Milorad Dodik

Milorad Dodik je bivši predsjednik Republike Srpske koji je na toj funkciji bio od 2010. godine. 2018. godine je izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH. Političku karijeru je započeo 1986. godine, a 1996. godine je osnovao Stranku nezavisnih socijaldemokrata, kasnije preimenovanu u Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Na čelu te stranke je od 2002. godine.

Obrazovanje

Osnovnu školu je završio u Laktašima, a zatim se u Banjoj Luci upisao u srednju poljoprivrednu školu.

Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Beogradu.

Privatni život

Rođen je 12.3.1959. godine u obitelji Bogoljuba i Mire Dodik. Milorad je njihovo treće dijete, a prije njega su dobili kćer Goranu i sina Gorana.

Oženjen je sa Snježanom Dodik i imaju dvoje djece. Sin Igor je studirao ekonomiju i menadžment u Milanu, a kasnije je postao suvlasnik kompanije “Fruit Eco” vrijedne oko 2,6 milijuna KM. Kćer Gorica Dodik Tršić je završila studij ekonomije na Cipru, a zatim je postala direktorica jedne marketinške agencije i sportskog radija “Igokea”. 2011. godine je dobila državni posao i postala šefica kabineta tadašnje ministrice Željke Cvijanović.

Njegova supruga Snježana, po zanimanju ekonomski tehničar, je svih godina uspješno izbjegavala pojavljivanje u javnosti, ali je pozornost privukla pojavljivanjem na inauguraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa gdje se pojavila u društvu Željke Cvijanović.

Dodik je u svom imovinskom kartonu naveo da posjeduje kuću u Laktašima vrijednu 300.000 KM i kuću u Srbiji čiju je vrijednost procijenio na 1,7 milijuna maraka. Bio je i vlasnik dva stana u Beogradu ukupne vrijednosti 740.000 KM, a iako je tvrdio da je stanove prodao, 2017. godine je u zemljišnim knjigama i dalje bio upisan kao vlasnik jednog od tih stanova.

Njegova supruga Snježana je vlasnica poslovnog prostora vrijednog 100.000 KM i zemljišta od 20 hektara kod Laktaša za koje je procijenio da vrijedi 89.000 KM.

Posao

Milorad Dodik je svoju političku karijeru započeo 1986. godine kao predsjednik Izvršnog odbora Općine Laktaši, a prije prvih višestranačkih izbora u Bosni i Hercegovini 1990. godine postaje član Saveza reformskih snaga Ante Markovića. Kao kandidat te stranke je ušao u Parlament BiH.

1996. godine zbog neslaganja s tadašnjom vladajućom strukturom Narodne skupštine Republike Srpske formira Klub nezavisnih poslanika koji je bio osnova za stvaranje Stranke nezavisnih socijaldemokrata. 1997. godine je opet izabran za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a 1998. godine postaje predsjednik Vlade Republike Srpske i na toj funkciji ostaje do siječnja 2001. godine.

1999. godine se kandidirao za predsjednika Republike Srpske, ali 162.154 glasa koja je dobio nisu bila dovoljna da pobjedi dotadašnjeg predsjednika Srpske demokratske stranke Mirka Šarovića.  2000. godine je dobio mandat u Općinskom odboru Laktaša, ali je ostao na čelu Vlade RS i odbio mandat.

2002. godine je po treći put izabran za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini u Republike Srpske i tu dužnost obavlja do veljače 2006. godine, kada po drugi put preuzima dužnost predsjednika Vlade Republike Srpske. Njegova stranka je u prosincu 2006. godine odnijela uvjerljivu pobjedu na Općim izborima u BiH, a on je po treći put postao predsjednik Vlade Republike Srpske.

Dodik je na općinskim izborima koji su se održali 2008. godine u BiH ponovno osvojio vijećnički mandat u Skupštini Općine Laktaši, ali ga opet nije preuzeo.

Dužnost predsjednika Vlade Republike Srpske je obavljao do listopada 2010. godine, kada je na tadašnjim predsjedničkim izborima s 319.618 glasova odnio pobjedu i postao predsjednik Republike Srpske. Tu je dužnost službeno preuzeo 15.11.201. godine, kada je pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske položio zakletvu.

Predsjednički mandat je potvrdio i na izborima 2014. godine pobijedivši Ognjena Tadića, kandidata Saveza za promjene.

Milorad Dodik u svojim izjavama često naglašava da Republika Srpska treba biti samostalna država i da Bosnu i Hercegovinu ne smatra svojom državom, Sarajevo ne smatra glavnim gradom BiH i govorio je da ne odlazi tamo, ali ipak je u nekoliko navrata bio u Sarajevu, a jedan od njih se dogodio u veljači 2018. godine kada je u zgradi Predsjedništva BiH sudjelovao u primopredaji odgovora na upitnik Europske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo Europskoj uniji koji su predsjedniku Europske komisije Junckeru uručili Dragan Čović i Denis Zvizdić.

Čvrste diplomatske odnose održava sa Srbijom, čije državljanstvo ima. 2012. godine je podržavao Borisa Tadića u borbi za treći mandat, a blisko je surađivao i s Aleksandrom Vučićem kojega je 2017. godine javno podržavao u borbi za predsjednika Srbije.

Na međunarodnom planu najbliže odnose održava s Rusijom i Izraelom. Zbog Izraela se neko vrijeme nalazio pod povećalom javnosti jer je Ministarstvo vanjskih poslova Izraela uputilo pismo MVP BiH u kojem je pisalo da u Izraelu ne postoji Predstavništvo Republike Srpske te da je krajem 2013. godine ono registrirano kao privatna kompanija kojom je upravljao Arie Livne, savjetnik Milorada Dodika.

Što se odnosa s Rusijom tiče, Dodik se nekoliko puta sastajao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i bio je prisutan prilikom njegovog posjeta Beogradu 2014. godine. Održavanje dobrih odnosa s Rusijom i suprotstavljanje odlukama Suda BiH su mu donijeli zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine koju tamo posjeduje.

2009. godine je od Grada Sarajeva dobio krivičnu prijavu, a optužen je da je na javnom skupu podrške generalu Đukiću u Bijeljini poricao ratne zločine na tržnici Markale i Kapiji u Tuzli i generala Đukića proglašavao nevinim.

Javnosti su poznati njegovi problematični odnosi s novinarima. Federalnu televiziju je nekoliko puta nazivao neprijateljskim medijem, a novinari BN televizije su dobili zabranu ulaska u Palaču predsjednika Republike Srpske i praćenja njegovih službenih aktivnosti.

Nakon Općih izbora 2018. godine na kojima je izabran za srpskog predstavnika u Predsjedništvu BiH, Dodik je s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, koji je poražen na tim izborima od Željka Komšića, dogovorio koaliciju koja će imati naglasak na izmjeni izbornog zakona i europskom putu zemlje.

Najveća postignuća

Milorad Dodik je u tri mandata bio predsjednik Vlade Republike Srpske i u dva mandata predsjednik Republike Srpske.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*