Mustafa Nadarević

Mustafa Nadarević bio je poznati kazališni, filmski i televizijski glumac i redatelj. Teško je izdvojiti najbolje uloge ovog majstora glume, ali mlađim generacijama je ipak najpoznatiji po ulozi Izeta Fazlinovića u humorističnoj seriji “Lud, zbunjen, normalan”. U svojoj dugoj i bogatoj karijeri je odigrao veliki broj kazališnih, filmskih i televizijskih uloga, a kao profesor je predavao na Akademiji dramskih umjetnosti u Sarajevu i Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Obrazovanje

S obitelji se često selio pa je prvi razred osnovne škole završio u Zagrebu, a ostale razrede u Bosanskom Novom. Kasnije je završio gimnaziju u Rijeci, a nakon toga se upisao na Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Za sebe kaže da nikad nije bio među najboljim studentima već se uvijek izvlačio na talent, a tek nakon tridesete godine života je počeo ozbiljnije raditi.

Privatni život

Rođen je 2.5.1943. godine u Banjoj Luci kao dijete Mehmeda i Asje. Priča Mehmeda i Asje nije imala sretan početak jer su se njihovi roditelji oštro protivili vjenčanju. Iako su se na kraju vjenčali, Mehmed je s 28 godina umro od tuberkuloze. Mustafina majka je s 22 godine postala udovica i samohrana majka pa je zbog teške materijalne situacije Mustafu poslala na školovanje u Zagreb. On je u Zagrebu ostao samo godinu dana, a onda se vratio u Bosanski Novi. Nakon završene osnovne škole se preselio kod djeda i bake u Rijeku.

Već u djetinjstvu je pokazao da je talentiran za glumu, a prvu ulogu je ostvario u prvom razredu osnovne škole kada je glumio Crvenkapicu na školskoj priredbi. Za tu ulogu je izabran jer je s piskutavim glasom i dužom kosom izgledao kao djevojčica. U gimnaziji je postao član amaterskog kazališta “Viktor Car Emin”, a ljubav prema glumi se kasnije pretvorila u poziv.

Mustafa se ženio tri puta, a s prvom suprugom Jasnom ima kćer Nađu koja je povijesničarka umjetnosti. Jasna i on su se rastali kad je Nađi bilo osam godina.

Drugi put se oženio sa Snježanom, a s njom je dobio sina Ašu i kćer Nanu. Ašo je uspješan sportaš, a Nana se bavi marketingom i radi kao PR menadžerica jednog poznatog kozmetičkog brenda iz Amerike.

Po treći put se oženio 25.4.2012. godine, a njegova supruga je bila Slavica Radović, kostimografkinja i scenografkinja. Slavica je nakon desetogodišnje borbe sa zloćudnim tumorom umrla 7.6.2012. godine u Ljubljani.

Mustafa je početko 2020. godine s javnošću podijelio da boluje od raka pluća. Preminuo je 22.11.2020. godine, u 78. godini života.

Posao

Mustafa je svoju kazališnu karijeru započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine postaje član Drame Hrvatskog naarodnog kazališta u Zagrebu. Prve velike uloge koje je dobio su bile uloga Pometa u “Dundi Maroju”, Bogdana u “Hvarkinji”, Leona u “Gospodi Glembajevima” i Miletića u “Ostavci”: Njegovu talentiranost su ubrzo prepoznali i strani redatelji pa je u predstavi “Lorenzacco” dobio glavnu ulogu. Glavne uloge je ostvario i u predstavama “Figaro se ženi, Figaro se rastaje” i “Cyrano de Bergerac”.

Svoju filmsku karijeru započinje tek osamdesetih godina, pojavljujući se u sporednim ulogama. 1985. godine se istaknuo ulogom Zijaha u filmu “Otac na službenom putu” Emira Kusturice. Nakon toga su uslijedili filmovi “Glembajevi” Antuna Vrdoljaka , “Već viđeno” Gorana Markovića, zatim “Gluvi barut”, “Kuduz”, Puška za uspavljivanje”, “Ničija zemlja”, “Praznik u Sarajevu”, “Gori vatra”, “Nafaka” i brojni drugi.

Redateljski debi je ostvario 1992. godine s predstavom “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, a nakon toga je postavio još nekoliko velikih predstava poput “Zabune” Alana Ayckbourna, “Balkanskog špijuna” Dušana Kovačevića, “Hasanaginice” Milana Ogrizovića te “Balkanskog špijuna”.

Od njegovih televizijskih uloga pamte se “Velo misto”, “Prosjaci i sinovi”, “Nepokoreni grad” i “Fiškal, a jedna od novijih serija s kojima se proslavio je “Lud, zbunjen, normalan”. Zajedno uz Senada Bašića i Moamera Kasumovića imao je jednu od glavnih uloga, a utjelovio je legendarnog i neponovljivog Izeta Fazlinovića.

Najveća postignuća

Glumački opus Mustafe Nadarevića broji preko 50 filmova i serija, a zahvaljujući svom iznimnom talentu dobio je brojne nagrade. Neke od njih su Nagrada grada Zagreba, Nagrada Vladimir Nazor, Nagrada Dubravko Dujišin, Nagrada hrvatskog glumišta, Nagrada Zlatni smijeh, Orlando, Marul i druge.

Trostruki je dobitnik Zlatnog lovorovog vijenca, Zlatne arene i Zlatne klape, a u Moskvi je osvojio prestižnu nagradu Grand Prix. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske ga je 2006. godine proglasilo nacionalnim prvakom.

Bio je jedan od najvećih glumaca s ovih prostora, a velik broj nagrada, ali i angažmana u serijama, filmovima i predstavama su dokaz da je svakako zadužio kinematografiju cijele balkanske regije.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*