Halid Muslimović

Halid Muslimović je poznati pjevač narodne glazbe iz Bosne i Hercegovine, čije su pjesme bile veliki hitovi širom bivše Jugoslavije. Osim svojim glasom, pažnju pripadnica ljepšeg spola plijenio je i svojim izgledom. Neke od njegovih najpoznatijih pjesama su „Hej, ljubavi u dalekom gradu“, „Znam, za sve sam kriv“, „O jarane, jarane“, „Slušaj majko moju pjesmu“, „Putuj, putuj srećo moja“ i „Nije mene dušo ubilo“.

Obrazovanje

Završio je zanat za metalo-strugara 1978. godine, a u struci je kratko radio u jednoj željezari u Sloveniji, točnije u mjestu Jesenice.

2003. godine je upisao i završio četvrti stupanj svoga zanata u Banja Luci. Svoje je obrazovanje usmjerio na druga polja pa se 2008. godine upisao na odsjek za ekonomiju na Koledžu za informatiku i menadžment.

Privatni život

Rođen je 21.1.1961. godine u Prijedoru. Ovaj pjevač, bio je na glasu kao jedan od najljepših pjevača tadašnje jugoslavenske scene. Mnoge djevojke su maštale o njemu, a poznata je priča o tome kako je pjevačici Vesni Zmijanac bio neostvarena želja. Ona je navodno čak i svoj hit „Nevera moja“ posvetila ovom bosanskohercegovačkom pjevaču.

Krajem 1980-ih godina, Halid je upoznao Adelisu Hodžić, koja se također bavila pjevanjem i ubrzo su se vjenčali.
Iz njihovog braka, 1991. godine rođen je sin Enis, a 1995. godine kćerka Lejla. I sin i kćerka ovog poznatog bosanskohercegovačkog pjevača vole glazbu. Iako Halid Muslimović nije baš sretan zbog toga, jer misli da mogu puno više od glazbene karijere, odlučan je u tome da će poštovati njihov izbor, kakav god da bude.

Njegov brak je 2007. godine zapao u krizu. Supruga i kćer su ga napustile, ali par se već 2009. godine pomirio.

Posao

Halid Muslimović iza sebe ima uspješnu karijeru. Svoj prvi album, pod nazivom „Amela, ti i ja“, izdao je 1982. godine uz ansambl Bore Višnjičkog. Na njemu su se našle pjesme „Oj, jarane, jarane“, „Čuvaj prvu ljubav“, „Ti i ja“, „Zagrli me i radosna budi“, „Amela“, „Za moju tugu nosača nema“, „Ponos ne da da te molim“, „Prođoh tada pored tebe“ i „Moj živote, ljubavi i tugo“.

Godinu dana nakon objavljivanja i promoviranja prvog albuma, uslijedio je drugi album s pjesmama „Ne vraćaj mi prsten“, „Zašto sam ostao sam“, „O ciganko moja“, „Nekad si moj saputnik bila“, „Stoj, jarane“, „Sad mi vino dušu grije“, „Šta uradi, duže“ i „Vrati se“.

Godine 1984. Halid Muslimović otpjevao je pjesmu „Znam, za sve sam kriv“, koja je najavila njegov novi, treći po redu album koji se zove „Hej, ljubavi u velikom gradu“. Zasigurno jedan od njegovih najvećih hitova bilo je singl „Učini bar jedan pogrešan korak“, koji se slušao u cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji. Iste godine snimio je novi album.

Njegov idući album, koji je objavljen 1986. godine nosi naziv „Piši piši, jarane“, a s ovog albuma posebno se izdvojila pjesma „Mama ne da da te diram“.

Halid Muslimović je 1987. i 1988. godine svoju publiku obradovao novim pjesmama i albumima, a neke od pjesama koje su vrijedne spomena su „Hej, jarane, kućo stara“, „Suzana“, „Ljube mi se tvoje usne“, „Noćas točim svoju mladost“, „Plakao bih, plakao“ i „U malenom gradu“.

1989. je snimio album „Kunem se“, a iduće godine je na jednom festivalu nadomak Sarajeva izveo pjesmu „Svaka ljubav da se preboljeti“. Te godine je osnovao vlastitu produkcijsku kuću Halix, za koju je izdao jedan album i nekoliko pjesama.

Zbog ratnih okolnosti u zemlji neko je vrijeme napravio pauzu u svojoj glazbenoj karijeri, a 1992. i 1994. godine snimio je dva albuma.

Neke od pjesama na njegovom sljedećem albumu koji je snimljen 1997. godine bile su „Ne plači“, „Tuđino“, „Tražila si sve“ i „Reci“. Također je kolegom Enesom Begovićem snimio album „Asovi sevdaha“.

Godine 1998. Halid Muslimović je izbacio novi album „Bolje svatovi“, a 2002. godine čak dupli album, za dvije produkcije. Iste je godine prešao u Grand produkciju u okviru koje je snimao albume i tri godine kasnije.

Osobito je bio značajan njegov duet sa Zoricom Brunclik iz 2005. godine, pod nazivom „Moj brate“.

Godine 2008. izašao je još jedan album, a 2013. i drugi album pod nazivom „Adrenalin“. S tog su se albuma izdvojile pjesme „Čaše lomim, one lome mene“, „Metak ljubavi“, „Lidija“ i „Mojoj majci“.

Uz glazbu, koja je njegova prva ljubav, Halid Muslimović u svom rodnom mjestu ima veliku poslovnu zgradu u sklopu koje se nalazi hotel, producentska kuća, autosalon i televizijski studio.

Muslimović je prije rata imao vlastitu tvornicu s velikim brojem strojeva, ali ratne okolnosti dovele do toga da taj posao propadne pa je Halid često isticao kako je zbog toga izgubio puno novca. U ratu su stradale i njegova privatna izdavačka kuća Halix, kao i obiteljska kuća.

Halid Muslimović angažirao se i u politici. Bio je na listi stranke Pokret demokratske akcije (PDA) kao kandidat za poslanika Narodne skupštine Republike Srpske. Osvojio je ukupno 172 glasa, što nije bilo dovoljno za mandat u parlamentu Republike Srpske. Iako je naglašavao kako ne očekuje previše i nema prevelike ambicije, isticao je da bi kroz svoj mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske nastojao pomagati narodu. Nadao se i nekoj od pozicija koje su vezane za sport i kulturu.

S obzirom na to da iza sebe ima izrazito uspješnu glazbenu karijeru, brojne hitove i velike koncerte održane po mnogim gradovima bivše Jugoslavije, ali i širom Europe, Amerike i Australije, Halid Muslimović 35 godina svoje profesionalne glazbene karijere namjerava okruniti novim CD-om i malom biografijom.

Najveća postignuća

Njegova glazbena karijera je obilježena mnogim nagradama i priznanjima. Nagrađen je nagradom Oskar popularnosti za pjevača godine. Jedna od nagrada koja je zasigurno bila prekretnica u njegovoj karijeri jest ona iz 1984. godine, kada je na jednom estradnom festivalu u Beogradu u dvorani „Pionir“ odnio pobjedu s pjesmom „Znam, za sve sam kriv“.

Autor: D.P.

Komentiraj

*