Enes Begović

Enes Begović je poznati bosanskohercegovački pjevač narodne glazbe. Već je od malih nogu pokazao izniman talent pjevajući sevdalinke, a neki od najvećih hitova koje je otpjevao tijekom dosadašnje karijere su pjesme “Siroče”, “Noćima nema kraja”, “Bosanac”, “Samo jednom se živi”, “Oprosti joj bože”, “Oči boje badema” i druge.

Obrazovanje

Enes je osnovnu i srednju školu pohađao u rodnom Visokom. Po završetku osnovne škole upisao se u gimnaziju. Već je tijekom srednjoškolskog razdoblja imao brojne nastupe, ali je ipak uspio završiti gimnaziju. Obitelj mu je uvijek bila velika podrška, međutim otac mu je govorio da mu škola mora biti prioritet.

S obzirom na to da je volio raditi s djecom, po završetku gimnazije je namjeravao upisati Višu pedagošku akademiju, ali tada je prošao na audiciji RTV Sarajevo pa je odustao od svoje namjere.

Privatni život

Rođen je 1965. godine u Visokom, u skromnoj obitelji. Iako je možda bio pomalo nestašno dijete puno energije, odmalena se vidjelo da ima ogroman talent. Tijekom cijele njegove karijere roditelji su mu pružali ogromnu podršku, kao i stariji brat i sestra koji mu nisu dopuštali da ga slava promijeni.

Enes kaže kako je upravo njegova obitelj, a ponajviše otac, glavni “krivac” za njegov uspjeh. Nažalost, otac mu je preminuo kad je imao svega 22 godine, međutim to ga nije omelo da i dalje nastavi nizati uspjehe u svojoj karijeri. S godinama je Enes Begović stasao u mladića kojeg su svi voljeli i poštivali, a na glazbenoj sceni su mu svi predviđali ogroman uspjeh.

Za vrijeme jednog glazbenog festivala upoznao je svoju suprugu Azeminu s kojom ima dvoje djece, kćer Arijanu te sina Armina. U slobodno vrijeme se voli družiti s obitelji jer je često bio na turnejama i raznim događanjima dok su djeca bila manja, pa to danas pokušava nadoknaditi. Enes je zagovornik zdravog života pa tako kad god ima priliku voli zaigrati nogomet ili tenis.

Posao

Enesov prvi kontakt s narodnom glazbom dogodio se još u osnovnoj školi. Naime, volio je sudjelovati u školskim priredbama, na kojima je svojim talentom uveseljavao publiku. Za vrijeme osnovnoškolskog obrazovanja razvio je ljubav prema sevdalinkama.

U trećem razredu gimnazije se s prijateljem Mensurom Burićem prijavio se na audiciju za vokalnog solista na RTV Sarajevo. Osim njega, na audiciji su sudjelovala još 142 kandidata, ali Enes je bio najmlađi među njima. Žiriju se predstavio s pjesmom “Kraj potoka bistre vode”, dok je na zamolbu žirija otpjevao i pjesmu “Ah meraka u večeri rane”. Mjesec i pol dana nakon audicije na njegovu adresu je došao telegram u kojem je stajalo da je pozvan na snimanje prvog radijskog snimka.

Prva radijska pjesma koju je Enes Begović snimio bila je “Otkako je Banja Luka postala”. Nakon toga se njegov život počeo mijenjati, a on je postao prepoznatljiv po pjesmama ispunjenima emocijama.

Njegova karijera je ubrzano počela napredovati nakon što ga je u hotelu Kristal čuo tadašnji direktor Diskotona Nenad Bilić. Enes je tada izveo pjesmu “Otvorite moje srce”, a njegova se izvedba očito jako svidjela Biliću jer je Begović ubrzo potpisao ugovor s Diskotonom na pet godina. Nakon toga je uslijedilo objavljivanje njegovog prvog albuma “Decembarsko večer”, zahvaljujući kojem Enes Begović postaje poznat širom tadašnje Jugoslavije.

Dalje se sve brzo odvijalo pa je tako uslijedila i objava njegovog najpoznatijeg albuma “Noćima nema kraja”, koji je prodan u više od 500.000 primjeraka. Na ovom albumu, izdanom 1991. godine, nalazi se Begovićev najveći hit – pjesma “Bosanac” zbog koje je prvenstveno stekao ogromnu slavu. Glazbu za ovu pjesmu napisao je Mića Nikolić, dok je za tekst pjesme bio zadužen Miodrag Ilić.

Još jedan veliki uspjeh u karijeri Enesa Begovića bio je i duet “Kaznio me život” koji su otpjevali on i Goca Božinovska. Kasnije je s Omladinskim zborom iz Zenice snimio pjesmu “27. noć”. Za tekst i glazbu bio je zadužen Mirko Šenkovski Geronimo, a za aranžman Nedim Srnja. Videospot za pjesmu je snimljen u Tešnju.

Osim već spomenute pjesme “Bosanac”, veliki pomak u njegovoj karijeri napravila je i pjesma “Lijepa je” s istoimenog albuma iz 2011. godine. U spotu za ovu pjesmu pojavila se Ana Račanović, bosanskohercegovačka pjevačica, manekenka i bivša miss BiH.

Enes Begović je početkom 2019. godine objavio pjesmu “Rođendan”, koja je bila najava za novi album koji je pripremio nakon kraće diskografske pauze. Snimljen je i spot za pjesmu koji je režirao Haris Dubica, a zanimljivo je da se u glavnoj ulozi u spotu pojavio bosanskohercegovački reprezentativac Ermin Bičakčić.

Begović je 17.6.2019. godine u studiju BHRT-a održao koncert na kojemu je promovirao svoj novi album “19”. Koncert je počeo pjesmom “Ako ipak dođeš da me vidiš”, a završio hitom “Bosanac”. Kao gosti su se pojavili Fatmir Sulejmani i Halid Bešlić.

Najveća postignuća

Enes Begović je 1989. godine proglašen najvećim talentom narodne glazbe na prostorima bivše Jugoslavije. Među vrijednim nagradama koje je osvojio tijekom svoje karijere treba spomenuti nagradu “Zlatna ruža mira”, koju je osvajao četiri puta.

Godine 2008. pobijedio je na festivalu Ilidža na kojem je izveo pjesmu “Duša Sarajeva”. Među njegova najveća postignuća ubrajaju se solistički koncerti u Tuzli, Sarajevu, Visokom, Chicagu, New Yorku i Melbourneu.

2011. godine je velikim solističkim koncertom u dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu proslavio 25 godina uspješne karijere.

Autor: M.M.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*