Božo Vrećo

Božo Vrećo je umjetnik, autor sevdalinki i interpretator čije izvedbe imaju obilježja meditativnog pjevanja. Osim glazbom, pažnju još više privlači svojom neobičnom pojavom. Božo nosi bradu i štikle, a zbog svog izgleda je zaradio nadimak “Bosanska Conchita Wurst”. Međutim, puno je poznatiji po nadimku “Bosanski princ sevdaha”, koji je zaradio zbog svojih zapanjujućih vokalnih sposobnosti.

Privatni život

Rođen je 18.10.1093. godine u Foči. Božo kaže da je oduvijek znao da je i muškarac i žena, a odrastati kao takav u maloj provincijalnoj sredini je bilo teško i ostavilo je traga. Susretao se s mnogim uvredama i poteškoćama, ali je uvijek imao rame za plakanje, a to je njegova majka. Upravo je majka Božin najveći oslonac i muza.

Božin otac je počinio samoubojstvo kad je on imao samo pet godina pa je majka sama podizala njega i njegove dvije starije sestre. Napisao je knjigu i posvetio je majci koja ga je puštala da ima svoj imaginarni svijet i da nosi haljine, barem u njihovom domu.

U slobodno vrijeme se bavi dizajnom, slikarstvom i poezijom. Živi u Sarajevu, ali se trudi što češće ići kod obitelji u Foču.

Posao

Božo se s 27 godina odlučio za sevdalinke jer se poistovjećuje s njihovim junacima koji bi pretrpjeli sva stradanja zbog ljubavi. Samouk je i nikada nije svirao instrumente niti išao na satove pjevanja.

U Sarajevu je nastupao u ugostiteljskom objektu Velike daire, a za te svoje nastupe kaže da su eksperiment i dokaz da ako posjedujemo vjeru, ljubav i talent za nešto, da se to onda i ostvari.

Njegova želja je bila baviti se glazbom i bio je uvjeren da će mu se ukazati šansa za to. Jednom prilikom je pozvan da gostuje na Face TV-u gdje je upoznao gitarista Dinu Šutala i basista Edvina Hadžića s kojima je osnovao ansambl Halka. Halka na staroindijskom jeziku označava dobrodošlicu svjetlosti.

Božo je bio na korak da objavi vlastiti album, ali je na kraju diskografski led probio albumom s ansamblom Halka, koji je izdala diskografska kuća Gramofon.

S Halkom je 2013. godine snimio album na kojem su se našle pjesme “Gledala sam s prozora”, “Kiša bi pala”, “Razbolje se šimšir list”, “Jablani se povijaju”, “Dvije su se vode zavadile”, “Malenim sokakom”, “Na teferič pošla nana”, “Pjesma o Mehmed-paši Sokoloviću”, “Da sam sjajna mjesečina”, “Pod Tuzlom se zeleni meraja”, “Oj Zumreto, dušo moja”, “Hajde da ašikujemo”, “Moj zumbule” i “Kad proljeće ozeleni”. Album im je osigurao brojna gostovanja i rasprodane koncerte po Bosni i Hercegovini.

Početkom 2015. godine su objavili album “O ljubavi” s 12 pjesama, a nakon dva albuma s ansamblom, Božo je odlučio napraviti solo album. Snimio je album “Moj sevdah”, na kojemu je otpjevao 17 pjesama bez pratnje instrumenata. Pjesmu s tog albuma pod nazivom “Lejlija” je posvetio svojoj majci i to mu je omiljena pjesma. Iako je riječ o nekomercijalnom albumu, publika je prepoznala kvalitetu i dobro prihvatila album.

Dvije sevdalinke s albuma “Moj sevdah” su 2016. godine bile dijelom “Koštane”, predstave u režiji Kokana Mladenovića, a Božo je igrao glavnu ulogu.

Osim pjevanja, specifičan je i Božin način oblačenja. Na svojim nastupima se u početku pojavi u elegantnim muškim odijelima, a nakon toga se presvlači u raskošne haljine i stavlja brojne ogrlice. Kaže da se na taj način može u potpunosti uživjeti u muške i ženske tekstove, a ionako smatra da su svi ljudi i jedno i drugo, samo što to ne mogu iskazati zbog posla, obitelji i drugih okolnosti.

Pjevači koji inspiriraju Božu su Selim Salihović, Nada Mamula, Himzo Polovina, Emina Zečaj i drugi, a inspiraciju pronalazi u lirskim pričama. Osim u sevdahu, uživa i u bluesu, solu i jazzu pa se trudi njihove elemente unijeti u svoju interpretaciju.

Početkom 2017. godine je izašao njegov album “Pandora”, a 2018. godine album “Melek” na kojem su se našle pjesme “Ko li noćas miluje ti kosu”, “Dragi”, “Jelenče”, “Esma”, “Sanjao sam”, “Ona spava na postelji od lala”, “Neka me ne bude”, “Volio me kao oči”, “Polje makova”, “Krila”, “Mariaj”, “Mila”, “Anđeli”, “Ostala sam sama”, “Bismillah”, “Gdje će ti duša” i “Meni si bila vrijedna”.

Ekipa sa švedske nacionalne televizije je napravila dokumentarac o sevdahu i Boži, o njegovom životu, dualnosti i stvaranju.

Najveća postignuća

Božo Vrećo je umjetnik koji uživa na sceni i pritom zapanjuje svojim vokalnim sposobnostima, a svojom izvedbom nastoji prenijeti dio čarolije i na slušatelje.

Njegova djela su dio filmova i kazališnih predstava te lako dolaze do srca ljudi, a on je jedini koji danas piše i unaprjeđuje sevdalinke.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*