Amel Ćurić

Amel Ćurić je poznati bosanskohercegovački pjevač koji je postao poznat nakon pobjede u reality showu OBN Music Talents, a njegova popularnost je još više porasla nakon pobjede u regionalnom talent showu X Factor Adria u kojemu je zbog svojih vokalnih interpretacija i šarma postao miljenik publike i žirija. Njegov najveći pjevački uzor je Massimo Savić s kojim je 2015. godine snimio duet “Neizdrživo”.

Okušao se i kao glumac u jednoj epizodi “Nadreality showa”, a snimio je i nekoliko reklama s Enisom Bešlagićem.

Obrazovanje

Kod Amela se interes za glazbu pojavio još dok je bio dijete. U početku su ga zanimale harmonika i sevdalinka pa su ga roditelji upisali u osnovnu glazbenu školu. Škola je  prestala s radom kad je došlo do rata u Bosni i Hercegovini pa je prve akorde na gitari naučio u skloništu.

Privatni život

Rođen je 7.8.1980. godine u Gračanici, u obitelji Fikreta i Nerminke Ćurić. Njegov otac Fikret je jedan od prvih DJ-a u Bosni i Hercegovini, a danas se bavi izrađivanjem gitara, slikanjem i prepariranjem životinja. Amel za roditelje kaže da su njegova velika podrška od malih nogu i svaku pjesmu koju je otpjevao u showu X Factor Adria je posvetio njima i tadašnjoj djevojci, a sadašnjoj supruzi Jeleni. On i Jelena su se upoznali na jednom pjevačkom natjecanju, a ona je u to vrijeme studirala agronomiju.

Amel je u rujnu 2016. godine na putovanju u Barceloni zaprosio Jelenu, a prosidbu na magičnim fontanama je unaprijed detaljno isplanirao. Petogodišnju vezu sa sedam godina mlađom Jelenom je okrunio brakom 8.9.2017. godine u Sarajevu. Slavlje na kojemu je bilo preko 300 uzvanika je održano u hotelu “Hills”, a par je uložio veliki trud u pripremu vjenčanja. Amel je hodajući do matičara otpjevao pjesme “Marry You” i “Just The Way You Are”, a dvorani su bile postavljene čak dvije bine na kojima su goste zabavljali Amel i Berin Buturović. Nekoliko tjedana nakon vjenčanja su otputovali na medeni mjesec na Maldive.

Za suprugu ima samo riječi hvale i često je traži mišljenje jer je i sama muzikalna, te za nju kaže da mu je velika potpora u karijeri.

Posao

Amel je sa 16 godina počeo slušati rock i svirati bass gitaru u lokalnom gračaničkom bendu Štetočine. Vođa tog benda je u to vrijeme bio bivši ministar obrazovanja i kulture BiH  Damir Mašić. Nakon toga je nastupao s nekoliko rock bendova kao basist i back vokal.

2001. godine je na noći karaoka u jednom tuzlanskom kafiću s prijateljicom otpjevao pjesmu “U ljubav vjere nemam” i osvojio prvo mjesto. Tada ga je primijetio njegov sadašnji basist Robert Barić i predložio mu da krene pjevati u jednom lokalnom bendu. Karijeru pop-rock glazbenika započinje nakon pobjede u superfinalu prvog bosanskohercegovačkog reality showa OBN Music Talents 2003. godine.

Na OBN Music Talents ga je prijavila majka, nakon što je čula da pjeva po lokalima u Tuzli i tako zarađuje džeparac za studij. On tada nije imao nikakve ciljeve i otišao je samo da bi se zabavljao.

Amel je u vrijeme pobjede u tom showu imao samo 23 godine i kaže da nije ni bio svjestan što se događa, a toga nije bila svjesna ni tadašnja produkcija pa na kraju nisu napravili puno toga. Nisu iskoristili trenutak, a on je mislio da će ta slava nakon pobjede dugo trajati pa je prvi singl objavio tek dvije godine kasnije.

2006. godine je objavio svoj prvi studijski album “Urnebes” koji je dobro prošao u BiH, a na albumu se našla i pjesma “Moja djevojka” Nermina Puškara, koja je 2005. godine bila nominirana za glazbenu nagradu Davorin za pjesmu godine.

2015. godine se našao u finalu natjecanja popularnog regionalnog showa X Factor Adria koje je održano u Kombak Areni u Beogradu. Osim njega su nastupile i Magdalena Bogić i Iva Ćurić kojima je mentor bio Željko Joksimović, zatim bendovi 9 Control i Highway Trio Tončija Huljića te Amel i Aleksandar Mojsovski, kojima je mentor bio Massimo Savić.

Pobjedu je odnio Amel i osvojio 20.000 eura, a do tog je natjecanja živio isključivo od klupskih svirki i želio je svirati izvan granica BiH pa se na kraju odlučio na sudjelovanje u X Factoru.

2016. godine je snimio duet s Eminom Jahović “Kost”, a 2018. godine je ostvario suradnju s Dinom Merlinom koji je za njega napisao pjesmu “Dobro veče, tugo”, za koju nije tražio nikakvu naknadu. Merlin je pjesmu napisao u početku svoje karijere, a aranžman je radio Amil Lojo, dok spot koji je sniman na više lokacija u Sarajevu potpisuje Arnej Misirlić.

Amel je sudjelovao i u glazbeno-zabavnom showu “Tvoje lice zvuči poznato” koji je prikazivao na jednoj hrvatskoj televiziji, a u natjecanju je stigao do finala.

U jednom intervjuu je istaknuo kako je on čisti primjer za to da kada nešto iskreno i stvarno želiš, to će ti se i ostvariti. Svima koji se žele upustiti u glazbenu karijeru poručuje da vjeruju u svoje snove i želje.

Najveća postignuća

Amelu su se pobjedom u dva televizijska showa OBN Music Talents i X Factor Adria počela otvarati mnoga vrata, a stekao je i veliku popularnost u regiji.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*