Mladen Ivanić

Mladen Ivanić je srpski i bosanskohercegovački ekonomist i političar. Obnašao je mnoge političke funkcije pa je tako bio i predsjednik Vlade Republike Srpske i srpski izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Obrazovanje

Pohađao je Osnovnu školu Narodnog fronta u rodnom Sanskom mostu.

Maturirao je u banjalučkoj gimnaziji 1977. godine, a zatim se upisao na Ekonomski fakultet u Banjoj Luci, gdje je diplomu stekao 1981. godine. Četiri godine nakon toga, 1985., stekao je i titulu magistra na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Ivanić se zatim ponovno vratio u Beograd i tamo stekao titulu doktora ekonomije 1988. godine, te je odmah počeo pohađati i postdoktorski studij Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mannheimu. No, postdoktorski studij Fakulteta društvenih znanosti Sveučilišta u Glasgowu završio je tek u poslijeratnom razdoblju, 1998. godine.

Aktivno se služi engleskim i njemačkim jezikom.

Privatni život

Mladen Ivanić rođen je 16.9.1958. godine u Sanskom Mostu u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini. Otac mu se zvao Ljubomir, a majka Zora.

Svoje aspiracije prema vodećim pozicijama i društvenim pitanjima počeo je iskazivati još od djetinjstva kad je, uz redovno školovanje, bio i volonter u Crvenom križu, član izviđača te sudionik raznih radnih akcija. Na fakultetu je bio vođa Omladinske organizacije te osnivač, navodno, prve diskoteke u Banjoj Luci.

Svoju je buduću suprugu Gordanu upoznao na fakultetu, a oženili su se po završetku studija. U braku sa suprugom ima dvoje djece, sina Vladimira i kćer Jelenu. Sa svojom obitelji danas živi u Banjoj Luci, gdje posjeduje stan koji se vodi na njegovo ime. Supruga mu posjeduje stan u Beogradu, kćer stan i još jedan stan u Banjoj Luci, a sa suprugom Ivanić zajednički posjeduje vikendicu u Crnoj Gori.

Posao

U svojim studentskim danima, između studiranja na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci i Ekonomskom fakultetu u Beogradu, Mladen Ivanić je neko vrijeme bio honorarno zaposlen na Radiju Banja Luka. Nakon stjecanja titule magistra na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1985. godine, na neko se vrijeme zaposlio kao asistent na kolegiju političke ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci.

Nakon odrađivanja doktorskog studija u Beogradu i dijela postdoktorskog studija u Mannheimu 1988. godine, ostao je u akademskim krugovima radeći kao docent na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci.

U političke krugove ušao je već kao tridesetogodišnjak, jer je 1988. godine imenovan za člana Predsjedništva SR BiH te je na toj poziciji ostao do 1991. godine.

Istodobno, Mladen Ivanić je 1990. počeo obnašati i dužnost izvanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Dvije godine kasnije premješta se na istu funkciju izvanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

Godine 1994. osnovao je Srpski intelektualni forum, a iste godine je došao i na poziciju člana Ekonomskog vijeća Vlade Republike Srpske.

Nakon rata, predavao je na ekonomskim fakultetima u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu. Godine 1998., nakon napokon dovršenog postdoktorskog studija na Fakultetu društvenih znanosti Sveučilišta u Glasgowu, dobio je posao predsjednika ureda bosanskohercegovačke podružnice kompanije za pružanje ekonomskih usluga po imenu Deloitte. Iste je godine počeo predavati i na Fakultetu društvenih znanosti u Glasgowu.

Godine 1999. osnovao je srpsku političku stranku po imenu Partija demokratskog progresa (PDP), te je ubrzo preuzeo poziciju predsjednika stranke. Na toj je funkciji službeno ostao sve do 2015. godine, kad ga je zamijenio Borislav Borenović, a on je potom proglašen počasnim predsjednikom PDP-a.

Mladen Ivanić 2000. godine na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci počinje obnašati dužnost izvanrednog profesora.

Godine 2001. vinuo se u još više političke sfere, postavši predsjednikom Vlade Republike Srpske, no tu je dužnost napustio nakon dvije godine. 2003. godine je imenovan ministrom vanjskih poslova u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Godine 2007. godine, Narodna skupština Republike Srpske izabrala ga je za srpskog izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gdje iste godine na Konstituirajućoj sjednici biva proglašen srpskim članom Kolegija Doma naroda i zamjenikom predsjedatelja ove institucije.

Nakon općih izbora 2014. godine Mladen Ivanić je bio izabran za srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Tada je na izborima pobijedio Željku Cvijanović.

Njegova politička karijera nije bila pošteđena kontroverzi. Tako je 2007. godine Tužilaštvo Bosne i Hercegovine protiv njega podiglo optužnicu zbog navodne zlouporabe položaja moći, zločinačkog udruživanja, korupcije, te poticanja na zlouporabu položaja. U ovoj optužnici posebno ga se teretilo i za nezakonito pridobivanje koristi za tvrtku po imenu Trgokomerc d.o.o. u iznosu od 500.000 maraka, i to na štetu Javnog poduzeća „Srpske šume, Šumskom gazdinstvu Ribnik i Općini Ribnik.

Godine 2008. sud ga je prvobitno proglasio krivim za nesavjestan rad u službi putem prvostupanjske presude, pritom odbacujući ostale točke optužnice. Svejedno, bilo je određeno da Ivančić u zatvoru provede razdoblje od godine i pol dana. No, 2010. godine Sud Bosne i Hercegovine oslobodio ga je svih optužbi te je s tim ova afera bila okončana.

Objavljeni stručni radovi Mladena Ivanića su: „International Community and Bosnia-Herzegovina“ (u: Cambridge Review of International Affairs, 2005.), „Teorijska shvaćanja globalizacije“ (u: Acta Economica, 2009.), „Nevladin sektor – njegova uloga u ostvarivanju sveopćeg razvoja društva i prevladavanju postojeće ekonomsko-financijske krize“ (u: Acta Economica, 2010.), „Javno privatno partnerstvo u funkciji suvremenog društveno-političkog razvoja“ (Računovodstvo, 2010.), „Javno privatno partnerstvo u funkciji prevladavanja aktualne financijsko-ekonomske krize“ (Acta Economica, 2011.), „Suvremeno promišljanje ekološke politike uz ostvarivanje održivog razvoja“ (Svarog, 2013.) i „Značaj i uloga teorijske ekonomije u suvremenom visokoobrazovnom procesu s osvrtanjem na stanje u Bosni i Hercegovini“ (Politeia, 2018.).

Mladen Ivančić je izdao i dvije vlastite knjige iz područja ekonomije. To su naslovi pod nazivom Principi ekonomije (Ekonomski fakultet univerziteta u Banjoj Luci, Grafid, 1999) i Javno privatno partnerstvo i koncesije, teorijski aspekti i primjena koncepta (Grafid d.o.o., 2014.).

Najveći postignuća

Jedan od njegovih najvećih postignuća u karijeri svakako je bilo njegovo obnašanje dužnosti predsjednika Vlade Republike Srpske.

Tijekom vremena provedenog na političkoj funkciji srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić je kontaktirao s brojnim velikim figurama svjetske politike i društva, primjerice – s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-Moonom, makedonskim predsjednikom Đorgem Ivanovim, premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim, generalnom sekretaricom UNESCO-a Irinom Bokovom, papom Franjom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, turskim predsjednikom Erdoganom, itd.

Autor: B.K.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*