Žan Marolt

Žan Marolt je bio bosanskohercegovački glumac, stalni član Kamernog teatra 55. Ostvario je brojne kazališne, ali i filmske i televizijske uloge. Bio je jedno od omiljenih lica filmske industrije, a gledateljima u zemlji i inozemstvu je ostao upamćen po ulogama u regionalno popularnim serijama “Viza za budućnost” i “Lud, zbunjen, normalan” te u filmu “Dobro uštimani mrtvaci”.

Obrazovanje

Završio je Drugu gimnaziju i nakon toga se prvo upisao na Elektrotehnički fakultet, ali po završetku škole mu se bila javila ideja da bi se mogao baviti glumom. Elektrotehnika ga je vrlo malo zanimala, a više je bio zainteresiran za knjige, glazbu, filmove i nogomet.

Kasnije je napustio Elektrotehnički fakultet i prijavio se na Akademiju scenskih umjetnosti. Diplomirao je 1989. godine.

Privatni život

Rođen je 25.9.1964. godine u Sarajevu. U mladosti se bavio sportom, a kao mlađi junior je bio prvi u BiH i treći u Jugoslaviji u bacanju kladiva. U trećem razredu gimnazije je ozlijedio leđa pa su njegovi snovi o sportskoj karijeri bili završeni.

Bio je u braku s glumicom Tatjanom Šojić koja je jednom izjavila da je među njima vladalo posebno razumijevanje jer u se oboje bavili istim poslom, ali su i pored svih obaveza i napornih proba uvijek nalazili vremena jedno za drugo.

Umro je u Sarajevu 11.7.2009. godine nakon duge i teške bolesti. Sahranjen je na sarajevskom gradskom groblju Bare.

Posao

Žan je svoju prvu televizijsku ulogu ostvario 1988. godine u filmu “Inat” redatelja Faruka Sokolovića. Glumio je i u stranim filmovima “Lov u Bosni” američkog scenarista i redatelja Richarda Sheparda te “Nema problema” talijanskog redatelja Giancarla Bocchija. Ostvario je zapažene uloge i u filmovima “Tunel”, “Mliječni put”, a posebno se izdvaja njegova uloga Riste u filmu “Dobro uštimani mrtvaci”.

Osim u poznatim serijama “Viza za budućnost”, “Naša mala klinika” i “Lud zbunjen normalan”, glumio je i u TV serijama “Kućni ljubimci”, “Tata i zetovi”, “Lutkokaz”, “Familija d.o.o.”, “Strategija svrake”, “Otvori prozor”, “Zabavni utorak” i drugima.

1992. godine postaje član Kamernog teatra 55, a od njegovih kazališnih uloga ističu se uloge u predstavama “Buba u uhu”, “Kidaj od svoje žene”, “Umri muški” i “Ujak Vanja”. Radio je i na scenama Narodnog kazališta i Sarajevskog ratnog teatra, a dao je i značajan doprinos razvoju dječjeg programa na bosanskohercegovačkim televizijama.

Posljednju ulogu je ostvario u višestruko nagrađivanom filmu “Ostavljeni” koji je premijerno prikazan 2010. godine.

Najveća postignuća

1997. godine je u Francuskoj proglašen najboljim mladim glumcem Europe, a iste godine je za ulogu u TV filmu “Elvis” dobio nagradu za najbolju glavnu ulogu.

Kritičar Vojislav Vujanović je za Marolta rekao da je “glumac specifičnog senzibiliteta koji se ne da porediti i predstavlja beskrajnu dragocjenost za bosanskohercegovački teatar.” Feđa Isović, scenarist serije “Lud, zbunjen, normalan”, je izjavio da su svi sati sa Žanom Maroltom bili posebni i puni humora i smijeha, a privatno je, kao i u profesiji, bio duhovit, odgovoran i netko tko je znao gajiti i čuvati prijateljstvo.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*