Haris Medunjanin

Haris Medunjanin bosanskohercegovački je nogometaš. Tijekom dosadašnje karijere igrao je za razne strane nogometne klubove poput Maccabi Tel Aviva i Philadelphia Uniona, a nastupao je i za nogometnu reprezentaciju rodne Bosne i Hercegovine. U svojoj raznolikoj internacionalnoj nogometnoj karijeri, najčešće je igrao na poziciji srednjeg veznog igrača.

Privatni život

Haris Medunjanin rođen je u Sarajevu, 8.3.1985. godine.

U vrijeme izbijanja rata u Bosni i Hercegovini tijekom 90-ih godina, bio je primoran 1992. godine emigrirati u Nizozemsku zajedno s majkom i sestrom, dok mu otac ostaje u opkoljenom Sarajevu, gdje je 1999. godine i preminuo od bolesti srca.

U vrijeme odlaska u inozemstvo Haris je imao svega sedam godina. No, zato danas ovaj sportaš ima dvojno državljanstvo – ono Bosne i Hercegovine, kao i nizozemsko državljanstvo.

Godine 2017. Haris Medunjanin se oženio izraelskom manekenkom Moran Rahimi. Prije ženidbe, bio je poznat pod nadimkom „Sarajevski šmeker“.

Posao

Svoju perspektivnu nogometnu karijeru Haris Medunjanin je započeo igrajući u nizozemskim nogometnim klubovima, jer je zbog rata u BiH bio prisiljen djetinjstvo provesti u inozemstvu. Međutim, ovakav je splet životnih okolnosti uvelike odredio njegovu buduću karijeru uspješnog nogometaša koji nastupa za uspješne strane nogometne klubove.

Prve momčadi u kojima je zaigrao kao mladić bile su one nizozemskih klubova Swift Atletieka, AFC'34 i AZ Alkmaara. U prvu postavu Alkmaara probio se 2005., no iduće tri godine nije dobivao mnogo prilika za iskazivanje svoga igračkoga talenta na terenu, već je za ovu momčad u tom razdoblju nastupio svega 30 puta, pritom postigavši sveukupno 5 zgoditaka.

Godine 2006. Haris Medunjanin je, uz svoj tadašnji matični klub, igrao i u nizozemskoj nogometnoj reprezentaciji za nogometaše do dvadeset i jedne godine starosti, a ova je momčad te godine pobijedila na Europskom prvenstvu. No, njegov klub Alkmaar nije uviđao njegov potencijal pa su, umjesto da mu sami daju više prilike za igru, 2007. godine poslali Harisa na posudbu klubu Sparta iz Rotterdama.

Iz ove besperspektivne situacije pokušao se izvući prijelazom iz Alkmaara u španjolski klub Real Valladolid tijekom 2008. godine gdje je u tri godine za ovaj klub postigao oko 14 zgoditaka na ukupno 78 utakmica.

Nakon što je Valladolid na kraju sezone 2009./2010. degradiran u drugoligaški klub, ambiciozni Haris Medunjanin napušta ovu ekipu i ovog puta prelazi u izraelski klub Maccabi Tel Aviv, pritom postižući cijenu transfera od 1 800 000 eura. U sklopu igranja za svoj novi klub, Medunjanin je 2010. zaigrao u UEFA Europskoj ligi. U dvije je sezone za njih odigrao 68 utakmica te postigao 17 zgoditaka.

Tijekom 2010. godine Haris je po drugi put u karijeri zaigrao za momčad neke reprezentacije, no ovog se puta radilo o reprezentaciji njegove rodne Bosne i Hercegovine čiji je trener u to doba bio Ćiro Blažević. Kao dio ove reprezentacije zaigrao je na Svjetskom nogometnom prvenstvu održanom 2010. godine u Južnoafričkoj Republici.

Tijekom 2012. godine njegov ga izraelski klub iznajmljuje turskoj momčadi Gaziantepspor. Bivajući zadovoljni igrom mladog Harisa, Turci ga odlučuju otkupiti od Izraelaca. U dvije sezone kako je igrao za njih, Haris Medunjanin je nastupio u 66 utakmica i postigao 6 golova.

U konstantnoj potrazi za načinom unaprjeđenja vlastite karijere, Haris nije dugo ostao niti u turskoj momčadi, već je 2014. godine prešao u klub Deportivo La Coruña iz Španjolske, u kojem je ostao naredne dvije sezone igrajući za njih u 27 utakmica i postižući 2 pogotka.

Iste je 2014. godine za reprezentaciju BiH nastupio i na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Također, i naredne 2015. godine Medunjanin postiže dva presudna zgoditka za kvalifikaciju reprezentacije BiH na EURO 2016. u utakmici protiv Cipra.

Već 2016. u njegovoj matičnoj momčadi dolazi do sporazumnog raskida ugovora između Medunjanina i Deportiva koji ga je smatrao viškom u momčadi, pa se iste godine ovaj nogometaš vraća u turski klub Maccabi Tel Aviv. Tijekom sezona 2015./2016. i 2016./2017. igrao je u 22 utakmice i postigao 4 gola.

Što se tiče njegovih sveukupnih nastupa za reprezentaciju BiH, oni su se događali kontinuirano od 2009. do 2018. godine. U tom je razdoblju Medunjanin zaigrao na 60 reprezentacijske utakmice te postigao 9 zgoditaka.

Godine 2017. ponovno se prebacio u novu veliku momčad – u američki Philadelphia Union. Za njih je u dvije sezone nastupio u 69 utakmica i postigao 5 golova.

Ovaj se nogometaš 2018. godine planirao povući u mirovinu, no naknadno je ipak sklopio novi ugovor s Philadelphia Unionom.

Najveća postignuća

Vrhunac Medunjaninove dinamične i turbulentne nogometaške karijere bio je nastup na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2014. godine za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Također, zbog svojih odličnih nastupa za klub Philadelphia Union, Haris Medunjanin je 2017. proglašen njihovim igračem godine.

Autor: B.K.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*