Hanka Paldum

Hanka Paldum je jedna od najpoznatijih pjevačica iz Bosne i Hercegovine koju mnogi nazivaju kraljicom sevdaha. Sebe je oduvijek prvenstveno smatrala ženom i majkom, a tek onda umjetnicom. Kaže da glazbu smatra dijelom sebe i da nikada nije obraćala posebnu pažnju na karijeru niti se opterećivala poslovnim uspjesima. Više ne radi punim tempom pa voli reći da sada posao juri nju, a ne ona njega.

Obrazovanje

Završila je Srednju trgovačku školu u Sarajevu.

Privatni život

Rođena je 28.4.1956. godine u općini Čajniče koja se nalazi u istočnoj Bosni. S roditeljima Mujom i Pembom je prvih sedam godina života provela u rodnom mjestu, a nakon toga se seli u Sarajevo. Hanka ima starijeg brata Mustafu i mlađeg Smaila, te sestre Razu i Rasemu. Odrastala je u patrijarhalnoj obitelji u kojoj su vrijedila posebna pravila za žensku djecu. Nije mogla dugo ostajati vani s drugom djecom pa se zbog toga radovala odlasku u školu.

Od prvog razreda osnovne škole je pjevala u školskom zboru, a na školskim je priredbama često nastupala i kao solistica, pjevajući sevdalinke. Kasnije je na nagovor brata Smaila počela pjevati za KUD Bratstvo, a srednjoj školi se priključila KUD-u Ivo Lola Ribar.

Hanka je bila na glasu kao jedna od najljepših djevojaka u gradu pa je imala i puno udvarača. Njezin prvi dečko, a kasnije i suprug je bio Muradif koji je u vrijeme kad su se upoznali bio student književnosti. Vjenčali su se 1976. godine u Duvnu, gdje je Muradif odrastao. 1981. godine su dobili kćer Minelu, a pet godina kasnije i sina Mirzada.

Hanka je s djecom cijelo vrijeme ratne opsade boravila u Sarajevu, a tih se godina i razvela od supruga jer u njemu više nije nalazila podršku koju je prije imala. Bilo joj je teško nastaviti dalje sama s djecom i karijerom koju je do tada vodio muž i govorila je kako su muškarci labilni i da im zbog toga ne treba dati moć i slavu.

Kasnije se zaljubila u nogometnog trenera Miladina Živadinovića koji ju je pratio na koncerte, a na jednom od njihovih putovanja ju je zaprosio, što je ona odbila pa su ubrzo nakon toga prekinuli vezu.

Sljedeći muškarac u Hankinom životu je bio sarajevski trgovac Fuad Hamzić s kojim se i vjenčala, ali brak na kraju ipak nije potrajao dugo. Jednom prilikom je izjavila kako joj se sviđa Haris Silajdžić, ali je javnost to shvatila samo kao marketinški trik pomoću kojeg želi skrenuti pozornost na svoje pjesme jer je Haris bio u braku.

Hanka glazbu smatra dijelom sebe i kaže da joj je glavni cilj bio izvesti djecu na pravi put, dok joj je karijera bila u drugom planu. Mediji su često pisali o Hankinom sinu, ali ne iz pozitivnih razloga. On je 2005. godine pretučen ispred jednog ugostiteljskog objekta u Sarajevu, a nekoliko godina nakon toga je dovezen u bolnicu zbog rane zadobivene od metka.

2014. godine je uhićen zbog posjedovanja pištolja bez metaka i heroina, a nekoliko mjeseci nakon toga je pregazio tri žene na pješačkom prijelazu. Hanka je nakon toga izbacila sina iz kuće, iako je prije toga tvrdila da mu je bilo dobro u Njemačkoj gdje je bio na liječenju i radio, ali stanje mu se pogoršalo po povratku u Sarajevo zbog djevojke s kojom je imao burnu vezu. Mirzad je 2016. godine ponovno uhićen na jednom graničnom prijelazu, a ona je taj put rekla da neće učiniti ništa kako bi mu pomogla jer sam mora snositi odgovornost za greške koje je napravio.

Posao

Hanka Paldum se s 18 godina prijavila i prošla audiciju Radio Sarajeva. 1973. godine je na festivalu amatera pjevača “Pjevajmo danu mladosti” pobijedila i dobila priliku da za Diskoton snimi prvu singl ploču “Pokraj puta rodila jabuka”. Nakon toga je uz pratnju Velikog narodnog orkestra Radiotelevizije Sarajevo snimila singl ploču na kojoj su se našle pjesme “Ljubav žene” i “Burmu ću tvoju nositi”.

Kompozitor Mijat Božović je za nju napisao pjesmu “Zelene oči” koja je postala veliki hit u tadašnjoj Jugoslaviji. 1974. godine je sudjelovala na festivalu Ilidža s pjesmom “Vrbas”, a nakon toga je objavila singlice s pjesmama “Živim za nas dvoje”, “Još te volim” i “Sve sam tebi dala”.

Godinu dana kasnije je opet nastupila na festivalu Ilidža, ovaj put s pjesmom “Ja te pjesmom zovem”, koju je posvetila, tada dečku, Muradifu Brkiću koji je bio u vojsci. Diskoton je objavio dvije njezine singlice na kojima su se našle numere “Ne vraćaj se više”, “Pokraj puta rodila jabuka”, “Plakat ću danas, plakat ću sutra”, “Sunce grije” i “Procvala ruža”.

1976. godine kreće na turneju s Mehom Puzićem na kojoj je promovirala pjesmu “Vojnik na straži”. 1979. godine s mužem Muradifom osniva diskografsku kuću Sarajevo Disk, za koju su album snimili Milić Vukašinović i njegova grupa Vatreni poljubac. Vukašinović je za Hanku napisao pjesmu “Voljela sam, voljela” koja je postala jako popularna, a ona je tada dobila Oskar popularnosti za pjevačicu godine.

Prvi album je objavila 1980. godine. Riječ je o albumu “Čežnja” s kojeg se posebno izdvojila pjesma “Crne kose”, a zatim je uslijedila turneja po Jugoslaviji koja je počela u Domu sindikata u Beogradu gdje je Hanka održala svoj prvi solistički koncert.

1982. godine izlazi njezin album “Sanjam”, na kojemu je radila s Milićem Vukašinovićem. Album se prodao u više od milijun i pol primjeraka, a Hanka je opet održala turneju po bivšoj Jugoslaviji. Suradnja s Vukašinovićem se nastavila i na novom albumu “Dobro došli prijatelji” iz 1983.

1984. godina je bila iznimno radna za nju pa je tako objavila singl “Sjajna zvijezdo”, a nakon toga i album “Tebi ljubavi”, te još jedan album naziva “Nema kajanja” s ansamblom Južni vetar.

1986. godine je nastupila na festivalu Vogošća s pjesmom “Bolno srce” i odnijela pobjedu. Nakon toga je objavila istoimeni album na kojemu je opet surađivala s Vukašinovićem. U sljedećih nekoliko godina je objavila albume “Gdje si dušo” (1988.), “Kani suzo izdajice” (1989.), “Vjetrovi tuge” (1990.).

Godine 1991. je od redatelja Benjamina Filipovića dobila poziv da se pojavi u filmu “Praznik u Sarajevu”, a godinu dana kasnije je na građanskom prosvjedu protiv rata u Sarajevu otpjevala stihove “Musliman, Srbin i Hrvat, sve je to narod moj” iz svoje pjesme “Bosna je moja majka” i tako izrazila svoje nezadovoljstvo blokadom Sarajeva.

Hanka je ratne godine provela u Sarajevu, a 1993. godine je bila članica žirija za miss Sarajeva koje je u to vrijeme bilo opkoljeno. Po završetku rata je održala solistički koncert u Zagrebu, u dvorani Vatroslav Lisinski, a 1999. godine je objavila album “Nek’ je od srca”. Autori pjesama na ovom albumu su bili Alka Vuica, Amir Kazić Leo, Hari Varešanović i drugi. Te je godine koncertima u dvorani Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu obilježila 20 godina postojanja i rada na glazbenoj sceni.

2001. godine je objavila album “Džanum”, a kasnije albume “S kim si, takav si” (2003.), “Žena kao žena” (2006.) i “Što svaka žena sanja” (2013). Dio pjesama s albuma “Žena kao žena” je sniman u Njemačkoj, a autori pjesama su Milić Vukašinović, Nazif Gljiva, Al’ Dino, Zlatan Fazlić – Fazla i drugi.

Na svom posljednjem albumu “Što svaka žena sanja” je snimila duete “Kad nas vide zagrljene” s Draganom Mirković, “Sofra” s Kemalom Montenom i “Život je lijep” s Cenkom Bosnalijem.

Najveća postignuća

Iako su iza nje godine uspješne i bogate karijere, Hanka Paldum najvećim uspjehom smatra to što se uspjela ostvariti kao majka.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*