Tatjana Đekanović

Tatjana Đekanović je reprezentativka Bosne i Hercegovine u streljaštvu. Članica je Streljačkog kluba Geofon iz Teslića, a s 19 godina se natjecala na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Streljaštvom se bavi od šestog razreda osnovne škole.

Obrazovanje

Pohađala je gimnaziju u Tesliću, a kasnije odlazi na studij Industrijskog inženjeringa i menadžmenta u Frankfurtu.

Privatni život

Rođena je 25.2.1997. godine u Banja Luci. Zbog studija živi u Frankfurtu u Njemačkoj i kaže da je oduvijek znala da će ići studirati u inozemstvo.

Iako joj je bilo teško naviknuti se na novu sredinu: njihovu birokraciju, točnost i hladnoću ljudi, pozitivne stvari su joj bile to što postoji puno mogućnosti za putovanja, zaradu i puno načina da se kvalitetno provede slobodno vrijeme.

Na svojim treninzima je naučila i kako se koncentrirati i fokusirati, a to joj pomaže u školovanju i svim drugim stvarima. Kao najveću podršku i kritičare navodi svoje roditelje i prijatelje koji prolaze kroz sve što ona prolazi. Nekoliko puta je mislila odustati od streljaštva, ali želja je bila veća od bilo kakve prepreke pa je uz jaku volju i dobru organizaciju ustrajala na svom putu.

Tatjanini hobiji su aerobik i plivanje.

Posao

Nakon što se okušala u svim sekcijama u školi i sportovima koji se nude u gradu, Tatjana Đekanović se odlučila za streljaštvo. Bila je nevjerojatno motivirana i prije nego što je otišla na prvi trening.

Na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine nastupila je u gađanju zračnom puškom s deset metara. Pozivnicu za sudjelovanje na toj najvećoj svjetskoj sportskoj smotri je dobila od Međunarodnog olimpijskog komiteta zahvaljujući sjajnim rezultatima koje je do tada postigla. Na Olimpijadi je u konkurenciji od 51 prijavljene natjecateljice zauzela 35. mjesto.

Osim na Olimpijskim igrama, nastupila je i na Europskim igrama mladih u Bakuu, što joj je bilo svojevrsna priprema za Rio. Tada je ostvarila odlične rezultate i na domaćem terenu, obranila je titule prvaka BiH i Republike Srpske.

Za streljaštvo kaže da je jako skup sport i da je potrebno oko 10.000 eura kako bi se opremio jedan sportaš. U BiH nema opreme za ovaj sport pa je mora nabavljati u inozemstvu.

Tatjana smatra da financije nisu presudne za uspjeh, jer se do njega dolazi malim koracima. Otkriva kako je streljaštvo fizički zahtjevan sport, iako se neki pitaju može li se to uopće nazvati sportom. Nekad trenira i po tri puta dnevno i kaže da je kroz streljaštvo postala smirena osoba te da je ništa ne može naživcirati.

Iako živi i trenira u Njemačkoj, i dalje nastupa za svoj matični klub iz Teslića. Nije se htjela vezati ugovorom ni za jedan njemački klub, jer bi onda imala obavezu nastupati na njihovim natjecanjima, a to joj nije u interesu. Ističe da sve odlično funkcionira jer je svakodnevno u kontaktu sa svojim trenerom, sreću se na natjecanjima, a i ona često ide kući, gdje slobodno vrijeme koristi za treniranje.

Iako je bila ispunila normu za Svjetski kup u New Delhiju 2017. godine, njen nastup je bio upitan zbog financija. Tatjanin klub Geofon nije mogao platiti troškove odlaska u Indiju, ali je Ministarstvo obitelji, mladih i sporta Republike Srpske pomoglo da ona na kraju ipak ode u New Delhi.

Najveća postignuća

Tatjana Đekanović je juniorska, kadetska i seniorska prvakinja i rekorderka Bosne i Hercegovine. 2018. godine se na svjetskoj rang listi nalazila na 80., a na europskoj na 30. mjestu.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*