Duško Kuliš

Duško Kuliš popularni je pjevač narodne glazbe rođen u Bosni i Hercegovini. Osim kao pjevač, djeluje i kao tekstopisac te kompozitor. Na glazbenoj je sceni kontinuirano prisutan još od 1980. godine. Tijekom svoje duge i plodne karijere izdao je čak petnaest studijskih albuma popraćenih s još tri kompilacijska albuma.

Obrazovanje

Ovaj glazbenik osnovnu je školu pohađao u rodnom Kreševu. Želja mu je bila nastaviti obrazovanje u glazbenoj gimnaziji u Sarajevu, no to je bilo izvan financijskih mogućnosti njegovih roditelja koji su u Sarajevu već školovali dvoje djece – njegovog starijeg brata i jednu sestru. Stoga se Duško morao pomiriti s pohađanjem standardne srednje škole u Kiseljaku.
Nakon srednje škole, upisao je studij germanistike na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Privatni život

Duško Kuliš rođen je 7.2.1960. godine u gradu Kreševu. Njegov otac Baja i majka Lucija su, osim Duška, imali i sina Dragana te kćeri Anu, Jelenu i Linu.

Duško se već u osnovnoškolskim danima počeo baviti glazbom, za što mu je glavni poticaj dao stariji brat Dragan koji mu je poklonio njegovu prvu harmoniku. Posebno je zanimljivo da je kao dječak ovaj poznati estradnjak navodno patio od slabog sluha uzrokovanog problemom s krajnicima. No, sluh mu se normalizirao nakon operacije krajnika, pa ga više ništa nije sprečavalo da se posveti glazbi. Tako je mladi Duško već u osnovnoj školi svirao na školskim priredbama, a jednom i na lokalnoj proslavi nove godine.

Duško Kuliš se, postavši silno popularan kao pjevač narodne glazbe u svojoj domovini tijekom osamdesetih, 1993. godine odlučio preseliti u Split. Razlog za ovu promjenu podneblja bio je taj što se pjevačka zvijezda nije željela odijeliti od svoje djevojke Ive, s kojom se i oženio u Splitu 1995. godine. Mladi supružnici 1996. godine su dobili sina Matka, a 1997. kćer Enu.

Ovdje valja kao zanimljivost istaknuti i da je Kuliš, prije nego li se smirio sa svojom suprugom, do svoje trideset i pete godine bio poznat kao „okorjeli neženja“, a neko je vrijeme bio i u vezi sa srpskom narodnjačkom pjevačicom Vesnom Zmijanac.

Po preseljenju na novu lokaciju, Kuliš je neko vrijeme imao pekaru u Splitu, no ubrzo se posvetio svome glavnom životnom pozivu – glazbi.

Iako i dalje uglavnom živi u Splitu, posjeduje i kuću u rodnom Kreševu.

Posao

U srednjoj školi je u sklopu sastava Feniksi Duško nastupao kao klavijaturist, a po potrebi i vokal. S Feniksima je svirao prigodnu zabavni glazbu, no polako je počinjao eksperimentirati i s komponiranjem vlastitih pjesama. Pred kraj srednje škole također se počeo upoznavati i s narodnjačkim glazbenim stilom, i to zahvaljujući onodobnim poznanstvom s kasnijim poznatim pjevačem sevdalinki, Sejom Pitićem.

Nakon upisa na fakultet, Duškova glazbena karijera kreće ozbiljnim putem. Zahvaljujući tome što mu je brat Dragan, koji ga je kao malog prvi i nadahnuo za bavljenje glazbom, u to vrijeme svirao u narodnom orkestru Radiotelevizije Sarajevo (RT Sarajevo), Duško Kuliš se u tom razdoblju upoznao s mnogim popularnim domaćim estradnjacima, te također prošao audiciju za priključivanje istome zboru.

Nakon što je za arhiv RT Sarajevo snimio 20-ak pjesama, dovoljno se istaknuo svojim glazbenim sposobnostima da bi mu se pružila prilika nastupiti na tada vrlo značajnom jugoslavenskom festivalu narodne glazbe po imenu „Ilidža“.

Na svome debitantskom nastupu, Duško Kuliš je otpjevao pjesmu „Sreli smo se kad lišće zažuti“, nakon čega mu je na festivalu dodijeljena nagrada za debitanta godine te nagrada stručnog žirija.

Već na idućem festivalu „Ilidža“ Duško nastupa ponovno, ovog puta s izvedbom pjesme „Ti meni lažeš sve“ autora Harisa Džinovića. Duškova je vokalna interpretacija ove pjesme postala toliko popularnom da velika diskografska kuća Jugoton više nije gubila ni časa već su uzeli mladu zvijezdu u usponu pod svoje okrilje i omogućili Dušku snimanje njegovog prvog studijskog albuma.

Duško Kuliš je tako u razdoblju od 1983. do 1987. izdao svoja prva tri albuma koji su polučili mnoge hitove. Već nakon toga njegova je popularnost među slušateljskom publikom bila tolika da je ovaj pjevač počeo nastupati po cijeloj Jugoslaviji, i to ni manje ni više nego često nastupajući s veličinom poput Halida Bešlića. Oko toga vremena Kuliš je gostovao i kao glavni gost u popularnoj TV emisiji Tome Zdravkovića.

Uslijed najveće popularnosti u BiH, Duško Kuliš se iz privatnih razloga odlučuje preseliti u Split 1993. godine. Iako se u novoj zemlji pjevač prvotno sreće s velikom nezainteresiranošću hrvatskih medija za njegov rad, svejedno ostvaruje silnu popularnost i kod hrvatske publike.

Nastavljajući snimati albume i u poratnom razdoblju, krajem devedesetih i početkom dvijetisućitih Kuliš nastupa po Hrvatskoj prateći samoga sebi na klavijaturama i izdajući tri vrlo popularna kompilacijska „Megamix“ albuma. Polovicom dvijetisućitih njegov je nastup u Zagrebu posjetilo čak 50 000 ljudi, a nastup u Splitu 15 000 ljudi, te je postalo jasno da je Kuliš prerastao okvire rodne Bosne i Hercegovine.

Ovaj glazbenik je od tada kontinuirano objavljivao popularne albume i održavao vrlo posjećene nastupe uživo. Uza sve to, našao je vremena i pokrenuti vlastiti biznis u vidu pokretanja online talent showa za mlade pjevače, po imenu „Du Du Baja“ (punim imenom: Dušom Duško Baja). U sklopu projekta „Du Du Baja“ pokrenuti su i „Du Du Baja Fest“ te „Du Du Baja TV“.

Osim vlastitih hitova, pisao je pjesme i za poznate estradnjake poput Miše Kovača, Zdravka Škembera, Dražena Zečića, Matu Bulića, Jozu Vučića i druge.

Tijekom trajanja svoje karijere, Duško Kuliš je izdao sljedeće studijske albume: Nisu moje godine za tebe (1983.), Priđi mi bliže (1985.), Nemirna ljubav (1987.), Kako ću bez tebe (1988.), Ako jednom poželiš da odeš (1990.), Ne zovi me u zoru (1994.), Kaži nebo (1995.), Ne palite za mnom svijeću (1996.), Imaš li dušu (1999.), Umri muški (2002.), Otkopčano-zakopčano (2005.), Eto pitaj pola grada (2008.), Nije srce na prodaju (2009.), Album 2013 (2013.) i Moja jesen i njeno proljeće (2018.).

Uz ove je studijske albume izdao i tri popularne „Megamix“ kompilacije svojih hitova: Megamix (2000.), Super Megamix (2001.) i Megamix 2004 (2004.).

Kao neke od njegovih najpopularnijih narodnjačkih hitova možemo izdvojiti sljedeće pjesme: „Ti meni lažeš sve“, „Suzo moja Suzana“, „Ustaj sine“, „Kćeri moja, sine moj“, „Četrdeseta“, „Bez tebe je gorko vino“, „Kraljica trotoara“, „Hladno je, ugrij me“, itd.

Najveća postignuća

Tijekom glazbene karijere, Duško Kuliš je prodao oko impresivnih tri milijuna primjeraka svojih albuma, što možda najbolje govori o njegovoj neposustajućoj popularnosti u zemljama bivše Jugoslavije.

Autor: B.K.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*