Elvira Aljukić

Elvira Aljukić je bosanskohercegovačka glumica. U Narodnom kazalištu Tuzla je od 1994. godine, a 2003. godine postaje stalni član ansambla tog kazališta u kojemu je odigrala veliki broj predstava. Televizijska publika je od 2018. godine može gledati u ulozi Anđelke Penave u seriji “Na granici”.

Obrazovanje

Godine 2002. završila je Akademiju dramskih umjetnosti u Tuzli, u klasi profesora Miralema Zupčevića i Dubravka Bibanovića.

Privatni život

Rođena je 12.5.1976. godine u Tuzli. Kaže da joj je zanimanje glumice bilo predodređeno, i prije nego se rodila. Njezini roditelji su htjeli da postane glumica, a ona im je tu želju i ostvarila. Tijekom odrastanja htjela je biti puno toga, ali shvatila je da na sceni može biti sve što želi jer stalno mijenja uloge.

Posao

Počeci karijere Elvire Aljukić vežu se uz 1994. godinu i Narodno kazalište u Tuzli.

Glumila je u predstavama “Zmijsko leglo”, “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, “Malograđanska svadba”, “Vrtlar”, “Revizor”, “Čudne stvari”, “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, “Odmor za umorne jahače ili Don Juanov osmijeh”, “Stranci pred rajem”, “Tri sestre”, ” Lary Tompson – Show must go on”, “Srodne duše”, “Ko se boji Virginije Woolf”, “Neka druga predstava”, “Čisto ludilo”, “Siroti mali hrčki” i drugima.

Televizijske uloge ostvarila je u serijama “Vi ste dobro, a kako smo mi?”, “Kriza”, “Lud, zbunjen, normalan”, “Kad bude, biće”, “Dva smo svijeta različita” i “Na granici”.

Elvira Aljukić je angažman u humorističnoj seriji Nove TV dobila uz pomoć kolege Nermina Omića. Nermin je imao zadatak napraviti casting video, a Elvira mu je pomagala s replikama. Video su poslali u produkciju i njih dvoje su dobili uloge.

Radnja serije “Na granici” vrti se oko tri obitelji – Penava, Skorupović i Štiglić. Elviri je pripala uloga Anđelke, Nediljkove (Nerminove) supruge. Oni drže dućan, ali se bave i švercom. Elvirin lik Anđelka u svemu vidi dobro i sve kupuje svojim kulinarskim umijećem. Osim toga, pokušava cijelu obitelj držati pod kontrolom, što nije lako jer joj je suprug okorjeli švercer, mlađi sin veliki šminker i totalno nezainteresiran za obiteljski “biznis”, a stariji sin je slijepo zaljubljen u jednu od članica obitelji Skorupović.

Projekt joj je donio nova prijateljstva i druženja iza scene. Presretna je što je uspjela ući u takvu ekipu i zahvalna je kolegi što joj je pomogao u tome.

Elvira svojim mlađim kolegama uvijek izlazi u susret. Često ih predlaže i ustupa im svoje mjesto gdje može. Zna da nije lako jer je i sama prošla sve kroz što oni prolaze pa im od srca želi manje trnovit put nego što ga je ona imala.

Najveća postignuća

Elvira Aljukić je na sceni više od 20 godina i za to vrijeme je odigrala veliki broj kazališnih uloga. Iako se okušala i pred kamerama, uvijek se vraća “živom” kontaktu s publikom i osjećaju koji može pružiti samo kazalište.

2008. godine je dobila nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi “Malograđanska svadba”.

2014. godine je na Festivalu Gola mjesečina u Skoplju dobila nagradu za najbolju žensku ulogu.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*