Halid Bešlić

Halid Bešlić je poznati bosanskohercegovački pjevač i legenda narodne glazbe. Jedan je od umjetnika čija popularnost ne jenjava, a njegove pjesme su jednako uspješne kod starije, kao i kod mlađe publike. U svom opusu ima gotovo 200 pjesama, a otpjevao je i duete s Alkom Vuicom, Brankom Sovrlić, Danijelom Martinović, Harijem Varešanovićem, Mladenom Vojičićem Tifom, Harisom Džinovićem, Željkom Bebekom i drugima.

Obrazovanje

Halid je po zanimanju tesar. Nakon srednje škole je namjeravao upisati građevinski fakultet, ali na kraju se ipak odlučio za glazbu.

Privatni život

Rođen je 20.11.1953. godine u zaseoku Vrapci kod Knežine, u općini Sokolac. Odrastao je na Romaniji, a za svoje djetinjstvo kaže da je bilo sretno, mirno i bezbrižno.

Suprugu Sejdu je upoznao u vrijeme kada je snimio prvi singl. Ona je u početku radila u tvornici čokolade, a onda je napustila posao i posvetila se obitelji. Kasnije su dobili sina Dinu, a Halid za svoju suprugu kaže da je stub obitelji i da ih jedino smrt može rastaviti. Želja im je bila imati još djece, ali Sejda nakon operacije tumora više nije mogla ostati trudna.

Halid je 2014. godine postao djed, njegov sin Dino i nevjesta Mahira su dobili blizance Lamiju i Belmina-Kana. Rođenje blizanaca je nazvao najsretnijim trenutkom u životu, a nakon toga je prorijedio nastupe kako bi što više vremena proveo s obitelji.

Iste godine su velike poplave poharale Bosnu i Hercegovinu i mnogi građani su u nekoliko sekundi izgubili svoje domove, a kako bi im barem malo olakšao situaciju, Halid Bešlić im je ponudio smještaj u svom hotelu u Semizovcu.

Posao

Halid Bešlić se amaterski počeo baviti pjevanjem još u osnovnoj školi kroz razna kulturno umjetnička društva, a najviše vremena je proveo u KUD- “Zijo Dizdarević”. Nastupao je sve do odlaska na odsluženje vojnog roka, a nakon povratka iz vojske počinje nastupati u poznatim sarajevskim restoranima.

Prvi singl pod nazivom “Grešnica” je objavio 1979. godine i od tada počinje rasti njegova popularnost na regionalnoj glazbenoj sceni.

Tijekom svoje dosadašnje karijere je snimio dvadesetak albuma, a prvi od njih je bio album pod nazivom “Sijedi starac”, objavljen 1981. godine. Tih osamdesetih godina je surađivao s kompozitorom Nazifom Gljivom, a rezultat njihove suradnje su brojni hitovi poput pjesama “I zanesen tom ljepotom”, “Zlatne strune”, “Beograđanka” i drugi. Diskografske kuće su u to vrijeme radile u tri smjene kako bi uspjele odštampati naručene tiraže njegovih nosača zvuka.

Kasnije započinje suradnju s kompozitorom Zoranom Kesićem koja je rezultirala hitom “U meni jesen je”, s albuma “Robinja” koji je objavljen 1998. godine. S tim je albumom pokazao da se odlučio krenuti glazbenim pravcem koji je okarakteriziran kao etno-pop. U Halidovom nastojanju da nastavi u ovom glazbenom pravcu mu pomažu producenti Samir Kadirić i Toni Lasan te autor Dino Muharemović. Suradnja sa spomenutom trojkom je 2003. godine rezultirala albumom “Prvi poljubac”, koji je zorno ilustrirao novi glazbeni pravac.

2004. godine je u filmu redatelja Pjera Žalice “Kod amidže Idriza” otpjevao pjesmu “Malo je, malo dana” autora Saše Lošića. U filmu redatelja Ognjena Sviličića je korištena njegova pjesma “U meni jesen je”, a Halid je u filmu “Karaula” izveo pjesmu “Put putuje moj jaran”.

2008. godine je u suradnji s Hayat produkcijom objavio album “Halid 08” s kojeg su se posebno izdvojile pjesme “Miljacka”, “Čardak”, “Snježana” i “Dvadesete” koje su podjednako obožavale i starija i mlađa publika.  Pored stalne ekipe, na ovom je albumu ostvario suradnju i s Geronimom, Fahrudinom Pecikozom i Željkom Joksimovićem i drugima.

10.3.2009. godine je doživio automobilsku nesreću u kojoj je bio teško ozlijeđen. Prilikom slijetanja s ceste je zadobio nekoliko ozljeda na licu i desnom oku koje su pokušavali spasiti liječnici u Bosni i Hercegovini, Turskoj i Belgiji, ali bezuspješno. Nakon oporavka je krajem listopada iste godine održao dva velika koncerta u Zagrebu.

2013. godine je objavio novi album naziva “Romanija” na kojemu se našlo 11 pjesama od kojih se posebno izdvojila pjesma “Lavanda”.

Iako se jedno vrijeme nagađalo da je njegovoj karijeri došao kraj, Halid Bešlić je 2018. godine objavio pjesmu “Taman je”, koja je najava novog albuma “Trebević” čiji će izdavač biti glazbena produkcija BHRT. S Halidom su na ovom albumu radili njegov dugogodišnji suradnik Samir Kadirić, Mirko Šenkovski Geronimo i jedan od najplodonosnijih hrvatskih autora Nenad Neno Ninčević.

Osim glazbom, Halid Bešlić se već nekoliko godina uspješno bavi privatnim biznisom – vlasnik je benzinske crpke i motela u Semizovcu.

Najveća postignuća

Iza Halida je karijera duga više od 30 godina tijekom koje je prodao nekoliko milijuna nosača zvuka i održao tisuće koncerata na kojima je stotine tisuća vjernih fanova s njim pjevalo njegove pjesme. Velik broj tih koncerata je bio humanitarnog karaktera.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*