Tvrtko Kulenović

Tvrtko Kulenović je bio bosanskohercegovački putopisac, književni kritičar, esejist i novelist. Autor je nekoliko romana. Bio je profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i prvi predsjednik bosanskohercegovačkog PEN-centra te najuvaženiji južnoslavenski stručnjak za indijsko kazalište. Od 1999. do 2003. godine je bio direktor Narodnog kazališta Bosne i Hercegovine. Najveći dio života proveo je u Sarajevu.

Obrazovanje

Osnovnu školu i prvi razred gimnazije završio je u Šapcu, a zatim odlazi u Sarajevo gdje je završio Drugu mušku gimnaziju. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu je diplomirao jugoslavensku književnost.

Od 1965. do 1967. godine je studirao klasičnu indijsku i azijsku estetiku na Osmania University u Hyderabadu, a 1971. godine je na Institutu za kazalište na Sveučilištu u Rimu šest mjeseci izučavao commedia dell'arte i njezine veze s azijskim kazalištem.

U studenom 1974. godine je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu doktorirao na temu Teorijske osnove modernog europskog i klasičnog azijskog kazališta .

Privatni život

Rođen je 9.4.1935. godine u Šapcu u Srbiji. Njegov otac Hakija Kulenović  bio je poznati bosanskohercegovački slikar porijeklom iz stare krajiške muslimanske obitelji, a majka je bila iz Beograda. Odrastao je u Šapcu, ali je puno vremena provodio u Beogradu gdje je sedamdesetih i osamdesetih godina bio jako cijenjen.

Početkom rata prvo umire njegova majka, a zatim i prva supruga koju nije mogao sahraniti zbog velikog granatiranja. Nakon rata umire i njegov brat Zoran (Zeko), kojeg spominje u svoja dva romana.

Kao mlađi je strastveno putovao po cijelom svijetu. Obišao je cijelu Europu, a boravio je i u Indiji, Kini i Americi.

S drugom suprugom ima kćer Hanu.

Preminuo je 13.4.2019. godine u Sarajevu.

Posao

Tvrtko Kulenović se po odsluženju vojnog roka zaposlio u Narodnoj i sveučilišnoj knjižnici u Sarajevu. Na klasifikaciji strane knjige ostaje do 1968. godine, a nakon toga preuzima dužnost dramaturga Drame Narodnog kazališta.

Godine 1971. postaje asistent na novootvorenom Odsjeku za komparativnu književnost, teatrologiju i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Kasnije postaje docent, zatim izvanredni profesor i 1983. godine redovni profesor.

Osim na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, predavao je i na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu i Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Sudjelovao je na velikom broju domaćih i međunarodnih simpozija, a 1981. i 1987. godine je u okviru Fulbrightove fondacije predavao kao gostujući profesor.

Napisao je romane “Čovjekova porodica”, “Kasino”, “Jesenja violina” i “Istorija bolesti”, a svaki od njih je ispisao iz cjeline svojih životnih interesa i iskustava.

Objavio je putopise “Odanost jugu”, “Pejsaži zrelog doba”, “Putovanje”, “Majka voda” i “Mehanika fluida” te pripovijetke “Trag crne žuči” i “Karavan”.

Napisao je scenarij za poetsko-dokumentarni film “Smrt u Sarajevu” te radio drame “Poetika odustajanja”, “San o staklu”, “Orenbuška stepa”, “Danas mislim o R. ili Večernja zvona”, “Smrt u Sarajevu”, “Glasovi iz sjećanja”, “Smrt na fotografiji” i “Karneval”.

Najveća postignuća

Tvrtko Kulenović je autor dvadesetak knjiga, putopisa, romana, pripovijetki i eseja. Za svoj rad je nagrađen brojnim nagradama, a neke od njih su Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 1975., Godišnja nagrada Veselina Masleše 1991., Fund for Free Expression Award 1993., Nagrada Društva pisaca BiH za najbolju knjigu “Istorija bolesti-2 1994., Nagrada Otvorenog društva Soros za najbolji rukopisni roman 1999., Zlatni lovorov vijenac MESS-a za sveukupni doprinos kazalištu 2006. i dr.

2015. godine je bio kandidat za Nobelovu nagradu.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*