Lana Stanišić

Lana Stanišić je bosanskohercegovačka urednica, voditeljica i glumica. Jedno je od prepoznatljivih lica Face TV-a i gledatelji je od 2018. godine mogu pratiti u zabavnoj emisiji “Oko Sarajeva”. Osim toga profesorica je glume na Odsjeku scenske umjetnosti u Gimnaziji Dobrinja u Sarajevu.

Obrazovanje

Završila je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, što smatra prekretnicom u svom životu. To razdoblje smatra razdobljem sazrijevanja i velike promjene.

Privatni život

Lana je rođena 8.4.1986. godine u Sarajevu. Kćer je glumca Zorana Stanišića. Imala je želju postati doktorica, ali je na kraju ipak postala glumica. Ljubav prema filmskoj i kazališnoj umjetnosti je osjećala još u djetinjstvu kada je s dramskom sekcijom i predstavom “Ja se zovem Bosna” proputovala Europu.

Najveći dio njezinih sjećanja na djetinjstvo vezan je uz rat. Djetinjstvo pamti po pucanju, raznim nestašicama, ali i po slozi i spremnosti na pomoć za koje kaže da ih je tada bilo puno više nego sada.

Lana je strastvena ljubiteljica i zaštitnica životinja i dok je imala više vremena u stanu je držala papige, mačke, ribice i psa.

Priznaje da ima puno mana, a neke od njih su to što nema osjećaj za mjeru i lako se da izbaciti iz takta. Iz takta je izbace nemoralnost, laži te nemanje stida i ponosa. Kao vlastite vrline navodi neporočnost, iskrenost i svjesnost o svojim manama za što smatra da joj omogućava da napreduje.

Lanine omiljene knjige su Siddhartha i Stepski vuk Hermanna Hessea. Njezina primarna ljubav je scena, ali voli biti ispred kamere i kaže da bira sugovornike koje su najčešće glumci i umjetnici.

Posao

Neke od predstava i filmova u kojima je Lana Stanišić ostvarila glavne ili sporedne uloge su “Prvi put s ocem na izbore”, “Gospođica Julija”, “Ritam života” i “Faust”. 2008. godine je ostvarila glavnu ulogu u predstavi “Bliže”, zahvaljujući kojoj je proputovala cijelu Bosnu i Hercegovinu. Bilaje angažirana u Kamernom teatru 55.

Glumu često naziva kirurgijom duše i tvrdi da je za stvaranje lika i igranje na sceni potrebno seciranje svoje, ali i tuđih duša. Kao najtoplijeg kolegu s kojim je radila i osobu koju nikada neće zaboraviti izdvaja pokojnog glumca Žana Marolta.

U profesorske vode Lana je ušla potpuno neočekivano, ali s puno entuzijazma i želje da na mlade ljude prenese znanje. Umjetnost i kultura su pokazatelji svijesti jednog društva pa su satovi glume počeli su s idejom da se mladima u školi umjetnost servira kao nešto što je jako važno.

Lana Stanišić je kao televizijska voditeljica radila na projektima “Sponzoruše”, “Lana Show” i “Uđi slobodno”. Urednica je kulturno-umjetničkog programa Face televizije i ističe da je rad u ovoj kući bio sudbinski predodređen za nju jer je ranije imala kazališnu trupu pod nazivom “Face”.

2016. godine je na spomenutoj televiziji vodila emisiju “Face Fear Factory” posvećenu poslovima i zanimanjima koji kod promatrača izazivaju strah, a kod onih koji se bave njima izazivaju užitak.

U travnju 2018. godine je započela s radom na zabavnoj polusatnoj emisiji “Oko Sarajeva” u kojoj svakog petka donosi zanimljive priče gostiju iz područja sporta, kulture i politike. Ono što emisiju čini posebnom je lokacija na kojoj se odvija intervju, a to je sarajevska žičara.

Najveća postignuća

Osim što je ostvarila uloge u nekoliko predstava i filmova, Lana Stanišić je uspjela postati i jedno od prepoznatljivih lica Face televizije, a već nekoliko godina radi i kao profesorica glume. Kaže da više voli da je određuje pasivnost nego aktivnost i da se poistovjetila s poslom pa ga ni ne pokušava odvajati od privatnog života.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*