Željka Cvijanović

Željka Cvijanović je srpska i bosanskohercegovačka političarka. 2018. godine dolazi na funkciju predsjednice Republike Srpske. Bivša je premijerka Republike Srpske, diplomirana pravnica i članica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Obrazovanje

Željka je osnovnu školu pohađala u Tesliću. Tamo je završila i srednju školu. Nakon srednje škole upisuje studij engleskoga jezika na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Diplomirala je u Banjaluci. Stekavši zvanje profesora engleskoga jezika, odlučuje se upisati postdiplomski studij na Pravnom fakultetu u Banjaluci. Postdiplomsko školovanje kraju privodi s prosjekom deset te postaje diplomirana pravnica s naglaskom na diplomatsko-konzularnom pravu.

Privatni život

Željka Cvijanović je rođena 4. ožujka 1967. godine u Tesliću. Kćer je oca Slobodana Grabovca i majke Ive Grabovac Otac joj je Srbin, a majka Hrvatica. Djetinjstvo provodi u Tesliću gdje pohađa osnovnu i srednju školu. Njezin politički duh je već u srednjoj školi dolazio do izražaja. Bila je dio grupe učenika koja se zalagala za ukidanje nošenja školskih uniformi i za pravo učenika da se oblače po želji.

Njezino aktivističko ponašanje često ju je dovodilo u probleme s profesorima, ali i s roditeljima koji su je smatrali buntovnom pa su joj ponekad zabranjivali večernje izlaske.

Željka je udana, a u brak je stupila relativno rano, još u studentskim danima. U braku je sa suprugom Aleksandrom koji je također član Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Zajedno imaju dva sina, Filipa i Stefana. Podrška obitelji kroz čitavu karijeru puno joj je značila jer je morala usklađivati mnoge poslovne obaveze s privatnim životom, a potpora obitelji omogućila joj je da sve to uspješno izbalansira.

Iako je u javnosti profesionalna i ozbiljna, ističe kako je u privatnom životu je opuštena i nasmijana. Pristupačna je i voli ljude te tvrdi da uvijek ima puno više dobrih ljudi od loših.

Voli čitati i slušati glazbu. Najdraži autor joj je Meša Selimović, a glazbenici Leonard Cohen, Tina Turner te grupa Metallica. Voli košarku, a nekada ju je i igrala.

Posao

Željka Cvijanović je prije svojih političkih dana bila nastavnica. 15 godina je radila u struci kao profesorica engleskoga jezika. Nakon toga je bila prevoditeljica tijekom jedne od misija Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Svoju političku karijeru započinje 2006. godine kada na poziv tadašnjeg predsjednika Vlade, Milorada Dodika, postaje njegovom savjetnicom za poslove integracije i suradnju u međunarodnim organizacijama. Nedugo nakon toga postala je šeficom Kabineta predsjednika Vlade.

2010. godine Željka Cvijanović  je imenovana ministricom za ekonomske odnose i regionalnu suradnju. Tu funkciju obnaša do 2013. godine kada je dotadašnji premijer Aleksandar Džombić podnio ostavku pa ona postaje predsjednicom Vlade Republike Srpske.

2014. godine se na izborima kandidirala za srpskog člana Predsjedništva BiH, no njezin protukandidat, Mladen Ivanić, bio je uspješniji. Nakon izbora, tadašnji predsjednik Republike Srpske povjerava joj novi mandat kao predsjednici Vlade. Potpredsjednici Vlade u to vrijeme bili su Anton Kasipović i Srebrenka Golić, oboje pripadnici SNSD-a.

Pred kraj svog prvog mandata, Željka Cvijanović je ispunila neka od svojih predizbornih obećanja, i to ona koja se uglavnom odnose na povećanja mirovina, plaća i socijalnih davanja, ali struka je smatrala kako sve to neće biti dugoročno održivo jer su se sredstva u proračunu za tu svrhu punila emisijama obveznica te kreditnim zaduženjima.

Željka Cvijanović je 2018. godine na općim izborima kao pripadnica SNSD-a osvojila najveći broj glasova i postala predsjednicom Republike Srpske.

Najveća postignuća

Željka Cvijanović se politikom bavi od 2006. godine i od onda je ostvarila impresivan napredak.

2006. godine postaje savjetnicom za europske integracije i suradnju s međunarodnim organizacijama Milorada Dodika, tadašnjeg predsjednika Vlade Republike Srpske.

Od 2013. do 2018. obnašala je dužnost predsjednice Vlade Republike Srpske.

2018. godine izabrana je za predsjednicu Republike Srpske.

Autor: J.S.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*