Danis Tanović

Danis Tanović je najpoznatiji bosanskohercegovački redatelj, scenarist i producent. Njegovo ime zauvijek će ostati upamćeno u povijesti Bosne i Hercegovine jer je prvi bosanskohercegovački dobitnik Oscara i Zlatnog globusa za najbolji strani film.

Obrazovanje

Iako je rođen u Zenici, Danis Tanović je osnovnu i srednju školu završio u Sarajevu, a paralelno je pohađao glazbenu školu u kojoj je svirao klavir.

Nakon završetka osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, upisao je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu. Međutim, politička situacija u zemlji i ratna zbivanja obilježila su ne samo njegov život, nego i njegovu karijeru. Rat je utjecao na prekid njegovog studija jer se morao priključiti Armiji Bosne i Hercegovine.

Prvo je služio kao običan vojnik, a zatim je postao dio filmske ekipe. On je zajedno s jednim kolegom bio zadužen za filmsku arhivu tadašnje Armije Republike Bosne i Hercegovine. Tako je snimao sve ono što se događalo oko njega, a taj je materijal koristio i u mnogim reportažama koje se odnose na opsadu glavnog grada Bosne i Hercegovine, Sarajeva, ali i na rat u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Pred kraj rata, koji je neizmjerno utjecao na njegovo oblikovanje, Danis Tanović je studij namjeravao nastaviti u Sjedinjenim Američkim Državama ili Njemačkoj, no otišao je u Belgiju gdje je svoje znanje upotpunio na filmskoj školi INSAS. Tu je režirao par dokumentarnih filmova, a diplomirao je kao veoma dobar student.

Privatni život

Rođen je 20.2.1969. godine u Zenici, a odrastao i školovao se u Sarajevu. Tijekom studija u Belgiji (1998. godine je čak i dobio belgijsko državljanstvo), upoznao je Maëlys de Rudder, rođenu Amerikanku koja ima francuske, belgijske i škotske krvi. S njom se oženio i imaju tri kćerke i dva sina.

Često ističe kako mu je obitelj na prvom mjestu i da za njega djeca predstavljaju oazu sreće i mira, te da na očinstvo ne gleda kao na obavezu. Nakon završetka svojih poslovnih obaveza, gotovo uvijek nastoji slobodno vrijeme posvetiti svojoj djeci jer ga to najviše ispunjava.

Danis Tanović poznat i po svom humanitarnom karakteru. Pokretač je akcije darivanja proizvoda za Udruženje liječenih od tumora dojke „Renesansa“, a donirao je i novac za Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“ (internat u kojem se nalaze djeca smještena iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine).

Zajedno sa suprugom je u Sarajevu izgradio privatnu osnovnu školu Blooming Child i vrtić Montessori. O njihovom rukovodstvu se uglavnom brine njegova supruga, koja je inače po zanimanju pravnica.

Jedna od njegovih kćeri naslijedila je njegov talent i krenula njegovim stopama. 2017. godine je ekranizirala poemu pjesnika Abdulaha Sidrana pod nazivom „Ne može se živjeti u Sarajevu”. Na ideju za ovaj projekt došla je na nastavi Umjetnosti i dizajna na IGCSE.

Posao

Danis Tanović je režirao brojne poznate filmove, a neki od njih su „Čudo u Bosni“, „L'Aube“, „Buđenje“, „Ničija zemlja“, „11.09.01 – September 11“, „Cirkus Columbia“, „Prtljag“, „Epizoda u životu berača željeza“, „Tigrovi“ i „Smrt u Sarajevu“.

Zapažene rezultate ostvario je francuski film „Pakao“ iz 2005. godine koji je režirao zajedno s poljskim redateljem Krzysztofom Kieslowskim. Vrijedi spomenuti i film „Triage“ iz 2009. godine za koji je osim režije napisao i scenarij, a glavne uloge u tom filmu tumače Colin Farrel, Branko Đurić, Paz Vega i Christopher Lee.

Danis Tanović je kao redatelj angažiran i na prvoj originalnoj seriji u regiji iz HBO produkcije,  a za scenarij je zadužen hrvatski scenarist Marjan Alčevski. Naziv serije je „Uspjeh“ i fokusirana je na tri neznanca koja nakon pokušaja pomoći žrtvi nasilja povezuje nesretan slijed događaja.

Od 2008. godine Tanović je angažiran i na polju politike, kao jedan od utemeljitelja bosanskohercegovačke stranke „Naša stranka“. Vođenje stranke je kasnije prepustio drugima, a jedno vrijeme bio je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. Godine 2018. izravno se uključio u politiku kao kandidat na izborima, navodeći da je i samo osnivanje ove stranke imalo za cilj sprječavanje širenja nacionalizma i korupcije.

Krajem 2018. i početkom 2019. godine Danis Tanović i jedan od najpoznatijih fotografa s ovih prostora Damir Šagolj dobili su posao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Njihov kolega, također redatelj, Ahmed Imamović žalio se na tu odluku pa je pokrenuta priča o nelegitimnosti izbora Tanovića i Šagolja u akademska zvanja jer nemaju propisani stupanj stručne spreme, nakon čega je kantonalna uprava za inspekcijske poslove u Sarajevu uputila dopis Rektoratu Sveučilišta u Sarajevu i Akademiji scenskih umjetnosti, kojim se traži poništavanje natječaja.

Polovicom 2019. godine Danis Tanović je završio snimanje filma “The Postcard Killings” koji je sniman u Velikoj Britaniji i Švedskoj. Film je nastao u suradnji s produkcijskom kućom Good Films iz Los Angelesa i producentima Paulom Brennanom i Miriam Segal. Glumačku postavu čine danska glumica Connie Nielsen iz filma “Wonder Woman”, Denis O'Hare koji je glumio u serijama “Big little lies” i “American Horror story” te zvijezda serije “The Walking Dead” Jeffrey Dean Morgan.

Najveća postignuća

Pored nevjerojatno velikog broja nagrada za njegov prvi film „Ničija zemlja“, Danis Tanović je u konkurenciji s francuskim, norveškim, indijskim i argentinskim filmom na 74. dodjeli Oskara za najbolji film u 2001. godini u Kaliforniji dobio Oskara za najbolji strani film. Tu nagradu su mu uručili Sharon Stone i John Travolta.

Neke od nagrada koje vrijedi spomenuti za ovaj film jesu i Zlatni globus, najbolji scenarij na Filmskom festivalu u Cannesu, nagrada za najbolji film od strane publike na Sarajevo film festivalu, najbolji film na Motovunskom filmskom festivalu, zatim i festivalima u San Sebastianu, Sao Paulu, Los Angelesu, Bejrutu, Oslu, Chicagu i Rotterdamu. Film je dobio nagradu i od strane Europske filmske akademije.

Film Danisa Tanovića „Triage“ je 2009. godine otvorio je Filmski festival u Rimu.

Za film „Cirkus Columbia“iz godine 2010. Tanović je dobio nagradu na 16. Sarajevo film festivalu. Dobitnik je i nagrade „Zlatna naranča“ za najbolji film u sklopu internacionalne natjecateljske selekcije u Filmskom festivalu u Austriji. Dobio je priznanje i u Portorožu za najbolju scenografiju, na Filmskom festivalu u Aleksandriji za kinematografiju zemalja Mediterana kao najbolji film, te na Kosovskom filmskom festivalu za najbolji film.

Tanovićev film „Epizoda u životu berača željeza“ prikazan je u Berlinu na međunarodnom filmskom festivalu 2013. godine, gdje je osvojio dvije nagrade – nagradu „Srebreni medvjed“ i nagradu za najbolju mušku ulogu. Ovaj je film također dobio nagradu na filmskom festivalu u Istanbulu, kao i na filmskom Festivalu u Jeruzalemu.

Nagradu „Srebreni medvjed“ i specijalnu nagradu žirija dobio je i drugi njegov film, „Smrt u Sarajevu“.

Godine 2014. na 20. Sarajevo film festivalu dobio je nagradu „Počasno Srce Sarajeva“.

Autor: D.P.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*