Haris Silajdžić

Haris Silajdžić je bosanskohercegovački političar, bivši član Predsjedništva BiH i šef bosanskohercegovačke diplomacije. 2010. godine se povlači s javne scene, a dvije godine kasnije odlazi i s čela Stranke za BiH. Nakon povlačenja se posvetio pisanju poezije, a sudjelovao je ina međunarodnim konferencijama širom svijeta.

Obrazovanje

Osnovnu je školu završio u rodnom mjestu, a nakon toga je u Sarajevu završio Gazi Husrev-begovu medresu.

Kasnije odlazi u Bengazi na studij arapskog jezika i islamistike, a magistrirao je 1977. i doktorirao 1979. godine na Sveučilištu u Prištini.

Privatni život

Rođen je 1.10.1945. godine u mjestu Breza.

2016. godine se oženio nekada uspješnom pjevačicom Selmom Muhedinović. Harisu je to treći brak, a prije toga je bio oženjen albanskom političarkom Ljuljetom Vuniqi koju je upoznao dok je radio na Institutu za povijest u Prištini, zatim s Mostarkom Majom Zvonić. S Majom je bio dugo u braku i dobili su sina Mirzu.

Posao

Silajdžić je od 1974. do 1978. godine bio zaposlen na kosovskom Institutu za povijest, a nakon toga je radio kao predavač arapskog jezika na Filozofskom fakultetu u Prištini. Radio je i kao profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i držao je predavanja na nekoliko svjetskih sveučilišta među kojima je i Harvard.

U politiku se uključio devedesetih. Bio je najbliži suradnik tadašnjeg predsjednika SDA Alije Izetbegovića, a od 1990. do 1993. godine je obavljao dužnost ministra vanjskih poslova u Vladi Republike Bosne i Hercegovine, a nakon toga je do 1996. godine bio premijer Vlade Republike BiH.

1996. godine se razilazi sa strankom SDA i osniva Stranku za Bosnu i Hercegovinu, unitarističku političku stranku koja se zalaže za ukidanje županija i entiteta u Federaciji BiH. 1997. godine dolazi na dužnost dopredsjednika Vijeća ministara BiH.

Od 2006. do 2010. godine je bio bošnjački član Predsjedništva BiH. Kao član Predsjedništva je stalno poticao na provođenje Daytonskog mirovnog sporazuma i nastojao držati BiH u središtu pozornosti međunarodne zajednice. Koristio je svoje veze na zapadu i u islamskog svijetu kako bi privukao strana ulaganja u BiH, a njegovo zalaganje za unitarizaciju i centralizaciju Bosne i Hercegovine ga je dovelo do sukoba s Miloradom Dodikom koji je u to vrijeme bio predsjednik Vlade Republike Srpske, a sukobio se i sa Sulejmanom Tihićem.

Koristeći oštru retoriku, Silajdžić i Dodik su doprinijeli polarizaciji političkih odnosa u zemlji. Dok je Silajdžić neprestano pozivao na ukidanje entiteta, Dodik je spominjao mogućnost raspisivanja referenduma o neovisnosti.

Silajdžić se za vrijeme mandata u Predsjedništvu BiH protivio ratifikaciji sporazuma o dvojnom državljanstvu s Hrvatskom, koji je 2011. godine ipak ratificiran.

2010. godine je poražen na izborima za člana Predsjedništva BiH i nakon toga se povlači iz političkog života u Bosni i Hercegovini. Kasnije su se, uglavnom pred izbore, pojavljivale priče da se vraća u BiH i da će preuzeti predsjedničku funkciju u Stranci za BiH te moćne položaje u državnoj vlasti, ali je sve ostalo na nagađanjima.

S obzirom na to da se cijelog života bavi poezijom, nakon povlačenja iz politike se posvetio pisanju, a u ožujku 2015. godine je u Sarajevu promovirao zbirku poezije “Sarječja”, koja je od književne kritike dobila visoke ocjene.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ga je u srpnju 2015. godine imenovao svojim savjetnikom. Silajdžić je prije toga bio i savjetnik bivšeg predsjednika Turske Abdulaha Gula, ali nije službeno bio na tom položaju, nego je to bila usluga prijateljske naravi. Erdogan ga je zadužio za učvršćivanje veza između Turske i Kuvajta i Katara te za jačanje prijateljskih veza s SAD-om.

U svibnju 2018. godine se na gala večeri Savjetodavnog vijeća za BiH (ACBH), u društvu bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona založio za veći angažman Sjedinjeni Država u BiH i izjavio kako se u danas u Bosnu i Hercegovinu mora krijumčariti demokracija.

Najveća postignuća

Haris Silajdžić je ostvario jake veze s mnogim svjetskim državnicima i političarima, osobito s bogatim arapskim vođama. Otkad se pojavio na političkoj sceni, Silajdžić je stekao imidž obrazovanog i elitnog političara koji govori pet stranih jezika i ima doktorat iz međunarodnih odnosa.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*