Džana Pinjo

Džana Pinjo je bosanskohercegovačka kazališna, filmska i televizijska glumica koju je regionalna publika upoznala kroz lik Barbare iz poznate humoristične serije “Lud, zbunjen, normalan”. Viša je asistentica na odsjeku za dramu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Neiscrpnim izvorom inspiracije i novih ideja smatra rad s mladim talentiranim ljudima.

Obrazovanje

Završila je akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Privatni život

Rođena je u Sarajevu 1982. godine, a tijekom rata je živjela u Visokom. Ona je imala deset godina kad je počeo rat, tako da joj je većina sjećanja iz tog razdoblja vezana uz igru podređenu ratnim okolnostima. U to vrijeme je intenzivno čitala i odlazila u svijet junaka iz knjiga što ju je odvelo u dramsku sekciju.

Džana je odrasla u obitelji u kojoj je majka držala sve na okupu i u kojoj je bilo puno smijeha i igre. Njezin otac je bio inženjer strojarstva, a majka je bila pravnica i uz to je obavljala svakodnevne obaveze u kući. Nakon što je i sama postala majka, uvidjela je koliko je njezina majka radila i trudila se, kako na poslu tako i u kući.

Ona i suprug Enes imaju sina Amira. Džana poput mnogih žena svoje generacije vješto balansira privatne i poslovne obaveze i kaže da je u svemu najvažnija organizacija. Trenuci u kojima se osjeća najsretnijom su obiteljska putovanja.

Smatra da djeca upijaju i oponašaju prvenstveno modele ponašanja svojih roditelja pa tek onda i okoline, te iz tog razloga nije pobornik fizičkog kažnjavanja jer joj se čini kao da se time djeci šalje signal da je u redu udarati druge.

Posao

2011. godine je dobila ulogu u filmu Angeline Jolie “U zemlji krvi i meda” i zahvalna je što je bila dio te glumačke ekipe. Igrala je lik Nadje, žene koja je silovana u ratnom kampu. Rad s Angelinom za nju predstavlja ogromno iskustvo koje je utjecalo na njen privatni i profesionalni život. Popularna američka glumica se sve vrijeme trudila da svima bude što manje bolno snimati ratne scene, a kao redateljica je imala potpuno razumijevanje za glumce i njihove potrebe te je bila otvorena za sve prijedloge u kreativnom procesu.

Osim u filmu poznate američke glumice, Džana se pojavila i u kratkim filmovima “Slatko od dunja” (2012.) i “Thursday” (2015.) te u drami “Ništa, samo vjetar” (2017.).

2014. godine je u seriji “Lud, zbunjen, normalan” utjelovila lik Barbare, Damirove (Moamer Kasumović) supruge koju je prije toga igrala Marija Omaljev. Do angažmana u najpopularnijoj bosanskohercegovačkoj humorističnoj seriji je došlo na poziv redatelja Elmira Jukića, a pamti ga po smijehu i beskrajnoj zabavi. Prilikom snimanja scena s Tatjanom Šojić i Moamerom Kasumovićem se od redatelja često mogao čuti poziv na koncentraciju. Džana je tijekom snimanja bila trudna pa se kostimografkinja Lejla Graho morala potruditi oko skrivanja trbuha.

Prije serije “Lud, zbunjen, normalan”, Džana se pojavila i u TV serijama “September 11” (2002.) i “Naša mala klinika” (2005.).

Tijekom 2017. i 2018. je najviše bila angažirana na Akademiji scenskih umjetnosti. Od uloga koje je do sad odigrala ne može izdvojiti nijednu koja joj je posebno draga jer je svaka sa sobom donijela nešto novo. Drago joj je kada se podudari da radi s ljudima koje voli i s kojim dijeli isti senzibilitet prema poslu.

Najveća postignuća

Džana ističe kako je najviše iskustva stekla radeći na projektu Angeline Jolie, potresnoj ratnoj drami “U zemlji krvi i meda”. Glumci s ovim prostora ne dobivaju često takve prilike, a Džani su radom na ovom projektu otvorena nova poznanstva s profesionalcima iz regije.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*