Amira Medunjanin

Amira Medunjanin poznata je bosanskohercegovačka pjevačica koja svojim glasom i predivnim sevdalinkama osvaja srca publike. Njezin glazbeni put počeo je s ciljem da svijetu približi kulturno-povijesno naslijeđe Bosne i Hercegovine, jer se tijekom diplomatskog rada susrela s brojnim predrasudama o svojoj zemlji. Neke od najpoznatijih uspješnica ove cijenjene umjetnice su „Kradem ti se u večeri“, „Ah, što ćemo ljubav kriti“, „Omer beže“, „Bogata sam, imam svega“, „Vjetar ružu poljuljkuje“, „Damar“ te mnoge druge. Treba naglasiti da je Amira Medunjanin, uz Božu Vreću, jedan od najutjecajnijih i najcjenjenijih izvođača te vrste glazbe, a ne ustručava se spajati tradicionalno i moderno kako bi doprla do svojih slušatelja.

Obrazovanje

Amira je samouka umjetnica koja nikada nije pohađala glazbenu akademiju. Njezin otac se oštro protivio glazbenoj karijeri te je inzistirao na formalnom obrazovanju, tako je upisala srednju školu za kompjutorskog tehničara, gdje joj je uz matematiku najdraži predmet bilo računalstvo. Nakon završetka srednje škole upisala je Ekonomski fakultet na kojemu je diplomirala u roku.

Privatni život

Amira Medunjanin rođena je 23.4.1972. godine u Sarajevu. Njezina najveća podrška je suprug Bekim Medunjanin s kojim je u braku od 2001. godine. Upoznali su se 1997. godine, sasvim slučajno dok je ona radila u Uredu Europske komisije. Bio je raspisan natječaj za prevoditelja, a Bekim se pojavio kao jedan od kandidata. Nakon samo 2 mjeseca veze, Bekim ju je pokušao zaprositi, no prosidba nije završila kako je on planirao pa su se vjenčali nakon 4 godine veze. Amirino djevojačko prezime bilo je Dedić.

Posao

Bekim je nagovarao Amiru da se posveti pjevanju, uvidjevši kako je ona jedan nebrušeni dijamant s ogromnim talentom. Spojio ju je sa svojim prijateljem Dinom Šaranom iz sastava Letu Štuke s kojim je snimila demo snimku. Dino je tu snimku proslijedio poznatom bendu Mostar Sevdah Reunion iz kojeg su Amiru 2003. godine pozvali da gostuje na njihovom albumu. To su ujedno bili njezini diskografski počeci.

2005. godine Amira Medunjanin je snimila svoj prvi samostalni album „Rosa“. Karijera joj je i prije izlaska tog albuma krenula uzlaznom putanjom, ali nakon toga je postala poznata u Velikoj Britaniji, Belgiji, Nizozemskoj i Luksemburgu, gdje je surađivala s mnogim stranim imenima.

Nakon albuma „Rosa“ nizali su se još mnogi uspješni studijski albumi među kojima su: „ Zumra“, „Amulette“, Silk & Stone“, „Damar“ te „Ascending“ koji je objavljen povodom 15 godina njezine umjetničke karijere. Objavljen je 27. srpnja 2018. godine u nakladi Croatia Recordsa, neposredno prije velikog koncerta u pulskoj Areni. Producent i aranžer albuma je Ante Gelo, a pjesme su snimljene u glazbenom studiju “Ora” u norveškom Trondheimu, u suradnji s  orkestrom Trondheim Solisten, dok je pjesma “Nestaćeš iz mog života” snimljena u Abbey Road studiju u Londonu, u suradnji s Bojanom Zulfikarpašićem.

Amira Medunjanin je ostala dosljedna svom predivnom izričaju i svojoj skromnosti. Publiku doživljava kao drugu obitelj, odnosno prijatelje kojima priča o svom životu. Svakom izvedbom savršeno dočara emocije pa nije ni čudo što neki u publici znaju i zaplakati tijekom njezinih koncerata.

U sklopu obilježavanja 15 godina uspješne karijere održala je brojne koncerte, među kojima svakako valja istaknuti koncerte u Pulskoj areni te dva rasprodana koncerta u Dvorani Vatroslava Lisinskog. Za njezine koncerte se traži karta više, što dokazuje da postoji veliki interes za tradicionalnom glazbom koja priča o životu, ljubavi i patnjama.

Amira je često za svoj album “Damar” isticala da on donosi usporedbu između biti živ i živjeti. Svaka njezina skladba na tom albumu prožeta je osjećajima. Na tom su je albumu pratili Boško Jović i Ante Gelo na gitarama, Zvonimir Šestak na kontrabasu te Bojan Zulfikarpašić na klaviru i perkusijama. Album je sniman u studiju Real World Studios u Velikoj Britaniji.

Na albumu „Silk & Stone“ mogu se pronaći izvedbe „Što te nema“, „Čula jesam da se dragi ženi“ , također i makedonska pjesma „Eleno kerko“. Amira voli spoj raznih stilova, tako joj nije stran spoj s međimurskim popevkama, starogradskim pjesmama, ali i s klapskim pjevanjem. Zanimljiva je njezino eksperimentiranje s drugim glazbenim žanrovima kao što su pop, rock, jazz, blues i drugo. Nije joj strana improvizacija, želi da ljudi osjete povezanost između njenih emocija, publike i tradicionalne glazbe. Album “Silk & Stone” je producirao i aranžirao Bojan Zulfikarpašić, a osim što ga je objeručke prihvatila široka publika, ovaj album dobio je i pozitivnu kritiku kod mnogih domaćih, ali i stranih kritičara.

Najveća postignuća

Bosanska Billie Holiday, kako joj znaju tepati brojni strani mediji za svoje stvaralaštvo u dugogodišnjoj karijeri osvojila je brojne nagrade i priznanja, koje su dokaz koliko njezini slušatelji i kritičari poštuju i cijene njen rad.

Za album „ Zumra“, na kojem se može naći hvalevrijedan spoj tradicionalne i harmonikaške izvedbe Merime Ključo, osvojila je glazbenu nagradu „Indexi“, a album je postao dostupan širom svijeta nakon što je izdan od strane izdavačke kuće Harmonia Mundi. Suradnju su nastavili i 2010./2011. godine, kada je objavljen Amirin sljedeći album „Amullete“.

Na njemu je surađivala s mnogim stranim izvođačima, a samo neki od njih su: Vlatko Stefanovski, Kim Burton i Walter Quintins. Album je dobio pohvale i od svjetskih kritičara. Ponajviše valja istaknuti kako ga je glazbeni časopis iz Britanije, Songlines, proglasio Top of the Word izdanjem.

Amira Medunjanin je još jedno veliko priznanje dobila 2012. godine kada joj Fondacija Orange dodjeljuje nagradu za jedan od pet najboljih ženskih vokala u 2012. godini.

Hrvatsko izdanje magazina Rolling Stone je njezin album „Silk & Stone“ uvrstio među 10 najboljih regionalnih izdanja u 2014. godini te se cijeli taj album našao i na popisu najboljih domaćih/regionalnih izdanja Slobodne Dalmacije i Muzika.hr.

Autor: M.M

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*