Amra Džeko

Amra Silajdžić je najuspješniji bosanskohercegovački model i manekenka. Osim toga se bavila i glumom, a ostvarila je manje uloge u nekoliko američkih filmova i TV serija. Jedna od njih je i uloga u popularnoj kriminalističkoj seriji CSI. Supruga je poznatog nogometaša Edina Džeke.

Obrazovanje

Završila je Ekonomski fakultet.

Privatni život

Rođena je 1.10.1984. godine u Sarajevu. Osim prema manekenstvu, gajila je i ljubav prema sportu. Godinama je uspješno trenirala taekwondo i bila juniorska prvakinja. Osim toga, pet godina je trenirala karate, dvije godine gimnastiku, a tri godine se bavila atletikom i bila prvakinja BiH u skoku u vis.

Prvi put se udala za srpskog biznismena Vladimira Vincitijevića 2001. godine. Dvije godine kasnije su dobili kćer Sofiju. Živjeli su na relaciji Pariz – Beograd, a 2007. godine su se odlučili razvesti jer su se oboje složili da je dobar razvod bolji od lošeg braka.

Mediji su je kasnije povezivali s biznismenima Erminom Alamerovićem i Anerom Huskićem te košarkašem Darijom Delibašićem, a ona je jednom prilikom priznala da je s makedonskim biznismenom Anserom Hajrudinovićem u stabilnoj vezi koja izgleda kao brak, samo bez papira.

2010. godine se s kćerkom seli u Los Angeles. Na taj korak ju je ohrabrila menadžerica Marina Masowietsky koju tada još nije poznavala nego su kontaktirale samo preko e-maila. Za vrijeme života u Los Angelesu je shvatila da mora raditi na sebi pa se upisala na satove kvantne fizike. Kao dvije važne stvari koje je naučila izdvaja to da ništa ne treba uzimati srcu jer nitko od nas ne vidi istim očima i ne doživljava stvari na isti način te da smo mi ti koji kreiramo događaje koji nas snalaze.

2012. godine započinje vezu s nogometnim reprezentativcem Bosne i Hercegovine Edinom Džekom i odmah su proglašeni najljepšim i najpopularnijim parom u BiH. U veljači 2016. godine su dobili kćer Unu, a Amra je nekoliko mjeseci kasnije svom prezimenu dodala i Edinovo i tako prekinula nagađanja o tome jesu li se vjenčali ili ne. U rujnu 2017. godine se u Rimu rodio njihov sin Dani, a 2020. godine kćer Dalia.

Edin i Amrina kćer iz prvog braka se odlično slažu, a svi zajedno često borave u Dubrovniku gdje je Edin kupio kuću.

Posao

Amra se rano počela baviti manekenstvom ,a već sa 16 godina je pobijedila na izboru Metropolitan Top Model 2000 i osvojila nagradu medija na međunarodnom natjecanju u Kini. To je dovelo do toga da je zapaze modni skauti pa je karijeru nastavila kao članica agencije Elite Model u Parizu.

Našla se na naslovnicama časopisa Elle, Geniux i Dani, bila je zaštitno lice brenda Robin Jeans te je snimila reklamu za lanac robnih kuća Anchor Blue.

Amra se nakon razvoda 2007. godine vratila u Sarajevo i posvetila djetetu i manekenskoj karijeri, a jedno vrijeme je radila i kao voditeljica te se pojavila u bosanskohercegovačkoj humorističnoj seriji “Sex i selo” i spotu Harija Mata Harija za pjesmu sreća.

2010. godine se odlučila preseliti u Los Angeles gdje je ostvarila nekoliko sporednih uloga u par američkih televizijskih serija i filmova. Pojavila se i u glazbenim spotovima Enriquea Iglesisasa, Blake Sheltona, dua Chromeo i The Cataracs. U Los Angelesu je pohađala satove glume u školi Howard Fine Studios, a tada joj se pružila i prilika da radi s profesionalcima poput Toma Sizemorea s kojim je glumila u filmu Madoff: Made off with America. Prvu glavnu ulogu je ostvarila u američkom filmu Gothic Assassins, koji je premijerno prikazan na međunarodnom filmskom festivalu u Švicarskoj 2011. godine. Amra je glumila Scarlett Dax koja pokušava spriječiti apokalipsu.

Iste godine je postala ambasadorica neprofitne organizacije Fondacija Bosana, čija je misija poboljšanje života i mogućnosti obrazovanja marginaliziranih grupa stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Amra je 2013. godine u filmu “Ja sam iz Krajine, zemlje kestenja” producenta i scenarista Mirsada Ćatića Ćuperka i režisera Jasmina Durakovića odigrala ulogu mlade Ajke. Njezina uloga je bila neverbalna i bila je svjesna da je pozvana kao manekenka, ali to joj nije smetalo.

Kaže da su reklame najbolji posao kada je dobit u pitanju. U jednom intervjuu je izjavila da nije nikad bolje i više radila nego u Los Angelesu jer je bolje odgovarala tamošnjem tržištu, a i njoj su odgovarala njihova pravila igre. Dovoljno je bilo da odradi snimanje jedne reklame i godinu dana nije morala razmišljati o računima. Snimila je nekoliko reklama za Lexus, Mercedes, sportsku odjeću itd., a reklame su se naplaćivale svakim pojavljivanjem.

2014. godine je ostvarila ulogu u filmu Devet položaja samoće. 2018. postaje prva ambasadorica Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka u Federaciji BiH. Kao ambasadorica je zadužena za širenje vrijednosti projekata Moja kosa, tvoja kosa i Roditeljska kuća u bosanskohercegovačkoj i međunarodnoj javnosti. Također joj je zadatak inspirirati ljude širom Bosne i Hercegovine i svijeta da promoviraju i doprinesu viziji i misiji Udruženja.

Najveća postignuća

Amra Silajdžić Džeko se manekenstvom počela baviti sa 16 godina, a njezina karijera je vrlo brzo krenula uzlaznom putanjom. Ostvarila je i glumačku karijeru, doduše manje uspješnu od manekenske. Iako je riječ o manjim ulogama, Amra se pojavila u nekoliko domaćih i američkih filmova i TV serija.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*