Zlatko Dalić

Zlatko Dalić je bivši nogometaš i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije. Na toj je funkciji prvo privremeno zamijenio Antu Čačića 7.10.2017. godine, a 16.10. iste godine postaje glavni izbornik hrvatske reprezentacije u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji na kojemu je odveo Hrvatsku do finala tog natjecanja. Svoju karijeru profesionalnog nogometaša je okončao 2000. godine u Varteksu.

Obrazovanje

Završio je srednju elektrotehničku školu u Splitu.

Privatni život

Rođen je 26.10.1966. godine u Livnu u Bosni i Hercegovini, u obitelji Ivana i Kate Dalić. Ima stariju sestru Mladenku i brata Mirana. Miran se također bavio nogometom. Bio je jedan od prvih generacija nogometnih trenera u BiH koji su imali UEFA A licencu, a također je u 1. federalnoj ligi vodio i nogometni klub Troglav iz Livna. Kasnije je odlučio ostaviti nogomet iza sebe i zaposlio se kao referent nabave u njihovom rodnom gradu.

Zanimljiva je informacija da braća Zlatko i Miran navijaju svaki za jednog nogometnog rivala – Miran je navijač zagrebačkog Dinama, dok je Zlatko oduvijek bio navijač splitskog Hajduka i sanjao je da će jednog dana postati i trener tog kluba.

Zlatko se 1992. godine zbog nogometa preselio u Varaždin, a s njim je ondje stigla i djevojka Davorka Propadalo. Davorka je također iz Livna, a ona i Zlatko su se upoznali još u srednjoj školi. Kasnije su se vjenčali, a kum im je bio poznati nogometni sudac iz Splita, Edi Šunjić.

On i supruga imaju dva sina, Tonija i Brunu. Stariji Toni je rođen u Varaždinu, a Bruno u Splitu. Toni je bio dopredsjednik nogometnog kluba Varteks iz Varaždina, a od travnja 2017. godine je sportski direktor.

Iako cijela Zlatkova obitelj živi u Livnu, on ističe da je ponosni Livnjak i Varaždinac jer je u Varaždinu osnovao dom i obitelj te pronašao prijatelje, a jedan od najbližih mu je Davor Vugrinec s kojim je igrao u Varteksu.

Zlatko je jedan od onih ljudi koji mogu reći da žive svoj san pa slobodno vrijeme posvećuje obitelji i gledanju nogometnih utakmica.

Posao

Svoju profesionalnu nogometnu karijeru je započeo 1918. godine na mjestu obrambenog veznog igrača u nogometnom klubu Troglav iz Livna. Kasnije je u razdoblju od 1983. do 1986. godine igrao za Hajduk iz Splita, zatim od 1986. do 1987. za vinkovačku Cibaliju, od 1988. do 1989. za podgoričku Budućnost, od 1989. do 1990. godine za mostarski Velež, nakon toga dva u dva navrata za Varteks iz Varaždina i onda od 1996. do 1998. godine opet za splitski Hajduk.

Zlatko je najviše vezan uz Varaždin koji je postao njegov dom, a nogometni klub Varteks okosnica njegove profesionalne nogometne karijere. U vrijeme kada je Zlatko stigao u Varaždin kako bi nastavio karijeru, trener nogometnog kluba Varteks je bio Branko Ivanković, a nakon toga ga je zamijenio Luka Bonačić.

Nakon odlične sezone u Varteksu gdje se iskazao odličnim nogometom, Dalić odlazi u Hajduk gdje ostaje dvije sezone. U Splitu su prepoznali njegov rad i zalaganje na terenu pa je osvojio cijenjeni trofej navijača “Hajdučko srce”.

1998. godine se vraća u Varteks i sudjeluje u povijesnim utakmicama tog kluba protiv Mallorce i Heerenveena. U Varteksu je tada trener-igrač bio Dražen Besek, jedan od Zlatkovih najboljih prijatelja.

2000. godine donosi odluku o prekidu nogometne karijere i upisuje trenersku školu. Nedugo nakon toga je postao pomoćni trener nogometnog kluba Varteks, a 2002. godine postaje sportski direktor tog kluba. Besek se tada vratio na trenersko mjesto pa su njih dvojica usko surađivala. Što se tiče financijske situacije, klub je sve dublje tonuo, a kasnije na trenersko mjesto umjesto Dražena Beseka dolazi Miroslav Ćiro Blažević. Dalić tada dobiva još jednu funkciju i postaje Ćirina desna ruka, odnosno pomoćni trener.

Ćiro 2005. godine napušta klub, a uz njega odlazi i velik broj igrača Varteksa. Dalić je tada preuzeo vođenje kluba kao pomoćni trener,  a Varteks je ubrzo nakon toga zauzeo prvo mjesto na tablici. Zbog odličnih rezultata je dobio poziv iz mlade reprezentacije Hrvatske u kojoj je od 2006. do 2011. godine bio pomoćni trener.

Nakon toga 2007. godine odlazi u Rijeku gdje ostaje godinu dana, a cijelo vrijeme je radio na promociji mladih igrača za koje je tvrdio da su ključ uspjeha hrvatskog nogometa.

2008. godine je stigao u albanski nogometni klub Dinamo s kojim je osvojio naslov prvaka, a godinu dana kasnije dolazi u Slaven Belupo.

Karijeru nogometnog trenera 2010. godine nastavlja na Arapskom poluotoku gdje je do 2012. godine vodio Al Faislay Harmah, a zatim prelazi u klub Al Hilal. Poslije toga je od 2014. do 2017. godine vodio Al Ain FC.

Zlatko se 2016. godine često vraćao u Varaždin te savjetima i financijskim sredstvima pomagao nogometnom klubu Varteks. Njegova velika želja je bila da postane trener nogometnog kluba Hajduk iz Splita, a iz tog kluba su ga zvali na mjesto sportskog direktora, no on je tu ponudu odbio.

Dalić je na prijedlog Davora Šukera 7.10.2017. godine izabran za privremenog izbornika hrvatske nogometne reprezentacije. Vodio je reprezentaciju na posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, odigranoj protiv Ukrajine.

Hrvatski nogometni savez je 16.10.2017. godine potvrdio Zlatka Dalića kao novog izbornika hrvatske nogometne reprezentacije. Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine je pobjedom nad reprezentacijom Engleske poveo Hrvatsku u finale tog natjecanja.

Najveća postignuća

Iako je igrao nogomet, Zlatko Dalić je najveće uspjehe postigao vodeći brojne nogometne klubove kao trener i pomoćni trener.

Zlatko je najveći uspjeh u karijeri postigao s hrvatskom reprezentacijom koju je odveo do finala Svjetskog prvenstva u Rusiji, gdje je Hrvatska osvojila srebro.

Postigao je i odlične rezultate u Azijskoj Ligi Prvaka vodeći nekoliko nogometnih klubova na Arapskom poluotoku.

U vrijeme dok je vodio Al Faislay iz Harmaha, Zlatko Dalić je proglašen trenerom godine prema izboru novinara iz Saudijske Arabije.

Dok je vodio Al Hilal, 2013. godine je po World Coach Rankingu proglašen 13. trenerom svijeta, a godinu dana kasnije je, vodeći isti klub, prema izboru sportskih novinara Ujedinjenih arapskih emirata dobio nagradu za trenera godine.

2015. godine je u Abu Dhabiju dobio titulu najboljeg trenera Ujedinjenih Arapskih Emirata za sezonu ranije.

U Arapskoj Ligi Prvaka je imao niz od 25 pobjeda, a nogometni klub Al Ain je s 335. mjesta doveo na 122. mjesto u svijetu. Sa spomenutim klubom se 2016. godine plasirao u finale Azijske Lige Prvaka te je osvojio prvenstvo, Superkup i Predsjednički kup.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*