Elmir Jukić

Elmir Jukić poznati je bosanskohercegovački redatelj dramske, filmske i televizijske umjetnosti. Jukićev profesionalni život bogat je dramskim i humorističnim djelima, a najpoznatija od njih su ”Made in Sarajevo”, ”Ram za sliku moje domovine”, ”Majka”, ”Dva smo svijeta različita”, ”Lud, zbunjen, normalan”, ”Žaba”(drama),”Kriza”, ”Žaba”(film), ”Ne diraj mi mamu” te ”Konak kod Himlije.” Na širu javnost najupečatljiviji utisak ostavila je televizijska emisija humoristične tematike ”Lud, zbunjen, normalan”, koja slovi kao jedna od najuspješnijih televizijskih emisija u regiji.

Obrazovanje

Nakon završene osnovne škole, Jukić je pohađao srednju tehničku (mašinerijsku) školu u Sarajevu. U tom periodu upoznao je Almira Bašovića, s kojim je započeo poslovnu suradnju u početku svoje profesionalne karijere. Nakon srednje škole, Elmir postaje student na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Za vrijeme svojih akademskih dana, radio je na nizu projekata i surađivao s Pjerom Žalicom, nekadašnjim asistentom na akademiji. Svoju suradnju okrunili su radeći na scenariju filma ”Žaba” 2017. godine. Po završetku fakulteta, Elmir Jukić je gledateljima predstavio svoju diplomsku predstavu ”Proces” na kojoj je radio u suradnji s Almirom Bašovićem. Jukić prvi period svog studija privodi kraju 1993. godine, a 2000. godine stječe diplomu redatelja.

Privatni život

Elmir Jukić rođen je 1971. godine u Sarajevu.  U životu mu podršku pružaju njegova partnerica Nina i sin Roko.

Kada nije zauzet poslom, svoje vrijeme provodi uživajući u društvu svoga sina, šetnjama sa psom, ispijanjem jutarnjih kava i ”osluškivanjem” tišine. Putovanja su dio njegove svakodnevice, a otputovati negdje i maknuti se od svega pruža mu veliko zadovoljstvo. Svoj unutarnji mir nekada je pronalazio u izletima na planine i skijanju, dok danas više uživa u toplim danima uz vodu.

Posao

Elmir Jukić strast za kazalištem te dramskom i filmskom umjetnošću pronalazi već u srednjoškolskim danima pa se odlučuje upisati akademiju scenskih umjetnosti. Tijekom studija njegova motiviranost i zalaganja bivaju zapaženi pa stupa u suradnju s već tada potencijalnim uglednicima u krugovima dramske umjetnosti. Njegov prvi profesionalni kazališni komad nakon diplomske predstave bio je ”U Zvoniku ja sam ostavio svoje srce” kojim je uspješno dokazao svoje redateljsko umijeće.

Nakon toga, njegov profesionalni put ponovo se isprepleće s putem njegovoga prijatelja Almira Bašovića. Bašović je svoju maštu pretočio u dramski tekst pod nazivom ”Priviđenje iz srebrenog vijeka”, a Jukić ga je odlučio ostvariti na pozornici. Nakon toga, Jukićeva karijera ide u dva smjera: prema kazališnim pozornicama i prema televizijskim ekranima i filmskim platnima.

2005. godine izašao je kratkometražni igrani film ”Ram za sliku moje domovine” kojemu je Jukić bio redatelj i scenarist.

2007. godine s prikazivanjem na televizijskim ekranima započinje humoristična televizijska emisija ”Lud, zbunjen, normalan” u kojoj su glavne uloge ostvarili Mustafa Nadarević, Senad Bašić i Moamer Kasumović. Neupitno je da je upravo ova emisija perjanica Jukićevog stvaralaštva, budući da je ostvarila ogroman uspjeh. Emisija prikazuje obitelj Fazlinović i njezine tri generacije koje žive skupa u stanu i kroz humor nam predočava kako generacijski jaz utječe na kohabitaciju. Snimanje traje od 2007. godine.

Nakon toga, na iznenađenje brojne publike, 2008. godine ovaj poznati redatelj odlučuje se na režiranje drame ”Žaba”, što će se pokazati kao jedan od najboljih poteza u njegovoj karijeri pošto se ova predstava prikazuje više od 10 godina. Predstavu je napisao Dubravko Mihanović, a s prikazivanjem je započela na sceni Kamernoga teatra 55. Nagrađivana je brojnim priznanjima, a Emir Hadžihafizbegović je zahvaljujući ulozi u ovoj drami dobio nagradu za najboljeg glumca.

Elmir Jukić se s vremenom postupno udaljio od režiranja u kazalištima i postao član kazališta samo kao gledatelj i njegov kritičar, a sve više se posvetio ekranizaciji svojih djela.

U periodu od 2011. do 2017. godine, Jukić je svoj redateljski potpis stavio na nekoliko televizijskih emisija poput ”Dva smo svijeta različita”, ”Kriza” te ”Lažni svjedok”.

2017. godina ponovo donosi veliki uspjeh za Elmira. Svoju proslavljenu predstavu ” Žaba” odlučuje ekranizirati i prikazati na filmskom platnu. Pod istoimenim nazivom kao i predstava, ovaj film je ujedno i prvi dugometražni film ovog redatelja, a nakon svoje premijere i daljnjeg prikazivanja naišao je na odobravanje publike i na brojne nagrade.
2018. godine počinju se prikazivati njegove dvije nove serije: ”Ne diraj mi mamu” i ”Konak kod Hilmije.”

Osim njegovih glavnih redateljskih uloga prema kojima je prepoznatljiv, Elmir Jukić radio je na brojnim projektima i kao asistent redatelja. Neki od projekata na kojima je radio su ”Welcome to Sarajevo”, ”Remake”, ”Fuse”, ”Summer in the Golden Valley”, ”Days and Hours”, ”All for Free”, ”It's hard to be nice”, ”The Hunting Party”, ”Snow”, ”Donkey”, ”Children of Sarajevo”, ”With Mom”.

Najveća postignuća

Postignuća Elmira Jukića doista su impresivna, njegov talent i vizija dovele su ga do vrhunca redateljske prepoznatljivosti na našim područjima, a u postizanju svega toga pomoglo mu je nekoliko njegovih projekata kao i suradnja s nekim od, njemu, a i publici, poštovanih ljudi.

Kad se govori o suradnji s drugim osobama, neupitno je kako je njegovoj karijeri, a i njegovoj osobnosti, uvelike pridonijela suradnja s njegovim dugogodišnjim prijateljem i kolegom Almirom Baševićem. Nadalje, televizijska emisija ”Lud, zbunjen, normalan” je kulminacija njegove karijere, njegov pothvat i, zasigurno, ponos. Serija je doživjela ogroman uspjeh na našim prostorima, a zahvaljujući Jukićevim sposobnostima da ukomponira radnju, odnose među likovima i glumačku postavu u jednu izuzetno kvalitetnu koheziju, ovaj njegov projekt je postao upravo to što jest. Seriju je do velike popularnosti podigla i suradnja sa scenaristom Feđom Isovićem pa je ona danas, kako sam Elmir kaže ”priča za sebe” u njegovom stvaralaštvu.

2008. godine Jukić ostvaruje još jedan pothvat koji će mu obilježiti karijeru. Te godine režirao je dramu ”Žaba”, predstavu koja je ostvarila veliki uspjeh i 2018. godine proslavila 10 godina svojeg prikazivanja. ”Žaba” je kroz svoju radnju nastojala prikazati stanje društva desetljeće nakon rata i u tome je uspjela, jer je publika popratila predstavu odobravanjem i visokom posjećenošću.

Gotovo 10 godina nakon predstave, redatelj se upustio u novi projekt – odlučio je režirati svoj prvi dugometražni film prema predlošku istoimene drame. Nastao je film ”Žaba” koji je naišao na pozitivne kritike.

Autor: J.S.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*