Kćer Jasminu su dobili 1988. godine, a cijela obitelj se početkom devedesetih seli u Zenicu.

Šefik i supruga su suvlasnici stanova od 53 i 91 kvadratnog metra u Sarajevu i Zenici. On je vlasnik zemljišta u Zavidovićima, koje je naslijedio od roditelja, a supruga je 2106. godine kupila zemljište u Trnovu, planirano za izgradnju vikendice.

Posao

Šefik Džaferović je po završetku fakulteta trebao ostati kao asistent na Odjelu za krivično pravo, ali u tom trenutku nije bilo mjesta u Sarajevu. Odbijao je preuzeti istu poziciju u Banjoj Luci i Mostaru pa se odlučio vratiti u Zavidoviće i počeo raditi kao pripravnik u tamošnjem Općinskom sudu.

1980. godine je izabran za sudca Općinskog suda u Zavidovićima. Na toj funkciji ostaje do 1986. godine, a zatim odlazi u Zenicu, gdje je do 1992. godine radio kao sudac Okružnog suda. Nakon toga se bavio odvjetništvom  do 1993. godine, i te godine postaje član Stranke demokratske akcije (SDA).

Za vrijeme rata je bio načelnik Centra službe sigurnosti u Zenici, a 1994. godine je imenovan članom Izvršnog odbora SDA u općinskoj organizaciji u Zenici.

Poslije rata, 1996. godine postaje tajnik Agencije za informiranje i dokumentaciju, a iste godine je imenovan savjetnikom župana Zeničko-dobojske županije. Nakon općih izbora održanih 1996. godine, Džaferović je izabran za predsjedatelja županijske skupštine. Izabran je i za izaslanika u Domu naroda.

1997. godine postaje član Izvršnog odbora SDA, a tri godine kasnije je imenovan glasnogovornikom stranke. Na općim izborima 2000. godine je bio nositelj liste SDA za županijsku skupštinu, ali nije dobio dovoljan broj glasova. Međutim, Dom naroda FBiH ga je izabrao za izaslanika.

2001. godine je imenovan glavnim tajnikom SDA. Na općim izborima koji su se održavali godinu dana kasnije, Šefik Džaferović bio je nositelj liste SDA za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Dobio je zastupnički mandat s 27.643 glasa.  Zastupnički dom PS BiH ga je na konstituirajućoj sjednici 9.12.2002. godine izabrao za bošnjačkog člana Kolegija Doma.

2005. godine postaje potpredsjednik SDA. Na sljedećim općim izborima, održanima 2006. godine, Džaferović je opet bio nositelj liste SDA za Zastupnički dom PS BiH i opet je uspio dobiti mandat. Isto je ponovio i na izborima 2010. i 2014. godine, kada je po četvrti put osvojio mandat državnog poslanika.

Džaferović je unutar SDA uvijek bio odan klanu Bakira Izetbegovića, čak i za vrijeme vladavine Sulejmana Tihića, kada Izetbegović nije imao dobru unutarstranačku poziciju. Na izborima 2018. godine se kandidirao za člana Predsjedništva BiH.

Najveća postignuća

Šefik Džaferović je tijekom svoje dosadašnje karijere bio na nekoliko različitih funkcija pa je s vremenom od sudca Općinskog suda došao do funkcije potpredsjednika najutjecajnije političke stranke među Bošnjacima i potencijalnog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*